Noutati :

Toate parcurile, spatiile verzi si locurile de joaca din Timisoara, in mana unei singure firme care sa le intretina! De ce vrea primarul asta?

2 august, 2014 - 10:28 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Toate spatiile verzi, locurile de joaca si parcurile din Timisoara ar putea fi intretinute de societatea primariei, Horticultura S.A. Propunerea vine de la inspectorii Curtii de Conturi, care au efectuat un nou control la institutia de pe C.D. Loga. Legea permite acest aspect, sustine primarul Nicolae Robu, insa pentru asta este nevoie de un studiu realizat de experti externi.

Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca, prin hotarari succesive, CLT a aprobat incredintarea directa a unor lucrari de amenajare, intretinere si de investitii catre S.C. Horticultura S.A. Timisoara.

Muncitorii societatii la care actionar unic este Consiliul Local Timisoara nu au in grija insa toate spatiile verzi si parcurile din oras, ci doar cele din zona centrala.

Capitala Banatului este impartita in patru sectoare pentru administrarea spatiilor verzi. Mare parte din zonele verzi au cazut in administrarea altor firme, in urma unor licitatii. Mai toate contractele cu aceste societati expira insa in acest an, asa ca primarul Nicolae Robu este hotarat sa tina cont de recomandarea inspectorilor Curtii de Conturi si sa atribuie direct toate spatiile verzi societatii municipalitatii.

„In primarie dintotdeauna s-a gresit in privinta spatiilor verzi, a intretinerii drumurilor si asa mai departe, pentru ca inainte de a se decide ca aceste servicii se fac cu firme contractate prin licitatie publica, ar fi fost nevoie sa se ia o decizie in Consiliul Local, intre doua alternative: ca serviciile sa fie prestate cu operatori contractacti prin licitatie deschisa sau sa fie efectuate prin delegare de administrare catre operatori proprii. La spatii verzi si drumuri, trotuare, parcari, primaria are operatori proprii, cu regim juridic de societate comerciala. Legea permite delegarea acestor servicii catre acesti operatori. Acest lucru se pare ca nu l-a stiut nimeni in primarie, pana cand nu a aparut aceasta constatare a Curtii de Conturi”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Acestea fiind spuse, alesii locali s-au conformat si si-au dat acordul sa fie realizat un „studiu de oportunitate in vederea stabilirii de catre Consiliul Local, in conditiile legii, a formei/ modalitatii de gestiune explicita a tuturor activitatilor care formeaza serviciile in spatiile verzi ale municipiului Timisoara, in functie de specificul, volumul si natura bunurilor proprietate publica si privata”.

„Noi ne-am conformat solicitarii Curtii de Conturi, de a ne pregati sa luam acea decizie. Ce inseamna asta? Inseamna a plati un studio tehnico-economic catre un operator independent de specialitate si apoi, pe baza acelui studiu, Consiliul Local va da un vot ce vom face de acum inainte: sa licitam lucrarile de intretinere a spatiilor verzi, a locurilor de joaca etc catre diversi operatori, prin licitatii la care poate participa inclusiv operatorul primariei, sau mergem pe un cu totul alt mod de abordare a lucrurilor decat cel practicat pana acum, de delegare a administrarii catre operatorul primariei, care este societatea Horticultura. Optiunea mea personala ar fi pentru delegarea administrarii catre Horticultura, iar la drumuri, catre SDM”, a tinut sa precizeze edilul-sef.

Odata ce expira contractele, Horticultura va fi pusa, cel putin interimar, pana la decizia consilierilor locali, sa intretina toate spatiile verzi si parcurile din Timisoara. Societatea poate subcontracta lucrarea, in conditiile in care nu face fata volumului de munca. Oricum, primarul spune ca va efectua lucrarile la tarifele stabilite in contractele cu celelalte firme.

Potrivit sefului Horticultura, societatea are suficienti angajati sa se ocupe de toate spatiile de verzi, locurile de joaca si parcurile din oras.

„Dati-mi voie sa va explic situatia exacta. Societatea Horticultura, pana in anul 2002, a intretinut toate zonele verzi din Timisoara. Avem puterea si economica, si fizica, avem peste 248 de angajati si consider ca avem baza materiala de productie prin care putem sa intretinem spatiile verzi din Timisoara”, a explicat Andrei Dragila, directorul Horticultura.

Oricum, primarul Nicolae Robu sustine ca muncitorii societatii la care unic actionar este Consiliul Local si-au facut treaba. Cu toate ca au mai fost surprinsi udand florile din zona centrala pe ploaie.

„Sunt foarte multumit de Horticultura. E adevarat ca a castigat licitatia cu preturi mai mari decat operatorii privati de pe alte sectoare, dar trebuie sa avem in vedere ca in sectorul 0, zona centrala, munca este mult mai delicata si necesita mult mai multa manopera. Eu chiar am o apreciere deosebita, la superlativ, asupra societatii Horticultura, asupra modului in care intretine”, a conchis Robu.

Ramane de vazut ce va arata studiul intocmit de expertii externi pe care-i vor angaja reprezentantii primariei si ce decizie vor lua alesii locali.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Mai trebuie inca minim 300 de angajati dat fiind ca se asteapta un lot nou de palmieri…daca nu se gandeste robulianul nostru sa mai aduca ceva cocotieri bananieri si eventual un baobab…. ­čśŤ

  2. Nu papagalul vrea asta,asta impune Curtea de Conturi,prieteni stiu de ce.

  3. Firmele care se ocupa de spatiile verzi in Timisoara au fost aduse de amicii PNL-isti ai luiRobu, intre care se numara si Cristian Busoi, din Drobeta. Acesta a venit cu firma Tradecomia SRL din Bucuresti, specializata in deratizare, fara experienta in domeniu. Eveident, utilajele au fost aduse din Drobeta, iar preturile cerute de Tradecomia si cealalta firma „straina” sunt de 10 ori mai mari decat pe piata. Robu a intrat deja in vizorul DNA-ului pentru aceste nereguli si va mai da explicatii. Horticultura a fost evitata, cu toate ca ofera servicii pe pret mult mai redus si chiar se pricepe la asta. Lui Ciuhandu i-au trebuit 4 mandate sa intre in tot felul de cumetrii benefice pentru buzunarul lui. Robu vad ca deja a facut asta in jumatate de mandat. Pana in 2016 se muta si el intr-o vila. Sau poate la bulau. Dumnezeu stie…