Traian Basescu la finalul Consiliului European: Pentru exercitiul bugetar 2014 – 2020, agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere de cel putin 5 miliarde euro


Liderii europeni nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE 2014 – 2020, „dar în mod categoric s-au făcut progrese”, a declarat vineri seara, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European consacrat cadrului financiar multianual 2014 – 2020. Basescu a mai precizat ca obiectivul principal al Romaniei era relaxarea conditiilor de accesare a banilor europeni, iar „agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde euro” in perioada 2014-2020.

Basescu a explicat si ca articolul 45 din prima propunere Van Rompuy, care lega fondurile viitoare pentru Romania de performanta slaba din prezent, a fost eliminat si inlocuit de o prevedere comuna pentru toate statele membre. Aceasta noua prevedere arata ca alocarile de fonduri de coeziune nu pot depasi in termeni reali nivelul de 110% din fondurile alocate in exercitiul bugetar actual al UE.

Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014 – 2020, dar in mod categoric s-au facut progrese pentru ca in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele e nivelul bugetelor de coeziune sau pentru PAC, am putea spune este aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti“, a precizat Traian Basescu.

El a adaugat ca „prefinantarea a crescut de la 6 la 9 pentru Romania, toate lucrurile acestea ne-au permis sa avem in buget banii necesari cofinantarii bugetelor europene si sa faca utilizabili banii europeni. In momentul de fata, in aceste doua zile, Romania a reusit sa-si generalizeze aceste facilitati pentru bugetul 2014 – 2020. Unele le-au avut si alte state, dar acum sunt generalizate pentru toate tarile, iar pentru noi lucrurile aratau foarte rau in propunerea initiala“.

Citeste toate declaratiile presedintelui pe www.hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.