Noutati :

Traseul Autostrazii Timisoara – Moravita anuntat de ministrul Drula e facut dupa harti vechi de 15 ani, trece printr-o zona locuita din Mosnita si peste ruta unor conducte de apa dintr-un proiect pe bani europeni. Anuntul vicepresedintelui CJ Timis Alexandru Proteasa

19 martie, 2021 - 09:37 PM
Autor: Redactie      
Categorie: HOME
22

TIMISOARA. Anunt surprinzator facut de vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, vineri seara.

CITESTE SI: Traseu final pentru Autostrada Timisoara – Moravita care sa ne lege de Belgrad. Pe unde vom merge rapid spre Serbia 

La cateva ore dupa ce ministrul Transporturilor anunta pe pagina sa de Facebook ca a fost stabilit traseul viitoarei Autostrazi A9 Timisoara – Moravita, care se afla in stadiul de intocmire de Studiu de Fezabilitate, Alexandru Proteasa a spus ca ruta mentionata de Catalin Drula are mai multe probleme. Traseul ar trece prin vatra veche a localitatii Mosnita Noua, zona de locuinte, dar se intersecteaza si cu traseul unor conducte de apa si canalizare a caror introducere in retea este prevazuta intr-un proiect pe bani europeni ce este in curs de executie si greu de modificat.

Traseul autostrazii Timisoara – Belgrad anuntat astazi contravine punctului de vedere exprimat de catre Consiliul Judetean Timis si ignora consultarea unitatilor administrative teritoriale afectate de viitoarele lucrari.

Principalul motiv pentru care acest traseu nu este dorit in teritoriu vizeaza parcurgerea unor zone cu locuinte construite si locuite cu infrastructura noua de retele tehnico-edilitare, varianta propusa aflandu-se la doar 100 metri de intravilanul vechi al localitatii Mosnita Noua.

De asemenea, traseul propus de minister pune in pericol finantarea europeana prin programul operational POIM privind construirea a peste 14 km de retea de apa si a peste 9 km de retea de canalizare. in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis voi relua punctul de vedere institutional deja exprimat, in favoarea cetatenilor, si ma voi adresa Ministerului Transporturilor pentru clarificari.

Proiectul in sine este unul bun si se bucura de sustinerea Consiliului Judetean si a primariilor vizate insa traseul trebuie adaptat realitatii de pe teren, altfel acesta se va bloca. E important sa pornim cu un start corect (nu dupa harti neactualizate de 15 ani de zile) si sa fie luate in considerare punctele de vedere ale comunitatilor locale.
in atasament poze cu traseul autostrazii propuse, cu suprapunere peste poze satelitare din anul 2020„, a anuntat Alexandru Proteasa pe pagina sa de Facebook.

Va reamintim, vineri, ministrul Transporturilor anunta tot pe reteaua de socializare ca s-a decis ruta finala a viitoarei autostrazi Timisoara – Moravita din 11 variante aflate in lucru.

Catalin Drula a spus ca, tinandu-se seama de chestiuni de ordin economic, intr-o proportie covarsitoare, a fost agreata propunerea care are in vedere o ruta ce se desprinde din A1 la Remetea Mare, continua paralel cu Centura Sud pana aproape de Giroc unde intra pe varianta ocolitoare si se indreapta mai departe spre Jebel – Opatita – Stamora – Moravita, pana la granita cu Serbia.

S-a incheiat analiza multicriteriala a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timisoara – Moravita (circa 70 de km lungime), iar acum pot incepe investigatiile de teren si proiectarea detaliata.
In cadrul proiectului, au fost cercetate 11 variante de traseu. Toate au fost comparate in cadrul analizei multicriteriale, pe baza unor norme economice si de mediu – 70% a contat criteriul economic si 30%, cel de mediu.
Pe primul loc se afla, la mare distanta de celelalte alternative de traseu, varianta 5 (85 de puncte din 100, in timp ce a doua clasata a avut 54 de puncte).

