Noutati :

Topul facultatilor cu cea mai mare concurenta la admitere, la Universitatea de Vest din Timisoara, vara asta!

25 iulie, 2016 - 04:59 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Scaderea cu 20% a numarului de absolventi cu diploma de bacalaureat nu afecteaza Universitatea de Vest din Timisoara.  Problema se va rasfrange asupra universitatilor de o calitate indoielnica.

Cu o zi inainte de incheierea perioadei de inscrieri, Universitatea de Vest din Timisoara inregistreaza aproximativ 4650 de candidati pe cele 2000 de locuri bugetate ale sale, un numar similar cu cel de anul trecut. in prezent, inscrieri se mai fac la Facultatea de Fizica.

Asa cum Universitatea de Vest din Timisoara anunta in urma cu doua saptamani, numarul absolventilor cu diploma de bacalaureat a inregistrat in acest an o scadere cu 20 de procente fata de 2015. Institutia avertiza atunci ca aceasta scadere va fi resimtita in principal de catre universitatile de o calitate mai slaba, tinerii indreptandu-se catre institutiile de invatamant superior de renume si traditie. Astfel, numarul mai mic al absolventilor de liceu nu este resimtit in sesiunea de vara a admiterii la UVT.

Cea mai mare concurenta se inregistreaza la specializarea Informatica, cu aproape 9 candidati pe loc bugetat, concurenta la nivelul Facultatii de Matematica si Informatica fiind de 3.6. O situatie asemanatoare se inregistreaza la Facultatea de Sociologie si Psihologie. Aproape 3 candidati pe loc bugetat se inregistreaza si la Facultatea de Drept.
Urmand tendinta anilor trecuti, la Facultatea de Fizica numarul locurilor disponibile inca depaseste pe cel al celor inscrisi. Aici, se mai fac inscrieri si marti, 26 iulie.

Obiectivul nostru a fost atins, acela de a atrage un numar similar de candidati comparativ cu anul trecut. Asa cum aratau si analizele noastre, scaderea cu 20% a numarului de absolventi cu diploma de bacalaureat nu ne-a afectat. Problema se va rasfrange asupra universitatilor de o calitate indoielnica si se va manifesta printr-o scadere mai mare de 20 de procente a volumului de studenti scolarizati, in conditiile in care cei promovati, si asa putini, se indreapta spre institutiile de invatamant de renume, acolo unde au siguranta ca diploma va avea valoare. Este necesara o analiza urgenta pe subiect. Pe termen mediu, este posibil sa apara convulsii in randul multor universitati mici daca acestea nu intra intr-o restructurare si redefinire a activitatii lor. socul de acum se poate dovedi prea mare pentru acestea, cu dificultati financiare greu de trecut”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

In acest context, Marilen Pirtea spune ca se impune si redimensionarea cifrelor de scolarizare, insotita de cresterea alocatiei per student.

In prezent, cifrele de scolarizare nu au o baza rationala. Ele au ca punct de plecare anii ’90 si, intr-o anumita masura, sustin multe universitati neperformante doar de dragul mentinerii unor locuri de munca. Consider ca este nevoie ca la Bucuresti sa se ia o decizie urgenta de scadere a cifrelor de scolarizare proportional cu numarul de absolventi de bacalaureat, insotita de cresterea alocatiilor per student”, subliniaza rectorul UVT.

Sesiunea de toamna la Universitate de Vest din Timisoara se va desfasura la inceputul lunii septembrie. Informatii suplimentare se pot obtine pe pagina de internet, www.uvt.ro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...