TIMISOARA. Patru victorii și o remiză pentru reprezentantele Timișului în liga a III-a, cu o rundă din play-off și două din play-out rămase până la finalul stagiunii.
Etapa de play-off a început vineri la Ghiroda, unde gazdele au trecut cu 2-1 de Progresul Pecica, cu golul victorie marcat cu 3 minute înainte de expirarea timpului regulamentar.
În derby-ul rundei, Politehnica Timișoara a întâlnit Minerul Lupeni, într-un meci ce a stat multă vreme sub semnul echilibrului. Alb-violeții au deschis scorul în minutul 77, când David Ciurel a centrat din stânga, iar Avrămescu a plonjat și a trimis mingea cu capul în poartă. Bănățenii puteau obține cele trei puncte, dar s-au văzut egalați la ultima fază. când Toma a centrat din marginea careului de 16 metri, Baidoo s-a înălțat și a trimis în plasă.
Politehnica este prima în clasament cu 48 de puncte, cu o rundă rămasă de disputat, iar Lupeniul este a doua, cu două puncte mai puțin.
Rundă cu multe goluri în play-out
Spectacol făcut de reprezentantele Timișului în play-out. Scorul etapei l-a făcut echipa din Peciu Nou, care s-a impus cu 5-1 în fața Viitorului Arad. Ion Făndel a reușit o triplă, fiind primul fotbalist al Peciului care înscrie de 3 ori într-un meci, în timp ce Mura și Enciu au completat „manita” timișeană.
Surpriza etapei s-a înregistrat la Periam, unde Avântul a trecut cu 2-0 de liderul aceste serii, cu reușitele lui Olteanu și Ștefanciuc.
Ultima victorie timileană a venit Șag, unde Timișul a trecut cu 3-1 Gloria Lunca Teuz Cermei, toate reușitele fiind consemnate în repriza secundă.
După această etapă, echipa din Băile Felix rămâne prima în ierarhia play-out-ului, cu 40 de puncte, însă CSC Peciu Nou s-a apropiat la 2 lungimi, iar podiumul este completat de Timișul Șag.
Iată rezultatele complete ale rundei a VIII-a din play-off-ul și play-out-ul ligii a treia:
Play – off
CSC Ghiroda și Giarmata Vii 2 – 1 Progresul Pecica
Politehnica Timișoara 1 – 1 Minerul Lupeni
Play – out
Avântul Periam 2 – 0 Lotus Băile Felix
CSC Peciu 5 – 1 Viitorul Arad
Timișul Șag 3 – 1 Gloria Lunca Teuz Cermei
TIMISOARA. Accident sâmbătă după-amiază pe drumul care leagă Timișoara de Reșița, în urma căruia o mașină a fost serios avariată.
CITESTE SI: Motociclista moarta dupa ce s-a izbit de un camion in Timis. Masina de mare tonaj a luat foc
Un bărbat circula dinspre Timișoara spre Șag, iar la sensul giratoriu de la intersecția cu Centura Sud a pierdut controlul volanului și a ajuns cu mașina în șanț.
Nimeni nu a fost rănit, însă mașina a fost serios avariată. Polițiștii au descoperit și de ce bărbatul nu a mai putut ține autoturismul pe șosea.. Era rupt de beat.
„Un bărbat în vârstă de 28 de ani a condus un autoturism pe DN 59, dinspre municipiul Timișoara înspre Jebel, iar, la un moment dat, a pierdut controlul asupra direcției de mers, părăsind partea carosabilă.
În urma incidentului, au rezultat doar pagube materiale.
Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest a șoferului, a rezultat o alcoolemie de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice„, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
Circulația s-a desfășurat minute bune cu restricții în zona accidentului.
TIMISOARA. Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București în colaborare cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează în data de 14 mai 2025, orele 14.00-16.30, un seminar online exclusiv dedicat inovațiilor israeliene în domeniul telemedicinei și digitalizării sistemului medical.
În cadrul seminarului, companiile timișene vor avea prilejul să interacționeze direct cu experți din sistemul medical israelian și cu reprezentanți ai unor companii inovatoare din Israel, furnizoare de soluții avansate în domeniul digitalizării serviciilor medicale și telemedicinei.
