Traian Basescu: Romania a obtinut maxim ce putea obtine!

Presedintele Traian Basescu a sustinut duminica o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, la doar doua zile dupa ce s-a intors de la Consiliul European de la Bruxelles. El a vorbit despre buget.

Principalele declaratii:

Multumesc statelor donatoare, net contributoare la bugetul UE, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania. Sunt state datorita carora noi putem primi un buget important pentru propria noastra dezvoltare.

Primul mesaj e acela ca, pentru bugetul urmator, Romania are in plus 6 mld. de euro fata de bugetul precedent. Avem o crestere de 10 procente pe fonduri de coeziune si una de 27 de procente pe fondurile destinate politicii agricole comune. Aici avem un total de 4,7 mld. in plus pentru plati directe, ceea ce-i va ajuta foarte mult pe fermieri. Romania este un beneficiar net de fonduri europene cu o valoare de 31 mld. euro. Acesti bani provin din taxele si contributiile cetatenilor din Germania, Austria, Luxemburg, Suedia si altele. Nu-i tipareste UE sau Comisia Europeana.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem e sa luam nota de faptul ca Uniunea functioneaza pe principiul solidaritatii.

in mod categoric, e greu de presupus ca Romania ar fi putut sa adauge anual, din 2014-2020, inca 5 mld. de euro cu ocazia fiecarui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta, ar fi pacat sa tratam asta cu lipsa de respect si responsabilitate.

Romania a obtinut maxim ce se putea obtine in ce priveste fondurile de coeziune.

Nu va ascund ca am avut greutati enorme in a convinge ca putem cheltui mai mult cu 2 mld. datorita nivelului de absorbtie foarte scazut pe care Romania il are de 5 ani de la inceperea exercitiului bugetar curent. La POSDRU am absorbit 7,73. Media generala de absorbtie este 11,47% din ce avem alocat. Cand ai asemenea cifre e foarte greu sa negociezi o crestere a fondurilor alocate. M-am angajat ca vom avea o absorbtie foarte buna. Nu e usor sa obtii ceva cand te contrazic realitatile de la tine de acasa.

in momentul de fata, Romania a primit de la CE in baza facturilor confirmate 2,2 mld. de euro, din 19,8 mld. euro. Mai avem facturi depuse pana la suma de 2,8 mld. euroD omnii care isi manifesta dezamagirea ar trebui sa se bata sa cheltuim banii. UE nu e dispusa sa aloce unei tari bani in conditiile in care exista un risc foarte mare sa nu fie cheltuiti. Sunt unii care n-au negociat decit functii de partid… Nu stiu cat e de greu. Lipsa lor de experienta o vedem in modul in care au negociat acordul cu Fondul. ii invit sa nu dea lectii.

S-ar putea sa constatam ca demagogia are picioare scurte, ca minciuna. E prima data cand bugetul UE nu ramane cum l-a stabilit Consiliul European.

As face din capul locului, fara ezitare, un apel la toti parlamentarii romani, sa sustina fara rezerve proiectul de buget asa cum a fost stabilit in Consiliul European din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei solutii in care bugetul e aprobat in fiecare an. Pana la urma, tot Consiliul stabileste cat aloca anual, iar asta ar implica o negociere continua, an de an, pentru bugetul urmator. Apelul meu catre toate grupurile din PE in care sunt reprezentanti ai Romaniei e sa sustina acest buget. Va garantez ca nu pot obtine conditii mai bune daca nu vom avea buget. stiu foarte bine atmosfera de la negocieri.

Daca sunt politicieni in Romania care sunt dezamagiti, le recomand sa-si instruiasca grupul parlamentar sa obtina sume mai mari. Dar recomand sa sustina ce s-a obtinut.

Suma maxima alocata pentru bugetul exercitiului 2014-2020 nu poate fi modificata decat cu acordul Consiliului European. stiu pozitiile contributorilor la bugetul UE si nu vad un pas inapoi facut intr-o eventuala rspingere a bugetului de catre PE. in concluzii sunt prevederi care obliga la o revizuire a bugetului dupa primii 2 ani de aplicare. Daca statele vor obtine crestere economica in tarile contributoare, s-a exprimat disponibilitatea de a reanaliza contributiile. Aceasta prevedere are si riscuri: daca se va inregistra recesiune pentre 2 ani. Recomand ca parlamentarii romani sa sutina acest buget care inseamna 6 mld. mai mult pe global.

