Noutati :

Transfugi prinsi in Serbia si „deversati” in Romania? Vezi ce siretlic au gasit ca sa ramana la noi si sa nu fie returnati!

16 iulie, 2011 - 09:26 AM
Autor: Sergiu Miat      
Categorie: ANCHETE
0

In ultimele luni, politistii de frontiera timiseni au interceptat si retinut aproape 300 de transfugi care au intrat ilegal in Romania, venind dinspre Serbia. Ei sunt originari din tari din nordul Africii, dar si din Afganistan, Irak, Egipt, sau Palestina si, imediat cum sunt prinsi, solicita statut de azilant, ca sa nu fie returnati in Serbia.

Totul pare insa regizat, pentru ca  migrantii sosesc numai in grupuri mari, prin Serbia, pe aceleasi rute, numai in judetul Timis, toti cer azil, in conditiile in care tinta lor finala este sa ajunga in tari din Spatiul Schengen.

Sarbii nu au forte suficiente

Comanda polilitiei de frontiera timisene spune ca, oficial, nu are cunostinta despre faptul ca autoritatile sarbe i-ar directiona pe imigranti spre granita romaneasca. Cu toate acestea, in discutiile purtate cu politistii sarbi, in ultimele luni, acestia au specificat ca grupurile de transfugi care ajung ilegal in tara lor sunt foarte mari si ca nu au forte suficiente sa faca fata valului de imigrati.

„Intre cele doua tari functioneaza un Aparat al imputernicitului de Frontiera, prin care se realizeaza cooperarea intre cele doua autoritati de frontiera. Ei sunt foarte interesati de orice informatie care ar duce la prinderea calauzelor care-i aduc pe imigranti in Serbia”, spune si comisarul sef, Marius Popara, prim loctiitor al sefului IJPF Timis. Odata ramase fara calauze, grupurile de transfugi sunt la indemana politiei sarbe, care poate sa faca ce vrea cu ele. Poate chiar sa le directioneze spre frontiera cu Romania ca sa nu-si mai faca de lucru cu ei. In tara vecina, trecerea ilegala a frontierei este contraventie si se penalizeaza cu o amenda. Apoi intervine insa faptul ca migrantii trebuie trimisi online casino in tarile de origine, ceea ce greveaza serios bugestul si asa sarac, al Serbiei. Conform unor surse din tara vecina, pe teritoriul acesteia s-ar afla in acest moment cateva mii de transfugi.

„Uite un bilet din Romania. Inapoi cu ei“

„Aaaaa, sarbii si-au facut intotdeauna legea asa cum au vrut ei. Ca sa nu se incarce cu migrantii ilegali, ni-i trimiteau noua. Aveau tot felul de metode prin care-si justificau singuri actiunile de acest gen. Ca sa fiu mai corect va pot spune ca politistii sarbi gaseau, ca sa nu spun ca ei cautau prin cosurile de gunoi de la Vatin, unde ajung toti cei care trec frontiera pe la Moravita, bilete de transport in comun din Timisoara, pe care le strecurau in buzunarele migrantilor, dupa care spuneau: eeee, uite un bilet din Romania, e clar. Inapoi cu ei.  Si uite asa, elegant, ii scoteau din tara lor pe imigranti si ni-i bagau noua pe gat”, spune un fost sef al punctului de frontiera de la Moravita, care s-a confruntat direct cu astfel de situatii.

Desi tinta finala pentru transfugi este Spatiul Schengen, ei nu sunt directionati catre Ungaria.

„ Din cate stim noi, Ungaria are cel mai sofisticat sistem  de supraveghere a frontierei externe a Uniunii Europene si este greu de crezut  ca grupuri intregi de imigranti ilegali ar putea trece frontiera sarbo-maghiara, fara sa fie depistati”, a mai spus chestorul Handra.

Asta nu schimba insa actuala situatie, prin care sute de transfugi ajunsi in doar cateva luni in Centru de Tranzit de la Timisoara, traiesc pe banii contribuabilului roman, in asteptarea acordarii azilului. Odata ajunsi in posesia lui si in conditiile in care Romania va fi admisa in Spatiul Schengen azilantii vor pleca spre Germania, Franta, sau in oricare alta tara unde sunt comunitati puternice din tarile lor de origine.

zp8497586rq


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...