Evenimentul va include:
✔️ Prezentări tematice
✔️ Sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri
✔️ Întâlniri B2B
Participarea companiilor este gratuită.
Evenimentul se va desfasura în limba engleză.
Înregistrarea se face accesând link-ul de mai jos:
https://us06web.zoom.us/meeting/register/mP_6rPVlQFuvxqR-SH2exQ#/registration
Linkul de conectare pe platforma Zoom va fi transmis participanților după înregistrare.
Informații suplimentare la:
Misiunea Economică și Comercială a Statului Israel în România, e-mail: [email protected] sau tel. +40213028508
CCIA Timiș, e-mail : [email protected] sau tel. +40256490771.
Background info
Evenimentul continuă seria seminariilor online sectoriale anuale inițiate în 2021 de CCIA Timiș și Misiunea Economică și Comercială a Israelului în România în cadrul agendei de lucru comune convenită de Președinte CCIAT și Ambasadorul Statului Israel în România. În această perioadă au fost organizate întâlniri virtuale B2B pe sectoare de activitate de interes, precum: sănătate, agricultură, tehnologia apei, transport public.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului în România este o extensie a Ministerului Economiei și Industriei din Israel, având scop promovarea relațiilor comerciale bilaterale dintre cele două țări prin încurajarea comerțului și exporturilor, atragerea de investiții străine și stabilirea unor parteneriate strategice cu instituții și companii din România.
TIMIS. Accident teribil, sâmbătă după-amiază, în urma căruia o femeie a murit pe loc.
Nenorocirea a avut loc pe șoseaua de centură a Lugojului, la intersecția cu strada Hezerișului.
Femeia și soțul ei erau fiecare pe câte o motocicletă. Bărbatul a pătruns primul pe șoseaua ocolitoare a orașului, urmat de sotie. Aceasta a depășit prin dreapta cu intenția de a-l urma, însă, cel mai probabil, nu a observat la timp camionul, care a lovit-o în plin, conform lugojinfo.ro.
În urma impactului, motociclista a fost trântită pe asfalt, în timp ce ambele vehicule au luat foc.
La fața locului au ajuns echipaje ale pompierilor, care au stins incendiul după aproximativ 20 de minute.
Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic pentru motociclista de 45 de ani și au declarat decesul.
„O femeie în vârstă de 45 de ani, a condus o motocicletă pe strada Hezerișului din municipiul Lugoj, iar, la un moment dat, la intersecția cu DN 6, centura ocolitoare a Lugojului, ar fi intrat în coliziune cu o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 50 de ani.
Din nefericire, în urma impactului a rezultat decesul femeii, ulterior izbucnind un incendiu.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.„, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
TIMISOARA. Felix Dogariu a adus a treia medalie pentru Politehnica Timișoara de la Naționalele de floretă ale seniorilor, competiție ce are loc în București.
CITESTE SI: Dumbravita castiga la scor de neprezentare si se califica in barajul pentru mentinerea in liga secunda
Sportivul în vârstă de 16 ani a trecut în primul tur de Alexandru Andrei David, de la Aramis București, cu 15-3. A urmat duelul cu Darius Malekshanian de la Floreta Timișoara, pe care Felix Dogariu l-a învins cu scorul de 15 – 13, apoi un 15 – 7 cu Eugeniu Vadaniuc, legitimat tot la Politehnica Timișoara, sportiv din Republica Moldova. Duelul din semifinale a fost cu Vlad Roșu de la Steaua București, pe care Dogariu l-a învins cu 15 – 10.
După această finală, Felix Dogariu are în palmares argintul în întrecerile de tineret și seniori în acest an, dar este în același timp campion la juniori și cadeți.
În competiția masculină, la individual, Politehnica Timișoara a mai fost reprezentată de Benjamin Bodo, Mihnea Robănescu și Eugen Vadaniuc. Cel din urmă s-a clasat pe poziția a 8-a
Vă reamintim, în primele două zile ale Campionatelor Naționale, în proba feminină. Dumitrița Josan a câștigat medalia de bronz, iar echipa de fete a încheiat tot pe locul al treilea.
