Traian Basescu: Romania isi propune sa devina membru al Schengen in octombrie

Presedintele Traian Basescu a sustinut noi declaratii de presa. Aceasta este a doua iesire publica din 2014 a sefului statului, de la sediul Presedintiei, dupa cea de marti seara, cand a tras un semnal de alarma, vorbind despre vizita trimisului SUA la Bucuresti, Victoria Nuland.

Principalele declaratii ale sefului statului:

– Vreau sa va informez cu privire la o intalnire pe care am avut-o astazi cu domnul Van Rompuy, la solicitarea mea, pentru a abordarea catorva lucruri extrem de importante si pot sa le enumar: R. Moldova, Romania Schengen, Nabucco si o explicatie care trebuia data ca urmare a unei interventii a dl Swoboda, presedintele grupului socialist din PE.

– In ce priveste R. Moldova, nu m-am dus pentru intalnirea cu Van Rompuy nici in calitate de avocat al R. Moldova, nici in calitate de simpatizant, ci in calitatea de presedinte al Romaniei si membru al Consiliului European.

– Sa conving ca trebuie accelerate procesele de apropiere, nu numai a Moldovei de UE, ci si a UE de R. Moldova.

– Am pornit de la situatiile de risc din R. Moldova, care pot afecta parcursul european celui de-al doilea stat romanesc.

– Primul si cel mai important risc este Transnistria, unde pot sa apara provocari

– Sunt multi ani de cand acest format „5+2” nu functioneaza.

– Am simtit nevoia sa atentionez ca nu ne mai putem ascunde nici unii din comunitatea europeana si sa spunem ca lucrurile se rezolva in formatul „5+2”. Trebuie gasite solutii de discutie directa cu asa-zisele autoritati transnistrene si cu Moscova.

– Am ridicat si problema sicanelor care se fac scolilor romane din Transnistria si am rugat sa se conceapa o interventie a institutiilor europene pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau pentru dreptul elevilor de a invata in limba romana.

– Am avertizat asupra celui de-al doilea focar, care este Gagauzia.

– Se preconizeaza desfasurarea unui referendum pentru independenta Gagauziei. Am considerat ca am obligatia sa informez conducatorii structurilor europene despre aceste evenimente si, avand in vedere ca UE este in formatul de negociere „5+2” sa actioneze in favoarea suveranitatii R. Moldova.

– Am rugat pe presedintele Consiliului European sa analizam posibilitatea gasirii unor resurse financiare europene, avand in vedere ca suntem in ultimul si penultimul an al exercitiului bugetar, si in cazul in care sunt resurse financiare necheltuite, sa fie alocati accelerarii procesului de interconectare energetica a R. Moldova la Romania.

– Am vizat varianta Isaccea-Vulcanesti.

– Avem posibilitatea sa cream alte doua linii de aprovizionare cu energie electrica, de cate 400 Kw, dar prioritatea mi se pare Isaccea-Vulcanesti, unde ar trebui investite circa 65 de milioane de euro la Isaccea si 10 milioane de euro in R. Moldova.

– Am ridicat din nou problema vizelor, care este pe un drum bun.

– Un punct aparte in discutie a fost procesul pregatirii semnarii acordului de asociere si de liber-schimb pe care R. Moldova l-a semnat la Vilnius.

– Analiza arata ca pana la sfarsitul lunii august s-ar putea semna cele doua acorduri.

– Repet: Nu am avut o discutie in caliate de reprezentant sau suporter al R. Moldova, ci in calitate de membru al Consiliului European si presedinte.

– Am vrut sa am convingerea ca la nivelul UE sunt cunoscute principalele probleme si de instabilitate, si de timing.

– Nu vreau sa fiu alarmist, am atentionat si asupra faptului ca Partidul Comunist, avand peste 40 la suta in sondaje, exista riscul sa vina o majoritate care sa nu mai vrea sa continue drumul catre UE si este o analiza a noastra in calitate de membru al Consiliului European.

– Am constiinta relativ impacata ca am transmis ce am crezut ca este important si catre Consiliul European, in detaliu.

– In ce priveste aderarea in Schengen, l-am informat pe presedintele CE ca Romania isi propune ca pana la sfarsitul acestui an sa devina membru al spatiului Schengen. Este nu numai un obiectiv de tara, ci si unul personal.

– Datorita evolutiilor interne, vizez luna octombrie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.