Opinia Timisoarei

Traian Basescu la finalul Consiliului European: Pentru exercitiul bugetar 2014 – 2020, agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere de cel putin 5 miliarde euro


Liderii europeni nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE 2014 – 2020, „dar în mod categoric s-au făcut progrese”, a declarat vineri seara, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European consacrat cadrului financiar multianual 2014 – 2020. Basescu a mai precizat ca obiectivul principal al Romaniei era relaxarea conditiilor de accesare a banilor europeni, iar „agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde euro” in perioada 2014-2020.

Basescu a explicat si ca articolul 45 din prima propunere Van Rompuy, care lega fondurile viitoare pentru Romania de performanta slaba din prezent, a fost eliminat si inlocuit de o prevedere comuna pentru toate statele membre. Aceasta noua prevedere arata ca alocarile de fonduri de coeziune nu pot depasi in termeni reali nivelul de 110% din fondurile alocate in exercitiul bugetar actual al UE.

Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014 – 2020, dar in mod categoric s-au facut progrese pentru ca in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele e nivelul bugetelor de coeziune sau pentru PAC, am putea spune este aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti“, a precizat Traian Basescu.

El a adaugat ca „prefinantarea a crescut de la 6 la 9 pentru Romania, toate lucrurile acestea ne-au permis sa avem in buget banii necesari cofinantarii bugetelor europene si sa faca utilizabili banii europeni. In momentul de fata, in aceste doua zile, Romania a reusit sa-si generalizeze aceste facilitati pentru bugetul 2014 – 2020. Unele le-au avut si alte state, dar acum sunt generalizate pentru toate tarile, iar pentru noi lucrurile aratau foarte rau in propunerea initiala“.

Citeste toate declaratiile presedintelui pe www.hotnews.ro

Exit mobile version