Flăcări înalte și o coloană de fum negru vizibilă de la zeci de kilometri. Un incendiu violent a cuprins deseuri din curtea mall-ului din Arad, sambata dupa-amiaza.
La fața locului au ajuns mai multe echipaje ale pompierilor. Au luat foc deșeuri menajere, iar flăcările s-au extins și în interiorul centrului comercial.
„Intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului Arad cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțimi, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD.
Intervenția este în dinamică.
Din primele informații, nu sunt înregistrate victime.
Incendiul se manifestă violent la deșeuri menajere aflate în curtea centrului comercial, și în interiorul centrului comercial.
În sprijinul forțelor prezente, au fost alocate încă trei autospeciale de stingere din cadrul Detașamentelor de Pompieri Arad și Ineu.În sprijinul forțelor prezente, au mai fost alocate două autocisterne și o autospecială de stingere din cadrul ISU Timiș. ” au transmis reprezentanții ISU Arad.
Din informațiile obținute de la fața locului, se pare că pe acoperișul centrului comercial au rămas oameni care încă nu au reușit să fie evacuați. Este vorba de mai mulți muncitori care încă nu au fost coborâți de către echipajele de intervenție, scrie specialarad.ro.
TIMISOARA. CSC Dumbrăvița s-a salvat de la retrogradarea directă în liga a III-a și va juca meciul de baraj pentru menținerea în acest eșalon, cu Chindia Târgoviște.
Timișenii au făcut un joc bun în fața unei FCU Craiova aflată deja în vacanță. Gruparea alb-verde a deschis scorul după 11 minute de joc, când fundașii oltenilor nu s-au înțeles, mingea a ajuns la Buțu, care l-a driblat și pe portarul oaspeților și a trimis în plasă pentru 1-0.
„Juveții” au răspuns cu un șut al lui Ghindoveanu, prins însă cu siguranță de Pap. În minutul 19, Morariu a pătruns în careu, iar șutul său a fost respins în corner. Din lovitura de la colț rezultată, Ignea a trimis direct spre poartă, iar goalkeeper-ul Craiovei a scos din nou în afara terenului. A urmat execuția lui Gladun, Padula a atins mingea cu mâna, iar centralul a arătat punctul cu var. Veteranul Ignea a executat perfect, iar Dumbrăvița a făcut 2-0.
Meciul a devenit mai ușor pentru gazde din minutul 30, când Ghindoveanu a primit al doilea galben, iar Craiova a rămas în 10 jucători. Totuși, oltenii puteau reveni în meci 4 minute mai târziu, dar reușita lui Abbey a fost anulată pentru un fault în atac.
În repriza secundă, niciuna din echipe nu a mai forțat, Dumbrăvița pentru că nu avea nevoie, iar Craiova pentru că era în inferioritate numerică. Gazdele au mai punctat o dată. În minutul 73, după un corner executat de pe partea stângă, balonul a ajuns la Zurbagiu, acesta a trimis cu capul spre poartă, mingea l-a lovit pe un jucător al Craiovei și a fost deviată în plasă.
Astfel, CSC Dumbrăvița s-a impus cu 3-0, acesta fiind abia al doilea meci din acest sezon în care timișenii înscriu 3 goluri, după cel din prima etapă, cu Buzăul, tot acasă.
Acest triumf, coroborat cu înfrângerea Focșaniului în fața Corvinului, face ca Dumbrăvița să se califice în barajul pentru menținere în liga secundă, pe care îl va juca în compania Chindiei.
TIMISOARA. Consiliul Județean Timiș va construi două adăposturi pentru animalele abandonate, unul la Pișchia și altul la Lenauheim.
CITESTE SI: VIDEO. Miting proeuropean la Timisoara: Romania-i tara mea! Avem democratie, trebuie aparata!
Deja au fost identificate terenurile pentru aceste construcții.
