Traseul Revolutiei va cuprinde 9 locuri din Timisoara, in care se vor face interventii de peste 4 milioane de euro. Primaria cauta o firma care sa realizeze proiectarea

TIMISOARA. Marcarea si definirea Traseului Revolutiei de la Timisoara din 1989, un proiect initiat de primarul Dominic Fritz, intra intr-o noua etapa.

CITESTE SI: Nu se mai vand abonamente Timpark la Timisoara la inceput de an. Parcare gratuita pana in 1 martie, cu cateva exceptii 

Primaria cauta o firma care sa asigure servicii de proiectare in faza documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie pentru acest obiectiv si a lansat o licitatie in Sistemul de Achizitii Publice.

Proiectul administratiei Fritz vizeaza transformarea spatiului public in 9 puncte din oras intr-un mediu care sa evoce momentele Revolutiei si sa pastreze vie memoria zilelor lui Decembrie 1989.

Cele 9 puncte emblematice pentru Revolutie unde se vor face diferite interventii urbanistice sunt: Piata Maria, Podul Traian, Piata Victoriei, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentata si realitate virtuala, timisorenii si turistii vor putea retrai atmosfera acelor zile, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Pentru a pune in valoare si a surprinde cat mai fidel acele momente istorice de extrema intensitate, am cerut ca unul din criteriile de evaluare a ofertelor care se vor depune, sa fie existenta in cadrul echipei de proiectare a unui curator cu experienta in elaborarea de astfel de proiecte de memorie personala si colectiva, rezistenta prin cultura, stereotipuri, marginalizare, discriminare, oprimare si depasirea vechilor mentalitati”, transmite primarul Dominic Fritz.

Se vor monta placute cu diferite inscriptii, se va crea o aplicatie dedicata turistilor si vor fi digitalizate locatiile de pe traseu. Viitorul proiect va cuprinde si modernizarea unor pavaje pentru persoanele cu diferite probleme, prin iluminat public diferentiat, marcaj tactic, signaletica sonora si borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban si marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locatiile.

Caracterul locului va fi conservat si valorificat, iar pentru doua zone (Piata Maria si Consiliul Judetean) vor fi realizate studii de iluminat public complete si vor fi propuse solutii de iluminat ambiental.

Contractul de proiectare in faza DALI este estimat la 195.071 lei fara TVA, adica aproximativ 50.000 de euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 8 februarie.

Lucrarile de interventie propriu-zise pentru viitorul Traseu al Revolutiei ar putea costa aproximativ 4,3 milioane de euro, transmit reprezentantii Primariei, iar finantarea va fi asigurata prin PNRR (Programul National de Redresare si Rezilienta).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. hill spune:

    O alta sifonare din banul public, 4 milioane pentru niste placute, iluminat „diferentiat” coborarea bordurilor lucru realizat deja de 20 de ani, cateva bancute si niste rahaturide cosuri de gunoi. Totul esteo mascarada intr-un oras invadat de subcultura manelelor si a parvenitilor cu bemewe-uri aruncate de altii

  2. lovitura de stat spune:

    securitatea sa folosit de nemultumirile populatiei pentru a prelua controlul complet. au reusit chiar sa-i convinga pe oameni ca a fost o revolutie.

    toti noii miliardari aparuti in 90 au fost securisti. astia au pus mana (furat) pe toata economia.