Varianta 5 propune o ruta care se desprinde din A1 in zona Remetea Mare, continua in paralel cu centura Timisoara Sud pana in zona Giroc, unde va fi realizat un drum de legatura cu aceasta centura. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel – Opatita – Stamora Germana – Moravita, pana la granita cu Serbia„, a scris ministrul Drula pe pagina sa de Facebook.

Odata batut in cuie traseul, se trece la cea de-a doua parte a realizarii Studiului de Fezabilitate aflat in lucru.

Astfel, dam startul fazei a doua a studiului de fezabilitate care implica investigatii detaliate de teren (studiile geotehnic, arheologic, topografic, mediu) si care va fi gata in primavara anului viitor.

Anul acesta, proiectul beneficiaza de alocari de 4,9 milioane de lei de la bugetul de stat, din fonduri europene.

A9 Timisoara – Moravita este cruciala pentru conexiunea vestului tarii cu Serbia si, mai departe, la reteaua rutiera din Balcanii de Vest, respectiv din sudul Europei.
#RevolutiaBuneiGuvernari presupune si transparenta institutionala. De aceea am cerut publicarea pe site-ul CNAIR a analizei multicriteriale, astfel incât oricine sa poata accesa si conspecta documentul„, a mai precizat Catalin Drula.

Va reamintim, CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat inca din august 2019 contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita„, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului este de 14.693.042,97 lei si va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia pentru SF lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri care voiau sa realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti l-au facut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina.

Licitatia a fost castigata de asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 32 de luni.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea rapida cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 22comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Dacă mă gândesc cîți l-au făcut iarăși pămpălău pe Fritz și cum a fost ridicat în slăvi Drulă și uite așa ne trezim la urmă cu un lucru făcut bine pentru că nu suntem în stare de altceva după niște planuri de pe timpul cînd se trăgea cu arcul .

  • Oricum ai lua-o nu poti sa-l compari pe incompetentul de Fritz cu Robu sau cu Drula. Fritz n-a livrat decat povesti. Drula ii singurul din Usr care misca ceva si care daca analizezi atent chiar a facut multe in 4 luni spre deosebire de Fritz care numa s-a plans. Si cred ca Drula chiar ar fi putut sa se planga de greaua mostenire.

   • @Alex,
    Cum 4 luni dcand este Drula?! Sunt mai putin de 3 1/2 de la alegeri. Guvernul nu are nici 3 luni de la numire (depunerea juramantului)
    Ps. E bine ca esti cu ochii pe USR+ si Dominic, dar artrebui sa iei in calcul si ca ei sunt la guvernare din 23.12 (depunerea juramantului guv. Catu), respectiv 30.10 (Dominic Fritz). Dar dc nu vedem nici un atac la CJT – Alin Nica?!? Nu ca ar fi necesar deja… Dar in oginda “nici centura de sud nu-i chiar gata :-(, iar asta pe langa ca-i in intarziere, a trecut un an din 2 si ea este la stadiul de 25-30%, nici nu poate fi pusa in carca USR+, dar pnl si psd au fost in CJT si la guvernare unii dupa ceilalti: 2019 -> 2020

    • Nu vedem atacuri acolo pentru că de la aia nu așteptăm nimic. Ei au fost la guvernare în ultimii 30 de ani și și-au demonstrat incompetenta, atât ei cât și PSD. Ăștia noi au venit cu niste promisiuni de curățare a sistemului și cu promisiuni de oameni competenți, iar lumea i-am crezut. In realitate au demonstrat că sunt la fel că ceilalți, Fritz chiar mult sub Robu. Dezamăgirea este extrem de mare pentru că toate speranțele erau puse în ei. Alte variante nu mai sunt.