”Consilierii județeni au votat solicitarea primăriilor de la Pișchia și Lenauheim pentru a înființa două adăposturi pentru animale abandonate. E o strategie la nivel de județ, să înființăm astfel de adăposturi, să nu mai transportăm animalele de la zeci, sute de kilometri, de la Pietroasa, de la Făget, până la nu știu ce centru de la Deta, spre exemplu. Încercăm să avem mai multe centre, nu foarte apropiate unul de altul, dar distribuite în tot județul, astfel încât să avem costul pe animal mai mic, pentru că parte din costuri e cauzata de transport. E nevoie să avem astfel de centre în care preluăm animalele, le sterilizăm, le ținem. După aceea, încet-încet sperăm să scăpăm de această problemă”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
CJ Timiș va gestiona aceste centre, dar va fi nevoie și de sprijinul financiar al primăriilor.
”Consiliul Județean va gestiona aceste centre. Evident că e nevoie de o colaborare cu UAT-urile și cred că o parte din costuri va trebui să fie suportate de UAT-urile respective, dar CJT are obligația de a interveni”, a mai spus Simonis.
Sunt in curs de realizare documentatiile pentru aceste adaposturi, iar mai apoise va lansa o licitatie pentru gasirea unui constructor.
TIMISOARA. Politehnica Timișoara a profitat de pauza prilejuită de meciurile echipelor naționale și a jucat un amical împotriva sârbilor de la Vojvodina Novi Sad.
CITESTE SI: SCM Timisoara, la a treia victorie consecutiva in deplasare. Banatenii au luat si bonusul ofensiv
Duelul dintre cele două s-a disputat în două reprize de câte 25 de minute. Handbaliștii din Serbia aveau la pauză un avantaj de 6 goluri, pentru ca în cele din urmă să se impună cu 27-23.
Cel mai bun marcator al Politehnicii a fost Sadoveac, cu 7 goluri, urmat în ordine de Fenici-5, Marjanovic-3, Bordeanu-2, Câmpan-2, Pisaric – 2, Adoreanu-1, Ignat – 1.
În duelul cu Vojvodina nu au jucat Răzvan Trif, chemat la reprezentativa României, și Christian Manojlovic, convocat la cea a Italiei.
Alb-violeții mai au de jucat un singur meci oficial din această ediție de campionat, în deplasare, cu HC Buzău. Partida este programată pentru sâmbătă, 17 mai, de la ora 17.30.
Înaintea întâlnirii, Politehnica are 25 de puncte și este pe locul 10 în Liga Zimbrilor, în timp ce Buzăul ocupă locul al treilea, cu 55 puncte.
TIMISOARA. Lucrările la infrastructura feroviară între Timișoara și Lugoj, respectiv Timișoara și Arad vor duce la modificări în circulația trenurilor în luna iunie.
CITESTE SI: Vino sa-ti verifici sanatatea plamanilor gratuit la Timisoara! Medicii fac spirometrii timp de 2 zile
CFR va închide circulația pe unele tronsoane pentru a permite intervențiile muncitorilor, iar călătorii vor fi preluați cu autobuze.
