Timisul se prezinta in Dubai. Oportunitatile de afaceri si studiu, cultura si turismul aratate lumii intregi la o expozitie eveniment

TIMISOARA. O delegatie a judetului Timis este prezenta de joi la Dubai la una dintre cele mai importante expozitii din lume, unde va ramane timp de o saptamana.

Programul de la Expo Dubai cuprinde evenimente, intalniri de prezentare a Timisului, proiectii de filme, activitati culturale interactive si reprezentatii artistice live. In cadrul pavilionului vor fi disponibile mese multimedia touchscreen, precum si ochelari de realitate virtuala si augmentata.

Sub egida Capitalei Europene a Culturii 2023, Muzeul National de Arta Timisoara, Muzeul National al Banatului si Centrul de Cultura si Arta Timis, toate trei – institutii finantate integral de Consiliul Judetean Timis, isi vor uni fortele cu mediul universitar si mediul de afaceri pentru a convinge mii de vizitatori din intreaga lume sa calatoreasca, sa studieze sau sa investeasca in Timis.

Muzeul National de Arta Timisoara va prezenta o expozitie multimedia, cu lucrarile artistilor contemporani Suzana Fantanariu, Sorin Scurtulescu si Doru Tulcan, ilustrand legatura MNArT cu scena de arta contemporana, mediul universitar si asociatiile profesionale, iar vizitatorii vor fi invitati sa participe la montarea unui puzzle aniversar supradimensionat – „Fata cu Breton” a pictorului Theodor Aman, din colectia muzeului. Un tur virtual interactiv va conecta, in timp real, spatiul expozitional cu retelele de socializare.

Muzeul National al Banatului va expune „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric – Lumi in destine”, activitate in cadrul careia vizitatorii vor „calatori” in atmosfera Timisoarei vechi, cu ajutorul aplicatiilor mobile. Realitatea virtuala va fi explorata si prin intermediul „Dacica 3D”, iar componenta istorica va fi intarita de „Istoria Romaniei intr-un obiect”, o colectie de sase clipuri video de exceptie.

Artistul conceptual Zoli Toth va sustine doua show-uri inedite de muzica electronica, in cadrul carora teme traditionale din Banat vor fi reinterpretate intr-o maniera unica. Artistul a invitat alaturi de el cvartetul Cantabile, pe naistul Madalin Luca si trupa de dans modern Matrix, multi laureata la concursurile nationale si internationale de profil. Coregrafia este semnata de Irina Nedelcu. in timpul concertelor, cunoscutul pictor timisorean Sorin Scurtulescu va picta o lucrare de mari dimensiuni care se va intoarce in tara.

Saptamana Timisului la Dubai va mai cuprinde si o zona dedicata atmosferei electrizante a Flight Festival. DJ, video proiectii, lumini, campionul de flair bartending Lucian Turcu si magicianul Lorenzo vor face ca lumea sa afle prin muzica, dans si distractie cat mai multe lucruri despre oamenii si locurile frumoase ale judetului Timis.

Misiunea integrarii elementelor traditionale romanesti va reveni artistilor de la Centrul de Cultura si Arta Timis, care vor convinge publicul cu muzica marca Madalin Luca si dansuri folclorice cu o coregrafie semnata de Nicolae si Brandusa Stanescu.

Conceptul general de prezentare este axat in jurul modernismului si al inovatiei, acesta fiind si argumentul pentru care, din punct de vedere artistic, ne-am concentrat pe arta contemporana, indiferent daca vorbim despre pictura, sculptura, proiectii video, muzica, dans sau arta culinara. Consideram ca Timisoara si judetul Timis au destule argumente pentru genul acesta de abordare”, spune artistul conceptual Zoli Toth, curatorul prezentei Timisului la Expo Dubai.

La Expo Dubai vor ajunge si doua dintre proiectele strategice promovate de Consiliul Judetean Timis: terminalul cargo de la Aeroportul Timisoara si pista de testare pentru automobile autonome. „In cadrul intalnirilor diplomatice si a evenimentelor sustinute de partenerii nostri – Camera de comert si cele patru universitati din Timisoara, vom folosi toata expunerea existenta pentru a atrage cele mai bune solutii de investitii in judetul nostru”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Timisul va fi singurul judet din tara care va avea o saptamana dedicata la Expozitia Mondiala de la Dubai, intentia administratiei judetene fiind aceea de a pozitiona judetul ca hub regional inovativ cu numeroase oportunitati culturale si economice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. LOL!!

 2. Iarasi se alege fiul fostului primar de Buzias cu o excursie?

 3. bravo Timisului!
  am fost la Expo 2020 , standul României încăpător,dar prea putine despre țară noastră frumoasa!
  sa speram ca vor reuși ceea ce isi propun!
  dacă nu încerci nici nu vei reuși ,de aceea aplaud inițiativa!

 4. Ne plimbăm puțin pe banii contribuabililor. Rezultatele ZERO.