  • Mai opriţi-vă din lins, nu de alta dar cred că I s-a subţiat pielea pe bucile lui Hampelmann Fritz Witz Figur ! 🤣🤣🤣
   Începând din anul 1986 de când am reușit să fug din România, datorită serviciului am trăit in absolut toate țările civilitate din Europa cel puținun an, dar nici unde nu am văzut atâta idioţenie ca in România când este vorba despre orice construcție de infrastructură rutieră ! Începând cu şanțurile betonate de pe marginea strazilor, adevărate capcane pentru mașini, până la așa zisele autostrăzi care se surpă și sunt impracticabile după jumătate de an.
   In țara condusă de hoți, curve și mai nou de papagalii pensaţi și rujaţi care spun că au studiat in vest dar sunt mai proști decât tomberonul, autostrazile se fac la 10 km de oraș, pe când in vest autostrazile sunt strâns lipite de localități, iar in unele trec chiar prin mijlocul lor !!
   După ce ciuma roșie a făcut din șoseaua de centură un drum de țară pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Sag, Parţa și Sâmihaiu Român, a venit rândul pensaţilor rujaţi să o dea de gard și in loc să facă apriximativ cu aceiaș bani o autostradă în jurul Timișoarei cum este in toate orașele europene, având in vedere că trebuia achizitionst jumătate din teren, restul fiind deja achizitionat pentru şoseaua de centură, pensaţii au luat-o prin bălării la propriu și au mai făcut jocurile unor speculanți !!
   Interesant de știut este și faptul, cine are teren pe traseul fantomă !!?? Astăzi sunt mai sigur ca niciodată că politicienii români nu sunt doar hoți ordinari, politicienii români sunt toți fără nici o excepție FULL IDIOŢI !!

 2. Interesant este faptul ca toti vrem autostrazi insa sa nu treaca pe langa casa noastra…Pai daca s-a construit haotic in jurul Timisoarei fara a se lasa coridoare pentru viitoarele autostrazi si centuri, vom avea autostrada la 40 km de oras. La ce s-o mai facem atunci? Sa mergi 40 km pana la autostrada?

 3. @OpiniaT
  Sa inteleg ca voi atribuiti meritele psd-ului?!? care desi a fost la guvernare din 2012 (exceptand un an) pana in 2019, a “reusit” sa semneze contractul de abia in aug. 2019?! Si asta pt POIM 2014-2020?!? Pai cu cele 32 de luni pana la finalizarea studiului, cat prevedea contractul, cum sa mai termini autostrada pana la finalul etapei 2014-2020, cand nici studiul de fezabilitate nu se incadreaza in termenul oficial?!?

 4. Sa faca aia 15 km pe Cosava……si sa lase visele astea !

  • Pai asta este scopul, proiecte pe hirtie, ce o sa aveți dacă ne votați.

 5. PNL=PSD mai stilizat, articolul e o porcarie care e facut sa arunce cu noroi in USR. De ce nu e un PNL-ist la transporturi sa faca el traseul? Peste aceleasi zone locuite? De ce?Nu a castigat alegerile?Nici nu o vor mai face vreodata!
  Traseul nu l-a facut Drula ci o firma care a studiat aceste trasee, s-a facut un punctaj si uite asa a aparut traseul final, care oricum mai poate fi retusat.
  Rusine Opinia Timisoarei!
  Mergeti voi pe drumuri judetene si nationale pline de gropi si de extrem de periculoase.

  • Mai userist imbecil, mai gandeste naibii si cu capul tau, nu te uita doar lesinat la toti tampitii partidului tau inchesuiti in functii la stat (apropos, Drula gargaragiul si-a tras 20 de consilieri personali, ca deh, bune-s lefurile la minister). Pana una alta, prostovanca de Veorica a dat primii bani pentru SF-u de la autostrada asta, asa ca mucles. e purul adevar. Drula doar se da in barci pe facebook, atat. si apoi bucuresteanul asta arogant care n-are doua paie cu Timisul, (au fost bune doar voturile de pe lista unde l-au parasutat USR-istii). USR=PNL=PSD, fix aceeasi mizerie. Iar tu, postac de partid incearca sa nu ramai imbecil

 6. Opinia timisoarei e trimbita pnl=psd. Nu au miscat nimic ani de zile, eventual puz uri discutabile prin Mosnita si daca un mitic venit din Bucuresti ( asa cum era si Marian Iancu ) propune ceva pt zona asta sar incompetentii pe el!