Iată programul întreruperilor de circulație pe calea ferată și perioadele în care sunt programate:
„Lucrări la infrastructura feroviară între stațiile Lugoj – Chizătău – Topolovăț în zilele de 4 și 11 iunie 2025
- trenul IR 72 Craiova – Budapesta va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Timișoara Nord – Arad – Curtici – Lokoshaza – Budapesta şi ca tren IR 12072 în relaţia Craiova (plecare ora 08.13) – Lugoj (sosire ora 13.50). Între staţiile Lugoj şi Timișoara Nord se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
- trenul IR 73 Budapesta – Craiova va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Budapesta –Lokoshaza – Curtici – Arad – Timișoara Nord şi ca tren IR 12073 în relaţia Lugoj (plecare ora 15.23) – Craiova (sosire ora 21.03). Între staţiile Timişoara Nord şi Lugoj se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
Lucrări la infrastructura feroviară între stațiile Băile Calacea și OrțișoaraÎn zilele de 16, 17 şi 18 iunie 2025
- trenul IR 12763 Iași – Timișoara Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Iaşi – Arad şi va fi anulat în relaţia Arad – Timişoara Nord. Între staţiile Arad şi Timişoara Nord se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
În zilele de 17, 18 şi 19 iunie 2025- trenul IR 72 Craiova – Budapesta va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Arad – Curtici – Lokoshaza – Budapesta şi ca tren IR 12072 în relaţia Craiova (plecare ora 08.13) – Timişoara Nord (sosire ora 15.11). Între staţiile Timişoara Nord şi Arad se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
–- trenul IR 73 Budapesta – Craiova va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Budapesta –Lokoshaza – Curtici – Arad şi ca tren IR 12073 în relaţia Timişoara Nord (plecare ora 14.11) – Craiova (sosire ora 21.03). Între staţiile Arad şi Timişoara Nord se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
–- trenul IR 12767 Timişoara Nord – Iaşi va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Arad – Iaşi şi va fi anulat în relaţia Timişoara Nord –Arad. Între staţiile Timişoara Nord şi Arad se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
–- trenul IR 1532 Satu Mare –Timișoara Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Satu Mare – Arad şi va fi anulat în relaţia Arad – Timişoara Nord. Între staţiile Arad şi Timişoara Nord se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
–- trenul IR 1539 Oradea – Timișoara Nord va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Oradea – Arad şi va fi anulat în relaţia Arad – Timişoara Nord. Între staţiile Arad şi Timişoara Nord se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
–- trenul IR 1537 Timișoara Nord – Oradea va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Arad – Oradea şi va fi anulat în relaţia Timişoara Nord – Arad. Între staţiile Timişoara Nord şi Arad se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
–- trenul IR 1533 Timișoara Nord – Satu Mare va circula conform graficului de circulaţie în relaţia Arad – Satu Mare şi va fi anulat în relaţia Timişoara Nord – Arad. Între staţiile Timişoara Nord şi Arad se va asigura transbordarea călătorilor cu mijloace auto.
De asemenea, vor interveni modificări și în circulația unor trenuri regio care vor fi anunțate la nivel local, în stațiile de cale ferată„, transmit reprezentanții CFR Călători.
Pasagerii care au bilete la trenurile afectate pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunțarea la călătorie.
Informații despre circulația trenurilor:
– la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
– la numerele de telefon din stațiile CFR, ce sunt publicate pe cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
– în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
– pe site-ul companiei cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
– pe site-ul cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern.
– de la personalul din staţii.
În spiritul tradiției de a-și onora profesorii remarcabili, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat joi, 8 mai 2025, aniversarea prof. emerit dr.ing. Radu Băncilă, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în prezența reprezentanților conducerii UPT, ai Facultății de Construcții, căreia i-a dedicat întreaga carieră, a colegilor și prietenilor.
În deschiderea evenimentului, moderat de prof.univ.dr.ing. Edward Petzek, prieten și colaborator apropiat, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre relația directă cu profesorul Radu Băncilă, un adevărat specialist în poduri, atât la propriu, cât și la figurat, amintind rolul esențial al acestuia în stabilirea și consolidarea relației de colaborare cu Universitatea Tehnică din München. De asemenea, rectorul UPT i-a oferit o Plachetă de Onoare profesorului Radu Băncilă, „în semn de aleasă prețuire și de profundă apreciere pentru dăruirea cu care s-a dedicat activității științifice, didactice, manageriale și de cercetare în cadrul Universității Politehnica Timișoara. De numele său se leagă înființarea specializării cu limba de predare germană la Facultatea de Construcții a UPT, dar și extinderea colaborării internaționale”.
Decanul Facultății de Construcții din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, a prezentat aspecte din cariera extraordinară a profesorului Radu Băncilă, iar colegii, prietenii și colaboratorii acestuia, printre care acad. Ion Boldea, primarul localității Bran, Cosmin Feroiu, prof.univ.dr.ing. Dorin Radu, prodecan al Facultății de Construcții din Brașov, i-au adus omagii și au depănat amintiri care îi leagă.
