Noutati :

Timisorenii nu vor plati facturi mai mari la apa, din cauza ploilor. Ce a hotarat Aquatim?

5 august, 2016 - 11:41 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: UTILE
2

TIMISOARA. Precipitatiile cazute marti dimineata in Timisoara au fost de 65,5 l/mp, timp de patru ore, conform datelor primite de la Centrul Meteorologic Regional Banat-Crisana. Cantitatea a fost una record pentru anul 2016, comparabila cu precipitatiile din august 2015, de 67 l/mp. Debitul vehiculat de pompele de la statia de epurare, de 25.500 de litri pe secunda, inseamna ca din canalizarea orasului a intrat in statie, la fiecare un minut si jumatate, apa cat sa umple un bazin olimpic standard (50x25x2m). Pompele de apa pluviala au functionat pana la ora 6 seara, mult dupa incetarea aversei.

La ploi abundente, cum a fost si cea de marti, apa adusa de canalizare depaseste capacitatea liniei tehnologice. „Apa de prima ploaie”, cea mai murdara, care spala practic canalele, este stocata in patru bazine mari, special proiectate in acest scop. De aici este introdusa mai tarziu, treptat, in procesul de epurare. Restul apei aduse de ploi prin canalizare trece printr-un gratar cu curatare automata, dupa care este pompata in Bega. Riscul de poluare este exclus, dilutia apei uzate fiind foarte mare in astfel de situatii.

Clientii Aquatim nu platesc pentru aceste cantitati mari de apa de ploaie, deversata in Bega. tinand seama de cresterea frecventei fenomenelor meteo de intensitate mare si dat fiind modul de lucru al statiei de epurare, compania de apa a decis, de peste un an si jumatate, sa factureze canalizarea si epurare apei meteorice numai pentru cantitatile efectiv procesate in statie, pe linia de epurare. In consecinta, la ploi abundente, clientii platesc canalizarea pentru volumul de „apa meteo” echivalent cu precipitatii de maxim 5 l/mp/zi, chiar daca in ziua respectiva a plouat si de zece ori mai mult. Pentru calculul cantitatilor de apa provenita din precipitatii sunt luate ca referinta valorile zilnice transmise de centrul meteo.

Statia de epurare, pusa in functiune in 2011, a costat circa 30 de milioane de euro. Investitia s-a dovedit a fi bine gandita si executata, functionand fara probleme pana in prezent, in orice conditii. Aquatim urmareste protejarea acestei investitii si, nu in ultimul rand, scaderea cheltuielilor de exploatare, aspecte in care reducerea volumului de apa pluviala preluat de statie joaca un rol important.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. mai vedem cand primim factura lunii curente…!daca sunt 5 mc ori 65mc.!

  2. Dar daca, in loc sa preia apa de ploaie, Aquatim mi-a facut cadou 100 MC de apa de canal?! Ce-i drept, doar temporar… cu titlul de imprumut…pana la urma a ajuns in Bega.
    Ar trebui sau nu sa primesc o factura de – (minus) 300 lei?
    Ca sa nu aduc vorba de costurile suplimentare cu indepartarea efectelor de la mine din garaj, masina, boxa de cca 2000 EURO…