Noutati :

Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare. Ziua in care a fost rastignit Mantuitorul

6 aprilie, 2018 - 09:28 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua in care Iisus Hristos este judecat si mai apoi rastignit pe Golgota.

CITESTE SI: Ghemotocul de 4 ani din Timisoara, care lupta sa traiasca, pleaca la operatie dupa Pasti. S-au strans banii pentru interventie. Dragi cititori opiniatimisoarei.ro, ne inclinam si va multumim 

Dupa tradarea lui Iuda si prinderea sa in gradina Ghetsimani, Iisus a fost dus in fata mai marilor iudei pentru a fi judecat. Plimbat intre preotii Ana si Caiafa pentru a fi condamnat, Iisus a ajuns in cele din urma in fata lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeii. Acesta l-a judecat pe Mantuitor, fara a-i gasi insa vreo vina. Totusi, il duce pe Mantuitor in fata multimii si ii pune pe oameni sa aleaga pe cine va elibera, pe Iisus sau pe Barabas, un talhar. Influentata de liderii iudei, multimea alege ca Barabas sa fie eliberat.
Pilat asculta vocea multimii si il condamna pe Iisus la rastignire. Acesta este mai intai biciuit, dupa care este pus sa isi duca singur crucea catre Golgota, dupa ce i se pune pe cap si o coroana de spini. Ajuns pe dealul Golgota, IIsus a fost rastignit intre doi talhari.

Conform Bibliei, pamantul s-a fi cutremurat, soarele s-a intunecat, multe suflete au plecat la cer, iar catapeteasma din templu s-a rupt. Ceilalti doi condamnati sfarsesc si ei, cand potrivit Sabatului evreiesc, corpurile trebuiau date jos, astfel soldatii romani le sparg fluierele picioarelor, numai lui Iisus nu. Soldatul Longinus descoperise ca acesta era mort si ii înfipse in coasta cu o lance, iar in urma se scursese sange si apa. Era semnul ca Iisus murise.

Iosif din Arimateea si cu Nicodim iau trupul lui Hristos de pe cruce, il ung cu aromate si il infasoara intr-un giulgiu. Pe cap ii pun o mahrama, implinind astfel, intru totul datina iudaica a inmormantarii.

In acesta zi de vineri, seara, se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza trupul Mantuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.

Citeste mai multe: AICIInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...