În încheierea evenimentului, profesorul Radu Băncilă a mulțumit tuturor celor prezenți și a prezentat „Crâmpeie din viața mea”, cu amintiri despre familia sa, despre părinți, despre casa părintească din Bran, perioada studenției, cariera sportivă (înot și polo), doctoratul cu academicianul Dan Mateescu, dar și unele dintre realizările profesionale remarcabile.
* * *
Prof.em.dr.ing. Radu Băncilă este absolvent al Liceului „N. Lenau” din Timișoara și al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Construcții, promoția 1967. În anul 1981 devine doctor inginer și din 1992 profesor universitar în cadrul Facultății de Construcții, Departamentul CMMC. În anul 1997 devine conducător de doctorat, iar în 2012 primește titlul de profesor emerit al Universității Politehnica Timișoara. A fost ales ca prodecan (1999) și decan (2004-2008) al Facultății de Construcții
În 1991, profesorul Radu Băncilă a inițiat studiul de inginerie civilă în limba germană – primul studiu ne-germanistic din România cu predare în limba germană. Profesorul Băncilă a contribuit la încheierea unui contract de parteneriat, în 1993, între Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică din München, iar secția a fost inclusă în programul de promovare al Serviciului German de Schimb Academic DAAD. De asemenea, a realizat un program de diplomă dublă cu Universitatea Tehnică din München și cu HTWG Graz, iar la ora actuală, specializarea în limba germană are 380 de absolvenți, dintre care 33 cu diplomă dublă TUM/UPT și HTWG/UPT.
În anul 2012 Profesorul Băncilă a primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania, „Crucea de Merit Clasa I” de la Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Andreas von Mettenheim.
Distinsul profesor a fost primit în 2019 ca Membru de Onoare al Secției de Construcții și Urbanism din cadrul Academiei de Științe Tehnice din România.
Este membru sau membru fondator într-o serie de asociații internaționale de calibru în domeniul construcțiilor, are 110 lucrări științifice publicate în reviste internaționale de prestigiu, 10 cărți de specialitate publicate, 4 în limba engleză și 2 în limba germană.
A obținut locul I pe plan european pentru lucrarea „O nouă viață pentru un pod metalic istoric peste Mureș la Săvârșin”, acordat de către Convenția Europeană pentru Construcții Metalice ECCS, la categoria „Reabilitarea podurilor existente”, iar în 2020 a fost distins cu Premiul „Traian Vuia” la Gala Excelenței Bănățene.
TIMIS. CSC Dumbrăvița află în acest final de săptămână dacă mai speră în continuare la prezența în viitoarea stagiune a ligii secunde, sau se întoarce în liga a III-a.
CITESTE SI: SCM Timisoara, la a treia victorie consecutiva in deplasare. Banatenii au luat si bonusul ofensiv
Formația timișeană primește vizita unei alte echipe cu un sezon dezamăgitor, FCU 1948 Craiova, ocupanta locului al treilea în clasamentul seriei de play-out.
Dumbrăvițenii sunt în luptă cu Focșaniul pentru ocuparea poziției de baraj, iar în cazul unei victorii în fața „juveților” ar ajunge la 22 de puncte. Dacă și Focșaniul se impune în duelul cu FC Bihor, și cele două echipe încheie la egalitate, Dumbrăvița va fi avantajată, deoarece primul criteriu de departajare e locul ocupat la finalul sezonului regular.
„E un meci de totul sau nimic. Din fericire, jucătorii conștientizează lucrul acesta, iar în ultimele două meciuri au demonstrat că pot acumula puncte, că pot învinge pe oricine. Trebuie să credem în forțele noastre. Tot timpul le-am spus că nu mai avem doar un meci în acest sezon, cel de sâmbătă, cu Craiova, ci mai avem trei meciuri. Ceea ce înseamnă că trebuie să ajungem la baraj și să câștigăm și acolo, pentru a ne menține în Liga 2. Toată lumea e conștientă de importanța acestor meciuri și trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a rămâne în acest eșalon. Le-am spus jucătorilor că trebuie să aibă orgoliu, toată lumea vorbește că suntem în acest moment singura echipă din Timiș în Liga 2. Lucrul acesta trebuie să-i ambiționeze, să trezească orgoliul din ei, pentru că nu e puțin lucru pentru clubul nostru!”, spune managerul Florin Macavei.
