Traian Basescu: „Iesim din recesiune in al doilea semestru din 2011”

Traian Basescu a declarat ca, si la anul, se va continua cu reducerea cheltuielilor. Seful statului a precizat ca, daca in 2010 a avut loc o ajustare „destul de bruta” a numarului de salariati, in 2011 va una „fina”. Iesirea din recesiune, abia in vara.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

– „Conferinta de presa are in primul rand ca obiectiv sa va lase sa puneti intrebari, dar ea este motivata de intalnirea cu partidele politice, pe tematica cunoscuta. Si as vrea sa fac o sinteza a discutiilor.”

– „In primul rand, trebuie sa remarc faptul ca discutiile s-au desfasurat intr-o maniera constructiva, atat cu cei din arcul guvernamental, cat si cu PSD-ul. Continui sa regret absenta PNL-ului.”

– „In general, discutiile s-au axat pe bugetul pe 2011 si am analizat cu partidele principalii parametri si perspectiva pentru 2012. Dupa cum va este cunoscut, bugetul este construit pe o crestere economica de 1,5 % si pe un deficit de 4,4% din PIB.”

– „Vor continua politicile de reducere a cheltuielilor. Daca in 2010 s-a facut o ajustare destul de bruta a numarului de salariati, in 2011 se trece pe ajustarea fina.”

– „Trebuie sa recunoastem ca dvs. care sunteti un senzor foarte fin in ce priveste institutiile statului nu ati remarcat dezastre, adica institutii care nu mai pot functiona din cauza reducerilor de personal, ceea ce inseamna ca n-a fost o abordare gresita.”

– „In ceea ce priveste prioritatile legislative, cred ca n-ar trebui sa revin asupra lor. Cred ca sunteti informati ca se pare ca s-au gasit resurse de vot, ca pe ordinea de zi sa fie inscrise legile care vizau obligatiile noastre in acordul cu FMI si BM.”

– „Ceea ce am rugat partidele sa aiba ca prioritate in 2011 este legat de noul Cod al muncii. Nu am primit un raspuns afirmativ generalizat nici de la coalitia de guvernare, nici de la PSD.”

– „1.680.000 de romani merg la munca dimineata, se intorc de la munca dupa-amiaza sau seara, dar nu figureaza ca activeaza in campul muncii. (…) Singura explicatie pe care o putem da fata de acest nivel urias de munca la negru este inflexibilitatea Codului Muncii.”

– „Marea drama este ca acesti 1.680.000 de oameni nu au nici asigurarile sociale platite, nici asigurarile medicale platite, si asta ii pune pe ei in dificultate. Asta am incercat sa le explica partidelor politice ca este obligatia politicului, trecand peste eventualele reactii, ca trebuie sa flexibilizeze Codul. De ce cred ca trebuie intervenit prompt? Pentru ca nu o sa ajungem nici maine nici poimaine la crestere economica de 8 %, care sa absoarba forta de munca.”

– „Ultima abordare legata de programul legislativ a fost legata de legea educatiei si o spun fara rezerva: sunt un sustinator total al adoptarii legii educatiei in aceasta sesiune. Lucurile nu mai pot continua asa. Este clar ca ultima reforma a fost un esec. S-a ajuns la o depreciere masiva a sistemului de educatie romanesc si la o totala desprindere a lui de realitatile economice ale Romaniei si ale UE. Trebuie sa recunoastem esecul major al reformei educatiei, initiata in ’97 – ‘ 98.”

– „Inteleg blocajul pe care incearca sa-l faca unii parlamentari, chiar rectori unii dintre ei, profesori universitari. Sustin aceasta afirmatie prin cifrele ultimelor evaluari din sistemul de educatie romanesc. Nu o spun eu sau cabinetul prezidential sau nu stiu ce politician. Exista un studiu PISA care situeaza Romania pe locul 49 la lectura si pe 47 la matematica. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca nici la altele nu stam prea bine. Dintr-un total de 70 de tari evaluate … si pe ultimul loc din numarul celor care fac parte din Uniunea Europeana.”

– „Este clar ca actualul sistem de educatie nu da nicio perspectiva Romaniei. Urgenta este cu atat mai mare cu cat nu vom obtine rezultatele schimbarii sistemului de educatiei la un an dupa. Ci dupa 10-12-14 ani. Cei care nu vor modernizarea sistemului de educatie isi fac socoteala ca daca trec de luna februarie cu legea neaprobata, nimic nu se mai poate schimba in anul scolar 2011-2012. Optiunea mea este ca aceasta lege sa treaca inainte de sfarsitul acestui an.”

– „Despre Schengen. Romania va avea un raport bun de evaluare. Sunt insa tari care cupleaza accesul in Schengen de ineficienta sistemului de justitie din Romania si trebuie s-o spun fara sa fac neaparat o critica, ci o constatare, ca exact inima justitiei, CSM-ul este intr-o problema. Profit de ocazie sa fac un ultim apel la parlamentarii din arcul guvernamental, la cei din PDL. Votul trebuie sa fie in favoarea justitie. Cred ca votul s-a si dus la ora asta.”

