Transpiratia, o problema delicata pe timpul verii! Cum o combatem cu succes?

Zi de zi, la locul de munca, in mijloacele de transport in comun ne confruntam cu aceeasi problema: mirosul neplacut al transpiratiei. Specialistii ne spun care sunt cauzele si cum se trateaza transpiratia.

Productia excesiva de transpiratie poate fi o veritabila infirmitate si constituie un handicap profesional si social. Vara este normal sa transpiram mai mult deoarece temperatura aerului este foarte ridicata. Cand transpiratia este abundenta sau insotita de mirosuri neplacute, problema devine cu adevarat suparatoare.
“Sub efectul diferitilor factori (caldura, febra, activitate sportiva) temperatura corpului creste. Principalul rol al transpiratiei este acela de a mentine temperatura organismului la un nivel constant de 37 grade C – un mecanism denumit termoreglare. In caz de supraincalzire, neuroreceptorii din creier trimit glandelor sudoripare comanda de a transforma excesul de caldura in apa, care este apoi eliminata prin pori. Transpiratia este produsa zi si noapte de trei milioane de glande sudoripare, scopul fiind acela de a elimina o parte din toxinele din sange si de a mentine temperatura corpului“, spune Conf.dr. Dana Liana David, medic primar endocrinologie.

Bacteriile, vinovate de mirosul neplacut

La origine, transpiratia nu are miros (de fapt, mirosul ei este foarte vag, nederanjant). Mirosul neplacut apare atunci cand sudoarea vine in contact cu bacteriile aflate pe suprafata pielii. Aparitia lui este favorizata si de lipsa igienei corporale, precum si de consumul unor medicamente cum ar fi vitaminele din gama B-urilor, barbituricele si amfetaminele. Alimentele bogate in proteine (carnea), condimentele, alcoolul, branzeturile si cafeaua stimuleaza activitatea glandele sudoripare si accentueaza mirosul transpiratiei, modificandu-i, in acelasi timp, si compozitia. De aceea este bine sa le evitam sau macar sa le consumam in cantitati moderate pe perioada verii. Cele mai multe dintre persoanele care ajung sa se adreseze unui dermatolog din cauza transpiratiei abundente se plang de hipersudoratie axilara (la subsuori). Umiditatea excesiva poate aparea insa si in palme sau talpi.

Cauzele acestui fenomen denumit „hiperhidroza“ pot fi o dereglare hormonala, hiperemotivitatea, dezechilibre ale sistemului nervos vegetativ.
Persoanele care au o igiena riguroasa si, totusi, transpira abundent, emanand un miros neplacut, pot suferi, de fapt, de anumite afectiuni endocrine. De aceea, se recomanda consultarea medicului la aparitia unei transpiratii mai abundente decat de obicei sau daca aceasta apare noaptea in special, fara motiv. Transpiratia rece este de obicei raspunsul organismului la o afectiune serioasa, anxietate sau durere intensa.

Tratament

Medicii spun ca cel mai simplu tratament impotriva transpiratiei este igiena corporala, adica apa si sapunul.“ Lupta impotriva transpiratiei incepe de la o buna igiena corporala. Apa si sapunul distrug bacteriile si impiedica aparitia mirosurilor neplacute. Hainele care intra in contact direct cu pielea (lenjeria de corp, sosetele, tricoul) trebuie schimbate zilnic. Recomandabil este sa purtam textile naturale (in, bumbac) care lasa pielea sa respire si permit evaporarea umiditatii. Intrucat pilozitatea intretine umiditatea si favorizeaza mirosurile jenante este mai eficient ca axila sa fie epilata regulat. Reducerea consumului de alcool, condimente, ceai, cafea – toate acestea contin substante care stimuleaza activitatea glandelor sudoripare. Nu se aplica niciodata un deodorant fara a face o minima toaleta in prealabil“, mai spune dr. David.

In combaterea efectelor neplacute ale transpiratiei si-au dovedit eficienta si tratamentele alternative: fizioterapia (bai galvanice), acupunctura, homeopatia, ceaiurile antisudorale (ca de exemplu cel de salvie), baile locale cu apa si bicarbonat de sodiu. De la farmacie putem cumpara diverse solutii pe baza de saruri de aluminiu, acid boric, formol, talc, acid tartric (acestea se gasesc preparate deja sau pot fi preparate pe loc). Insa cel mai bine este sa te adresezi unui endocrinolog care iti va prescrie tratamentul adecvat.

Remedii naturiste

Numeroase extracte de plante precum arin negru, lemnul domnului, coada calului, salcie, stejar, sunt folosite sub forma de macerat, infuzie, decoct in diverse formule cu efect antiperspirant. Ele au efecte astringente, antiinflamatorii, antimicrobiene, antimicotice si parfumante
l Infuzie de busuioc: se pun 10-15 frunze intr-o cana cu apa clocotita, se lasa vasul acoperit 15 minute ca sa infuzeze, se strecoara si se bea. Tratamentul se continua timp de o luna.

l Coaja pisata de stejar se foloseste pentru baia mainilor si picioarelor: se pun 3 lingurite de pulbere la 200 ml apa rece, se lasa vasul acoperit cateva ore si abia apoi se foloseste.

l Se amesteca salvie (20 g), cretisoara (10 g), coada-calului (30 g) si lavanda (10 g). Se pune o lingurita din acest amestec in 250 ml apa fiarta si se lasa sa infuzeze 3 minute. Se bea o cana dimineata, inainte de masa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.