În sezonul regular, CSC Dumbrăvița și FCU Craiova s-au întâlnit tot pe stadionul Ștefan Dobay, când oltenii au înscris prin Pop și Ibrahim, iar timișenii au punctat doar o dată prin Nicu Modan, iar punctele au plecat în Bănie.
Întâlnirea dintre Dumbrăvița și FCU Craiova este programată sâmbătă, dfe la ora 11, va fi condusă de Robert Avram, ajutat la cele două linii de Romică Bîrdeș și Alexandru mihăilă.
TIMISOARA. De ziua Europei în Timișoara, dar şi în marile oraşe ale României au fost organizate mitinguri. Participanţii fac apel la diaspora să voteze responsabil, astfel încât țară noastră să-şi păstreze drumul pe care a pornit după Revoluţie.
CITESTE SI: Defilare militara, cros pentru copii sau cursuri de prim ajutor, de Ziua Europei, la Timisoara. VIDEO
De altfel, la Timișoara, oamenii s-au adunat în Piața Operei, locul în care comunismul a fost alungat și s-a născut democrația în România, locul in care au murit oameni pentru libertate in 1989.
Participanții, de toate vârstele, poartă în mâini steaguri tricolore și ale Uniunii Europene și doresc să transmită un singur mesaj, acela că vor că viitorul ţării să fie unul european.
Pentru a se atinge acest obiectiv, date fiind condiţiile politico-sociale actuale, oamenii fac apel la ieşirea masivă la vot. ”Ieşim la vot, rămânem în UE” este mesajul timisorenilor. „Vest, NU Est!„, „Putin, Putin nu spera, România nu-i a ta„, s-a strigat in Piata Operei.
Pe pancartele pe care le tin in mâini stă scris:
„Adevărul amestecat cu minciuna este cel mai mare pericol”
„Fara fascisti, fara putinisti, fara extremisti”
„Putin, Putin nu spera/Romania nu te vrea”
„Avem DEMOCRAȚIE/ trebuie APĂRATĂ/avem LIBERTATE”
„Mai bine mort decat fascist”
„29 decembrie 1933. Legionarii l-au ucis pe Prim-ministrul I. Gh. Duca”
„Stop Massacrating laws of Justice. NO Communists. NO Criminals. NO Corrupts”
La orele 21.30, numarul participantilor de la mitingul organizat la Timisoara trecuse de 1000.
Cei care s-au strâns în centrul Timișoarei sărbătoresc astfel ziua Europei şi reamintesc cât de greu a fost să ajungem pe drumul nostru european.
Aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat:
1. Libertate de circulație, muncă și studii în străinătate
2. Fonduri europene nerambursabile de peste 100 de miliarde de euro
3. PIB-ul României s-a dublat din 2007 până în prezent
4. Drepturile consumatorilor sunt aliniate la standarde europene, cu politici de retur şi garanţii
5. Acces la CEDO şi Curtea Europeană de Justiţie
6. Sprijin în situaţii de criză, cel mai recent exemplu, banii din PNRR
La Bucuresti, zeci de mii de oameni au marsaluit pe strazi si in Piata Victoriei.
TIMISOARA. SCM Timișoara a învins Rapidul și în deplasare, fiind foarte aproape să înscrie 50 de puncte grupării giuleștene.
CITESTE SI: Bronz si la echipe pentru Politehnica Timisoara la Campionatul National de scrima al senioarelor. FOTO
Bănățenii au deschis scorul după numai 2 minute, după o cursă superbă a lui Simionescu, încheiată în terenul de țintă al grupării alb-vișinii. Eseul a fost completat de transformarea lui Rupanu, și era 0-7. Rapidul a redus din diferență cu o lovitură de pedeapsă a lui Cojocariu. Timișoara a dominat restul primei părți și a mai înscris alte 26 de puncte. Neculau, Butnariu, Simionescu și Boldor au reușit eseuri, Rupanu a transformat trei dintre acestea. Rapidul a mai răspuns doar cu o lovitură de pedeapsă a aceluiași Cojocariu, iar la pauza tabela arăta 6 – 33.
