Top 3 cele mai inalte cladiri din Timis! Sunt si de doua-trei ori cat un bloc de 10 etaje, iar una figureaza pe locul opt al unui clasament mondial! Afla-le povestea?

TIMISOARA. Turlele semete se inalta peste orase, parca scrutand departarile, iar maretia lor este indelung admirata de orice turist. Localnicii, la randul lor, se mandresc cu ele, fiecare reprezentand un simbol al comunitatii. Vorbim de cele mai inalte trei cladiri din judetul Timis: Catedrala Mitropolitana din Timisoara, Biserica Millenium din cartierul Fabric, tot in Timisoara, si de Biserica Sfanta Ana din Deta.

Frumoasele lacase de cult compun top 3 al celor mai inalte cladiri ale Timisului. Fiecare dintre ele depaseste cu mult inaltimea unui bloc de 10 etaje si chiar a doua astfel de cladiri puse puna peste alta. Aceasta pentru ca un bloc obisnuit cu 10 nivele masoara cam 30 m.

Catedrala Mitropolitana din Timisoara masoara, in cel mai inalt punct 90.5 m, cu tot cu crucea din varf. Cu aceasta inaltime ea este totodata si cea mai inalta biserica din Romania, dar si cea mai inalta biserica ortodoxa din lume, din afara Rusiei.

timisoara-de-sus-catedrala-vara

De asemenea, Catedrala Mitropolitana este pe pozitia a 8-a in topul celor mai inalte biserici ortodoxe din lume.

Constructia Catedralei a inceput in 1936, cand s-a pus piatra de temelie, si s-a incheiat in 1940.

catedrala-piatra temelie

Tarnosirea catedralei s-a facut la 6 octombrie 1946, in prezenta Regelui Mihai al Romaniei, care este si unul dintre ctitorii acestei biserici.

constructie-catedrala

Catedrala are 11 turle, e in forma plana de cruce bizantina, iar  peretii exteriori ai bisericii sunt placati cu caramida aparenta de culoare rosie si galben-portocalie, precum si cu discuri smaltuite si firide pictate. Soclul, colonadele si ramele ferestrelor sunt din piatra. Turnurile sunt acoperite cu tigla smaltuita, realizata in Banat (la Jimbolia), care contin culorile drapelului national, rosu, galben si albastru, pe fond verde.

timisoara-de-sus-turla-catedrala

La subsol se afla necropola mitropolitilor Banatului, dar si un muzeu, Colectia de arta religioasa a Arhiepiscopiei Banatului.  Aceasta cuprinde obiecte de arta religioasă veche din intregul Banat. In prezent, colectia detine peste 3000 de volume rare de carte bisericeasca, peste 800 de icoane si picturi religioase si peste 130 de obiecte bisericesti (artifacte de metal pretios, vesminte si podoabe).

Catedrala Ortodoxa din Timisoara este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania.

Pe pozitia a doua in topul celor mai inalte cladiri din Timis este Biserica Millenium din Timisoara, aflata in cartierul Fabric, la doi pasi de Piata Traian

milleniumFoto: Viorel Stanciu

Este cea mai mare biserică catolica din Timisoara. A fost construita intre anii 1896-1901, pentru a comemora un mileniu de la asezarea poporului maghiar pe aceste meleaguri. Este al doilea lacas de cult romano-catolic al Parohiei din cartierul Fabric. Vechea biserica construita in jurul anului 1726 se afla in apropierea Fabricii de bere. La inaugurarea bisericii, noi cea veche a fost predata comunitatii parohiei greco-catolice, comunitate care la aceea vreme nu detinea in oras o biserica demna cultului. Biserica Millenium a fost construita in stil neo-romanic si neo-gotic, dupa planurile lui Ybl Lajos. Turnurile au o inaltime de 65 de m, iar cupola centrală 45 m.

Biserica Sfanta Ana din Deta e pe locul 3

biserica-deta-1

Impresionanta, construita in stil gotic, Biserica Catolica din Deta ocupa a treia pozitie in ierarhia celor mai inalte cladiri din Timis.

A fost ridicata incepand cu anul 1898 si a fost sfintita in 1900. Aflata la mai putin de 50 de km de Timisoara, biserica masoara 58,5 m inaltime pana in varful turnului. Poarta hramul Sfintei Ana.

 

biserici-inalte-timis

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. un articol frumos si educativ,multumim.

  2. Stați ca vine tare din urmă Biserica Trufiei si Nesimțirii de la București . Să fiu sincer nu am date precise privind înălțimea dar Wikipedia spune că o să aibă 120 m. După Casa Poporului o să avem alt „monument” platit din banii tuturor. Dar nu înălțimea este importantă acolo ci proporțiile faraonice : 110.000 mp pătrați de teren și 38.000 mp construiți doar Catedrala ! Voi știți că piramida lui Kheops are la bază 51.000 mp si o înălțime de 138 m ? Daca punem la socoteală si aurul, picturile, sculpturile din interior plus Mercedesurile pe care orice popa de la gradul de colonel în sus le are le-am luat clar fata si la egipteni. Da-le naiba de autostrăzi o să putem face drifturi cu AMG-urile proprietarilor printre coloane si vedem care face primul cei 400 m de la intrare până la altar. Totul garantat de apa sfințită stropită pe motoarele de 6 litri V12 biturbo.

    • Scuzați W12 biturbo, o să spună proprietarii ca V12 din astea nu au în dotare.

    • Aciduzule, apropo de autostrazi…in ce tara le construieste biserica? parca asta e datoria statului!