Vreau sa stiti riscurile din PE. Spre exemplu, concluziile Consiliului au cateva prevederi in care legate de pozitia ferma a Romaniei in Consiliu si acum, si in noiembrie. Cea mai importanta e aceea care se refera la faptul ca e invitata CE sa faca demersurile necesare pentru modificarea regulamentului cu privire la numarul de ani in care se cheltuiesc banii alocati statelor, pentru a se ajunge la n+3, in loc de n+2. Am cerut un an in plus pentru exercitiul bugetar. Va fi o batalie in PE pentru ca, fara aceasta prevedere, Romania risca sa aiba dezangajari de cca 4 mld. numai anul acesta.

O alta prevedere care e sensibila si poate face obiect de dezbatere in Parlament e cea legata de TVA eligibil, ceea ce inseamna ca 24% din banii UE ajung in bugetul de stat al Romaniei. De la coeziune. Daca socotim ca avem 21 de mld. la coeziune, vedeti ca 5 mld. de euro intra in bugetul de stat. Modul de a apara aceasta prevedere e ca si parlamentarii sa aiba sustinerea pe care eu am avut-o in Consiliu. Va fi un subiect dezbatut pentru ca parlamentarii se vor simti obligati sa intrebe ce se intampla cu banii contribuabiulilor lor. Va fi greu de aparat aceasta prevedere, dar sper ca parlamentarii romani vor reusi sa o faca.

Alta prevedere care va trebui aparata e legata de posibilitatea de a transfera 25% din sumele alocate intre cei doi piloni de la politica agricola comuna.

Guvernul va lua decizie, dar e o discutie care va fi parte a dezbaterilor in PE. Am disponibilitatea de a avea o discutie cu europarlamentarii romani pentru a ne coordona pozitiile si argumentele. Nu vreau sa dau instructiuni, dar mi-as dori sa-i informez.

Sunt si lucruri pe care n-am putut sa le rezolv. As fi dorit ca flexibilitatea de 25% intre banii alocati dezvoltarii rurale si platile directe sa mearga spre a treia solutie – irigatii.

Daca, in ceea ce priveste sumele nete putem spune ca avem un buget mai mare cu 6 mld. de euro pentru exercitiul urmator, cred ca aprobarea si de catre Parlament a modificarii la art. 87.2, cu prelungirea inca un an a dreptului de utilizare a banului, asta ne-ar salva 30% din fondurile de coezine, ceea ce ar insemna alte cca 6 mld. in realitate sunt probleme foarte mari in a gestiona aceasta solicitare a Romaniei pentru ca banii se intorc la tarile contributoare. Sunt bani care trebuiau sa intre inapoi in bugetele contributorilor inca din 2013.

E foarte important ca si in Parlament sa obtinem aceasta derogare – 1082/2006.

stiind eforturile extraordinare cu care am obtinut aceste lucruri pentru Romania, tentatia mea ar fi fost sa ma rog sa mai fie o discutie si sa mearga cei dezamagiti. Sunt convins ca ar fi obtinut bani de avion Bruxelles-Bucuresti.

Despre Schengen: Raportul MCV a fost o dezamagire exact in zonele in care avusesem reticenta si pana la raport. Consider ca mi-am facut datoria. in decembrie am obtsinut in CE decizia ca in martie, la JAI, subiectul Romania si Bulgaria sa fie iar pe ordinea de zi. in momentul de fata, argumentele mele sunt epuizate.

Spun public, cu adresa directa: e nevoie absoluta de o scrisoare semnata de principalii decidenti politici care pot face ceva in indreptarea aspectelor negative din raport. Cer sa se renunte la jocul  de o scrisoare pe care s-o semnam toti. Trebuie o scrisoare semnata de premier, presedintele Senatului, presedintele Camerei, in care sa ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV si sa transmita pozitia cu privire la cele semnalate. Pot scrie o scrisoare singur, dar nu are nicio valoare.

Nu am nicio preferinta nominala, vreau sa fie procurori buni care au luptat impotriva coruptiei, nu procurori fara performanta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.