Tot mai multe studente la Universitatea Politehnica Timisoara, mai ales in domeniul IT

TIMISOARA. Numărul tinerelor care devin studente la Universitatea Politehnica Timișoara a crescut de la an la an, mai ales în domeniile specifice zonei IT. Aceasta echilibrare a avut loc din considerente economice, pentru că joburile din IT sunt foarte bine plătite și atunci devin atractive. De altfel, piața muncii a cerut tot mai mulți specialiști, iar accesul la informație este mult mai facil, indiferent de gen. Prin urmare, am asistat la o creștere a numărului de absolvente, lucru care a dus la schimbarea concepției că universitățile tehnice se adresează doar bărbaților.

În momentul de față patru din zece persoane care finalizează studiile în IT la Universitatea Politehnica sunt de sex feminin, în comparație cu trei din zece cum era în trecut. Daca luăm în considerare faptul că atunci erau studii de 5 ani, echivalate acum ca absolvent de nivel licență plus masterat putem vorbi o creștere de peste 40% a procentului absolvenților de sex feminin din facultățile inginerești de IT.

Ele preferă în general tot ce înseamnă dezvoltare de software. Putem vorbi de manager de proiect, inginer software, programator, testor QA. Au idei bune, sunt creative și au pătruns destul de bine într-o lume care era considerată a bărbaților. Peste tot procentele s-au îmbunătățit, dar este evident că în România, față de zona occidentală, creșterea este mult mai mare. Companiile din occident își îmbunătățesc acești coeficienți prin achiziția de companii în România, lucru ce constituie unul dintre avantajele pieței de aici, dincolo de cele legate de costuri”, susține conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Din discuțiile cu reprezentanții multinaționalelor din vestul țării, sunt diferențe destul de mari între procentul de femei angajate în companiile IT în România, spre deosebire de Europa. La nivel occidental, în medie, procentul de angajați de sex feminin este de 22-25%, în timp ce în filialele din România ale acelorași companii, procentul se situează între 37-40%.

În ceea ce privește competivitatea, specialiștii Universității Politehnica Timișoara au observat că studentele au devenit foarte interesate de participarea la concursuri și hackhatoane. Vorbim despre competiții care pun accent pe creativitate și dezvoltare de concepte unice, la care numărul participantelor a fost în creștere.

Acesta este de fapt primul contact al lor cu companiile. Multe firme sponsorizează concursurile și le observă abilitățile. Având în vedere nevoia de specialiști din piață, companiile sunt bucuroase să observe interesul acestora pentru că rezultatul final reprezintă un bazin mai mare de recrutare. Dacă în trecut angajarea în IT putea să aducă un avantaj unui bărbat, în comparație cu o femeie, în prezent consider că genul nu te mai poate dezavantaja la angajarea în această industrie”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Femeile au o abordare mai serioasă și o atenție crescută la detalii

Pentru a înțelege mai bine fenomenul și pentru a se adapta nevoii din piață, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara au stat de vorbă cu reprezentații celor mai mari companii din vestul țării. De exemplu, în cadrul unor multinaționale, procentul persoanelor de sex feminin angajate la birourile din România este aproape dublu față de cel din țara de origine.

Doamnele și domnișoarele sunt mai atente în proiectele în care lucrează, au o atenție sporită la detalii și o capacitate de efort mai mare – cam așa le-au caracterizat superiorii lor. Au și abilități empatice sau de comunicare, care le pot face manageri valoroși, ce pot aduce un aport semnificativ la creșterea economică. Totuși principala problemă este, momentan, prezența redusă în funcții de conducere. Pe de altă parte, aceste posturi sunt pe o perioadă mai lungă, însă cum a crescut numărul specialistelor în IT, mă aștept ca și numărul femeilor care ocupă poziții de management sau top management să crească în următorii ani”, a concluzionat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.