Traian Basescu: In invatamantul universitar s-au format baroni. Se tem ca isi pierd privilegiile

Seful statului a acuzat reforma facuta de fostii ministri ai Educatiei, Ecaterina Andronescu si Andrei Marga. „In invatamantul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehementa lor pleaca din teama ca isi vor pierde privilegiile obtinute gratie legii Marga”, a spus presedintele. Totusi, legea nu este perfecta, a adaugat Basescu.

„Consider ca promulgarea noii legi a educatiei este un moment extrem de important pentru reforma Romaniei. Legea educatiei se aseaza alaturi de legea pensiilor, legea salarizarii, in legile importante care vizeaza modernizarea statului roman. Cert este ca promulgarea este finalul unei dezbateri de mai bine de patru ani, care a vizat sistemul de educatie. Legea promulgata, acceptata de Parlament si CCR reprezinta o garantie ca procesul de modernizare a educatiei a devenit ireversibil. O astfel de lege nu putea multumi pe toata lumea si e de asteptat sa nu fie o lege perfecta. incrancenarea pe care o provoaca este tipica pentru orice schimbare pe care o provoaca o schimbare in sistem. Campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, doamnul rector Marga, care au facut o reforma care se vede acum. Doresc ca romanii se afle de la presedintele tarii de ce se tem cei care denigreaza legea”, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

„Eu eram obligat sa promulg legea din punct de vedere politic, nu doar constitutional. Legea e bazata pe Pactul National pe Educatie semnat de sindicate, partide. Primul semnatar a devenit insa unul din marii contestatari, Mircea Geoana. E regretabil. Nu ne aflam la final de drum, ci la inceputul procesului de modernizare a educatiei. Pentru a argumenta cata nevoie era de o reforma a sistemului de educatie voi da cateva cifre: ultimul studiu PISA situeaza Romania pe locul 49 la lectura, pe locul 47 la matematica, fiind cel mai prost situata in interiorul UE”, a precizat seful statului.

„Sistemul de educatie are in centrul lui elevii si studentii. Atrage in responsabilitate pentru calitatea lui parintii, profesorii, managerii, comunitatea locala. Sistemul se descentralizeaza. Noua lege stimuleaza competitia intre scoli si universitati. Este relevant faptul ca noua lege pune in concurenta unitatile scolare prin mecanismul ca elevul opteaza pentru scoala la care doreste sa mearga, iar finantarea urmareste elevul. Legea asigura o puternica implicare a familiei elevilor si vor semna un contract educational cu unitatea de invatamant in care sunt inscrise drepturilor si obligatiile reciproce”, a punctat acesta.

„Legea pune accent pe educatie timpurie. Se trece la invatamantul de noua ani. Va creste calitatea resursei umane pentru ca orice dascal va fi obligat sa aiba un masterat didactic pe o perioada de doi ani”.

„Universitatile vor fi clasate in trei tipuri: universitati care vor avea ca obiect educatie pur si simplu, altele centrate pe educatie si cercetare, iar altele pe educatie si cercetare avansate. Prima clasificare se va face cu auditori internationali. Statul va finanta excelenta universitara.”

„Nu va mai functiona criteriul vechimii pentru dobandirea de titluri. Sunt prea multi tineri care ocupa functii de preparatori in timp ce familii si clanuri ocupa functii importante.”

„Paradoxul este ca multe din universitatile de stat au fost transformate in fabrici de diplome”.

„Un alt obiectiv al legii este evitarea politizarii functiei de rector. Se incrimineaza plagiatul. Nu mai sunt permise micile familiute, cu soti, sotii, fini”.

„Critica cea mai lipsita de onestitate vine din zona discursului nationalist. Le-as aminti celor care se tem de studii in limba minoritatilor ca in 1918, la Alba Iulia, una din teze era urmatoarea fiecare popor se va judeca, administra si educa in limba proprie. Nu vad de ce astazi am fi mai putin intelepti decat in 1918, intr-o tara membra UE.”

„In invatamantul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehementa lor pleaca din teama ca isi vor pierde privilegiile obtinute gratie legii Marga.”

„Fac un apel la Guvern ca in procesul de implementare al legii, e un proces care va dura 4-5 ani, mi-as dori ca acest proces sa fie condus fara culoare politica si sa raspunda nevoilor legii.”

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.