  • Băi tomberonule, ce ispravă a făcut miticul tău venit ca și tine de te miri de unde a inţărcat dracii copii !?
   Dacă chiar ar fi avut ceva in liubeniţă papagalul Drulă, autostrada care se va face când va inflori kăktul floare albă din Pireu, incepea de la Remetea și continua pe ambele părţi ale orașului transformând drumul de țară de pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Sag, Parţa și Sâmihaiu Român pe care ciumatii împreună cu liberalii l-au numit centura Timișoarei într-o șosea cu două benzi pe sens și cu viteza maxim de 80 – 100 km ka oră asa cum este in Graz, LinzsauSalzburg !!
   In felul ăsta se putea economisi studiul de fezabilitate și lucrările puteau începe poate chiar anul viitor.
   Așa miticul tău a luat-o la propriu prin bălării și a făcut jocurile altor băieți deștepți !

   • multumiti din inima lui Dobra si Grindeanu ca nu au avut viziune, pur si simplu Grindeanu a anulat varianta cu patru benzi a centurii

 7. Autostrada nu va fi gata in 15 ani , cu siguranta , in acest timp majoritatea celor de pe aici (care posteaza) , vor fi morti de batranete .

 8. USR vrea sa se bata cu caramida in piept cu o autostrada care nu se va construi niciodata, sa faci o autostrada paralela cu o centura prin mijlocul zonei rezidentiale in loc sa legi pur si simplu centura cu A1 in punctul cel mai apropiat si la fel sa faci cu A9 in sudul orasului, mergi in paralel 8 km printre case. Acest proiect este cu beneficiu economic 0 pentru Timisoara. jumatate din exportul balcanic spre occident va trece la 5 km de Timisoara si nu vor exporta ceasuri, vor fi mii de tiruri pe zi incarcate la tonaj maxim. Singura zona cu potential de agrement a Timisoarei va deveni inaccesibila, si cel mai important nepotii vostrii se vor intreba cum dracu ati bagat o autostrada cu rang de coridor european prin mijlocul metropolei. Viziune 0 USR, aroganta maxima si respect pentru oamenii, mediu, calitatea vietii canci.Totul e doar de fatada.

 9. Legatura intre A9 si A1 este strict problema Uniunii Europene si se poate face si la 50 de km de Timisoara fara probleme de costuri, faza cu costurile este bagata pe gat doar pentru justificarea aberatiilor.

 10. Nici o instanta din Romania nu va da castig de cauza in expropierile pentru aceasta autostrada pentru ca pur si simplu nu se poate justifica interesul comunitatii.

 11. Stimate domn Fritz prietenul Drula de la Bucale, pe care l ai facut parlamentar, ti a bagat mortu in casa, la urmatoarele alegeri o sa te lupti cu prastia contra tunurilor, pentru ca autostrada nu va fi gata dar ponoasele o sa le tragi…

  • Ai perfectă dreptate ! Acești amatori cu ifose de băieți deștepți sunt mai proști decât CUC !!
   Vorbesc despre criterii financiare și de mediu !!!
   Dacă era așa se lipea de șoseaua de centură formând un inel in jurul Timișoarei și era la fel de scump având in vedere că centura Nord se va face in regim de autostradă și nu mai avea nevoie de studii de fezabilitate !!

 12. …. Traseul nu l-a facut Drula ci o firma care a studiat aceste trasee, s-a facut …
  Cum se fac studiile: ??? Asta este ca si monologul lui XYZ in fata comisiei de doctorat:
  1. Am facut studii la T.U. Munchen am si documente in acest sens!
  2. V-am adus documentele: foto in fata intrarii in T.U.M., eu cu harta Munchenului si mancand – intre timp – carnaciori si band bere (sfarsit de septembrie, studii de 5 zile)

 13. Prostanacul asta de la CJ sa se duca la sters parbrize prin intersectii. Drula vrea sa faca studiu de fezabilitate, unde printre altele se verifica daca e fezabil traseul asta(doh!) Sa iesi repede la ziar si sa spui ca traseul nu e bun, e amatoreala de gradinita.