Noutati :

Timisorenii nu vor plati taxa de habitat. S-au stabilit taxele si impozitele locale pentru anul 2013

29 mai, 2012 - 05:07 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Primaria Timisoara a esuat si anul acesta in incercarea de a introduce taxa speciala de habitat, ceea ce inseamna ca timisorenii nu vor da bani din buzunarele proprii pentru renovarea fatadelor cladirilor monument istoric.

Dupa indelungi dezbateri in plenul de marti, consilierii locali au decis sa retraga de pe ordinea de zi articolul care prevedea introducerea taxei de habitat din proiectul privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013.

Timisorenii ar fi trebuit sa plateasca 40 de lei pe an, iar banii adunati sa fie folositi pentru renovarea fatadelor cladirilor istorice. Nu erau luate in considerare decat persoanele fizice, cele juridice nu ar fi avut nimic de achitat. Proiectul era necesar, spune primarul Gheorghe Ciuhandu, deoarece pana acum imobilele monument istoric au fost modernizate cu bani de la nemti.

„Este rusinos ca un oras care aspira la titlul de Capitala Culturala Europeana nu poate gasi resursele necesare pentru un fond cu care sa se reabiliteze scoli sau alte cladiri de interes public monumente istorice”, a declarat primarul Timisoarei.

In ceea ce priveste impozitele, fata de anul trecut nu se modifica nimic, raman aceleasi cote pentru anul viitor, atat la persoane fizice, cat si la cele juridice. Este vorba despre impozitul pe cladiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport.

„Anul viitor, taxele si impozitele se vor mentine la nivelul la care sunt si anul acesta. Singurul lucru care era nou si se putea introduce se referea la taxa de habitat, care a cazut la vot. Ea mai poate fi reintrodusa pentru anul 2014. Nu exista alta forma in care sa se mai poata institui in cursul anului, numai in conditiile in care exista un act normativ care modifica aceasta prevedere in Codul Fiscal”, ne-a declarat Adrian Bodo, seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.

Una dintre cele mai importante taxe, adica cea pe cladiri, ramane la acelasi nivel, de 0,75% la persoanele juridice. In situatia in care un proprietar nu si-a evaluat imobilul in ultimii 3 ani, trebuie sa achite 10% din valoarea totala, iar daca bunul nu a fost reevaluat in ultimii 5 ani fiscali, taxa ajunge la 30% din valoarea cladirii. De asemenea, raman in continuare si bonificatiile de care beneficiaza timisorenii care isi platesc anticipat darile catre autoritatea locala.

Taxele speciale raman si ele la acelasi nivel. Vedeti aici care sunt acestea!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...