Tinerii, speranta Europei pe piata muncii. O problema pe care nume importante ale jurnalistilor europeni o dezbat la Timisoara

TIMISOARA. Posibilitatile studentilor de a studia in strainatate si ofertele de munca pentru tinerii absolventi sunt doar cateva din problemele pentru care aproximativ 50 de jurnalisti din diferite tari s-au intalnit la Timisoara, la a 49-a editie a Congresului International al Jurnalistilor Europeni.


Palatul Administrativ a gazduit deschiderea eventimentului, la care au participat nume celebre precum Paolo Magagnotti, presedintele Asociatiei Jurnalistilor Europeni, dar si Maria Ramona De Gasperi si Sven-Georg Adenauer, urmasii celor care au creat fundamentul Uniunii Europene de astazi. Fiecare dintre cei trei invitati au primit cate un cadou, o caricatura facuta de artistul Stefan Popa-Popa’s.

Tema congresul din acest an este “Speranta Europei. Tinerii in cautarea de noi cai pentru viitorul lor”.

“Trebuie sa ne gandim la ce le oferim noi tinerilor care-si termina studile. Sunt multi care au diplome din strainatate si nu isi gasesc un loc de munca. Uniunea Europeana nu inseamna doar bani. Principala problema este ca solidaritatea nu este puternica, fiecare trage pentru el”, este de parere Paolo Magagnotti.

Pe langa dezbateri, s-au mai rulat o serie de evenimente memorabile din istoria Uniunii Europene, prezentate de Sven-Georg Adenauer, pentru ca principalul motiv al congresului este celebrarea Zilei Europei, sarbatorita in 9 mai.

Ziua de maine va gazdui o serie de evenimente, incepand cu ora 10:00, cand 400 de elevi ai scolilor primare din Timisoara, inarmati cu baloane si steaguri cu insemnele Uniunii Europene, vor imparti trecatorilor pliante cu mesajele despre U.E.

Din Piata Unirii vor merge in Aula Magna a Universitatii de Vest, unde vor forma Parlamentul European al Copiilor, dupa care vor avea ocazia sa le adreseze intrebari jurnalistilor prezenti.

De la ora 14:40, timp de 20 minute, Maria Ramona De Gasperi va povesti despre viziunile si mesajele lui Alcide de Gasperi pentru o Noua Europa, dupa care Nadio Delai, presedintele Ermeneia, va vorbi despre studiile si strategiile sistemului din Roma si va prezenta cateva statistici, situatii si perspective legate de viitorul tinerilor din Europa.

De la ora 15:20, Michael Jager, secretarul general al Asociatiei Contribuabililor Europeni va povesti despre pactul dintre generatii, dar si despre atitudinea si angajamentul tinerilor.

La ora 15:40, Corina Fornade, studenta la masterul de Jurnalism European va prezenta rezultatul unui sondaj de opinie facut in randul tinerilor cu privire la modul in care-si vad viitorul, iar de la ora 15:50, Cristian Tudor Popescu, senior editor la Cotidianul Gandul, va veni cu cateva propuneri pentru tinerii din Romania.

Foto: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.