Noutati :

Timisul, mai bine aparat de inundatii. Proiectul de 200 de milioane ce va feri gospodariile din calea apelor

31 martie, 2019 - 10:34 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMIS. Localitatile din sudul judetului Timis vor putea fi mai bine aparate de inundatii, dupa ce cursul raului Barzava va fi reamenajat.

CITESTE SI: Va fi cea mai frumoasa piata de legume si fructe din Timis. Va arata ca un dom si va avea spatii verzi si fantana arteziana 

Lucrarile se vor face atat in judetul Caras Severin, cat si in Timis si vizeaza atat raul Barzava, cat si afluentii sai. Odata ce lucrarile hidrotehnice vor fi puse la punct, riscul de inundare a gospodariilor din orasul Gataia, dar si comunele Denta si Birda va scadea considerabil in Timis.

Proiectul aprobat de Guvernul Romaniei va conduce la reabilitarea si cresterea capacitatii polderului Ghertenis, dar si la asigurarea liniei de aparare Barzava si afluenti, pe sectorul Bocsa – Gataia – Denta, pe o lungime de 61,39 kilometri.

Valoarea totala a investitiei este 202 milioane de lei, iar durata totala de realizare este de 36 luni. Finantarea se realizeaza din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apelor si Padurilor, din veniturile proprii ale Administratiei Nationale „Apele Romane”.

Proiectul vizeaza trei zone cu risc potential de inundatii si acopera aria orasul Gataia, comunele Denta, Birda, dar si orasul Bocsa, comunele Ramna, Berzovia, Doclin, Maureni„,a scris pe pagina sa de Facebook presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

***
Va reamintim, in 2005 au avut loc unele dintre cele mai devastatoare inundatii din Banat, care au tinut de la jumatatea lunii aprilie si pana la finele lunii mai.

Atunci 116 localitati au fost afectate, 30.000 de hectare de culturi au fost acoperite de ape, iar 2.800 de oameni au fost evacuati. Au pierit o multime de animale, insa, din fericire, nu s-au inregistrat pierderi de vieti omenesti.

Viiturile au rupt diguri de aparare, iar apele au navalit cu furie in localitati, unde au ramas mai bine de o luna, provocand distrugeri uriase. Zeci de case s-au prabusit, iar cateva mii au fost avariate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...