Noutati :

Tot mai multi timiseni solicita alocatii europene pentru copiii lor! Vezi conditiile si ce trebuie sa faci!

17 august, 2011 - 01:01 PM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: SOCIAL
1

Alocatiile europene, care inlocuiesc ajutorul de stat pentru copii si indemnizatia pentru cresterea copilului, ii atrag din ce in ce mai mult pe timiseni.

Peste 1300 de persoane care au copii in intretinere si lucreaza in strainatate au cerut sa renunte la alocatiile acordate in tara, solicitand in schimb ajutoare sociale din Uniunea Europeana.

Motivul este clar: alocatiile europene sunt considerabil mai mari decat cele oferite de statul roman.

Copiii romani pot primi alocatii de la stat intre 24 si 184 de euro, fata de cei doar 10 euro acordati in tara, singura conditie fiind ca parintii acestora sa lucreze cu acte in regula in strainatate. La indeplinirea acestui criteriu, persoanele care vor sa intre in posesia unor astfel de alocatii trebuie doar sa completeze un formular european special, sa fie angajati sau sa fi intrat in somaj dupa ce au muncit in strainatate.

Statisticile arata ca tot mai multi timiseni au aflat despre aceste ajutoare sociale cu mult mai mari din afara tarii. Conform datelor inregistrate la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Timis, numarul persoanelor care au solicitat alocatii europene a crescut considerabil.

In perioada 1 ianuarie 30 iunie 2011 la nivelul institutiei timisene au fost inregistrate 1348 de formulare pentru alocatii europene. Conform legislatiei in vigoare, noi suntem obligati sa solicitam informatii statelor Uniunii Europene care sa ateste veridicitatea inscrisurilor la dosare. Cele mai multe formulare sunt pentru statele Austria, 616 Germania 320 si Italia, 150. Si statele uniunii au drept sa solicite informatii institutiei noastre, prin intermediul formularelor europene, in vederea acordarii ajutorului financiar. Ce trebuie spus foarte important este ca inainte de a veni la noi, cetatenii care vor sa primeasca alocatia europeana trebuie sa mearga sa se intereseze in statele unde au rezidenta, sa completeze acolo formularele si abia apoi sa vina la noi. in mod normal o cerere de alocatie europeana este acceptata sau respinsa in termen de 90 de zile de la data depunerii“, ne-a declarat directorul AJPS Timis, Andrei Anca.

Pentru a avea acces la aceste prestatii familiale din statele membre ale UE, solicitantii trebuie sa completeze formularul E411, in dublu exemplar, si sa-l depuna fie la agentia locala pentru prestatii sociale din Timis, fie la institutiile abilitate din tarile europene in care lucreaza.

Cat este alocatia in cele mai importante state membre UE

l Germania si Austria – 184 euro pt  familia cu 1 copil
l Franta – pentru familile cu  2 copii – 124 euro
l Italia  – 138 euro pentru familia cu 1 copil
l Spania – 42 euro pentru 1 copil (0-3 ani) , 24 euro pt 1 copil (3-18 ani)
l Romania – 10 euroInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Informati-va corect, in Spania alocatia este de 100 euro pe copil.