– „Consider ca CSM-ul nu a functionat corect in mandatul trecut si mai fac o remarca. Nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut un rau … cat rau a facut justitia cetatenilor Romaniei.”

– „Avand in vedere ca acest raport intermediar este raspunsul la o solicitare expresa pe care am facut-o CE in vara.. Bulgaria nu are raport intermediar, eu am contestat, considerand ca este prea dur, va spun ca toate celelalte institutii vor fi cotate bine, in afara de CSM. Da, asta este. Avem o justitie independenta, care cosnidera ca ei i se cuvine tot, iar de romani nu-i pasa. Asta in conditiile in care sunt foarte multi judecatori dedicati meseriei lor, dar din pacate in varful lor este o structura care face rau romanilor. Chiar daca se supara doamna Pivniceru …sau doamna cu sotul arestat.. Costiniu, asta e.

– „Sa trecem acum la intrebari, avem o jumatate de ora.”

– „Cand am vorbit de ajustare fina, m-am referit la numarul de salariati. Se va identifica fiecare zona care are excedent de personal..”

– „Deocamdata Guvernul a constatat ca se poate incadra in suma de 39 de miliarde, fond de salarii. Daca Romania va avea performanta, daca va avea o colectare buna, ramane sa se ia o decizie politica. Se vor duce banii la investitii pentru crearea de locuri de munca sau in salarii. Daca ma intrebati pe mine, in locuri de munca.”

– „Eu sunt dispus sa ma duc oriunde la o intalnire cu liberalii, daca nu vin ei la Cotroceni. La fel si cu PSD. Bine, daca spun oriunde asta nu inseamna ca ma duc la Grivco sau la sauna la Ovidiu Vintu.”

– „Nu stiu despre ce este vorba, eu am fost in intalniri pana mai inainte, daca va uitati pe programul meu”. (Consilierul prezidential Alexandra Gatej a fost recrutată de Securitate)

– „Eu nu spun ca a fost bine in ’91 sau ’92 cand tot prin lege li s-a schimbat denumirea din tigani in romi. La fel e si acum. Ar fi o proba de lasitate din partea noastra. Sunt cetateni care traiesc aici si trebnuie sa ne asumam minoritatile. Personal am recomandat si ieri sa nu voteze o asemenea lege care ar pune nu numai sub semnul intrebarii moralitatea noastra, asumarea de catre noi a unei minorirti care traieste in tara asta, dar ar fi un semn de slabiciune.”

– „Cu cat aparatul de stat este mai ineficient, cu atat se simte mai mult in mediul de afaceri.”

– „Crestera TVA nu se mai poate face decat maxim un procent, stiti politicile UE, deci am scapat toti.. Responsabilitate politica avem toti cei care nu am prevazut criza. Am facut evaluari eronate .. Este o perioada in care evaluarile sunt foarte grele. Cred ca undeva la inceptul anului 2009 aveam aceasta evaluare. Nu-mi reprosez neaparat ca n-am intrevazut efectele pentru Romanie… Constat ca n-am fost singurul care n-a anticipat criza. Asta-i viata, nu intotdeauna avem cei mai inspirati consilieri.”

– „Eu incerc sa ma situez pe o pozitie realista in momentul de fata, dar nu pot garanta ca toate cifrele se vor realiza, nimeni nu poate garanta.”

– „Intrebat cum il vede pe Julian Assange: „Poate fi si parte a libertatii de exprimare, pe de-o parte. Dar secretul unor state nu pot fi un subiect de punere in presa. Eu cred ca respectand dreptul la libera exprimare actiunea Wikileaks a facut mult rau lumii, foarte mult rau lumii. Din multe motive … e lista intreaga, scriem o carte.”

– „Aceste doua institutii (ministerul Finantelor si ministerul Internelor) n-au inceput procesul de restructurare. Trebuie sa te uiti: avem media de politisti la mia de locuitori peste media UE. Daca adunam politie, plus jandarmi plus politie locala. Este clar ca undeva in zona politiei este o zona de birocratizare. Nu spune nimeni ca trebuie dat afara politisul din strada, politistul de la circulatie sau de la crima organizata. Dar hai sa vedem la judet, la inspectorat.”

– A scapat Romania de incapacitatea de plata? „Da, categoric da.”

– Suntem inca in perioada de criza, dar cu perspectiva sa iesim din recesiune in al doilea semestru al anului viitor. Romania este stabilizata.

Traian Basescu a avut luni consultari cu partidele parlamentare care fac parte din arcul guvernamental, dar si cu reprezentantii PSD.

Traian Basescu a atras atentia ca exista riscul ca Romania sa intre in derapaj daca nu vor fi adoptate legile convenite cu Fondul Monetar International.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.