În repriza a doua, bănățenii au mai ridicat piciorul de pe accelerație, iar giuleștenii au pus trei eseuri pe tabelă. Nedelcu, de două ori și Surugiu au semnat încercările, iar Cojocariu a reușit 3 transformări. Campionii României au reușit să păstreze distanța pe tabelă cu eseurile lui Raquili și Jgerenaia, ambele transformate de Rupanu, respectiv Archvadze. S-a încheiat 27 – 47, și merită de asemenea menționat faptul că au fost momente în acest meci în care timișorenii au jucat cu oameni în minus, Vasilovici și Altînok fiind trimisși pe banca pedepselor.
În runda următoare, ultima dinaintea întreruperii campionatului, SCM Timișoara va juca tot în deplasare, pe terenul Științei Baia Mare. Maramureșenii au câștigat în această etapă cu 69 – 0 meciul de acasă cu Universitatea ELBI Cluj.
TIMISOARA. Românii preferă tot mai mult să ia masa în oraș. Potrivit unui studiu realizat de Grupul City Grill, Millennials și Gen Z caută, în special, experiențe personalizate și interacțiuni autentice atunci când aleg un restaurant. Locațiile cu acces facil, atmosferă plăcută și un design aparte se numără printre preferințele acestor generații.
În Timișoara, una dintre cele mai efervescente zone HORECA este Iulius Town, ce reunește, pe o suprafață de peste 11.000 mp, peste 50 de restaurante, cafenele, cofetării și unul dintre cele mai mari food court-uri din România.
Pentru tinerii de azi, ieșitul în oraș nu se rezumă doar la masă, ei caută experiențe memorabile, iar restaurantele s-au adaptat cerințelor pieței. Astfel, locațiile diferă nu numai prin meniuri și preparate, ci și prin tematică, specific, design și evenimente organizate.
În topul preferinţelor, se află bucătăria mediteraneeană, iar preparatele cu specific italian sunt cele mai căutate delicii culinare. În Iulius Town, două restaurante vin cu propuneri din inima Romei, însă fiecare are câte un twist inedit. C House Milano are de la pizza gourmet, la preparate din carne maturată gătită la un cuptor special de tip Josper (un cuptor pe cărbune). Little Italy by Prime se remarcă printr-un meniu cu o varietate de preparate, fiecare fiind realizat cu ingrediente premium, multe dintre acestea importate din Italia.
Incursiunea culinară continuă cu Enjoy Sushi Timișoara, care aduce savoarea Japoniei, iar Fenice Palas Mediterranean & Lebanese ne poartă spre Orientul Mijlociu, cu un meniu și un decor specific. Pentru pasionații de fructe de mare și pește, opțiunile includ Taverna Racilor, specializată în gătirea fructelor de mare.
Czech In by Staropramen este un concept de berărie restaurant, un loc surprinzător, cu experiențe pline de gust, în timp ce Daily are un meniu internațional, iar KAI promite o experiență multisenzorială. Fabrika se remarcă prin decorul industrial inedit, perfect pentru o sesiune foto, dar și prin preparatele gustoase gătite cu produse fresh.
Oferta culinară este completată de Burger King, Pizza Hut, Mesopotamia și Taco Bell.
În plus, multe dintre aceste localuri organizează evenimente speciale – de la seri cu muzică live, până la petreceri tematice și oferte pentru business lunch-uri, completând astfel experiența unei ieșiri în oraș cu momente inedite.
Potrivit aceluiași studiu, tinerii sunt atrași de spațiile moderne, aerisite, cu elemente naturale și un decor relaxant, instagramabil.
TIMISOARA. După medalia de bronz obținută de Dumitrița Josan în concursul individual al fetelor de la Naționalele de floretă, echipa Politehnicii Timișoara a încheia tot pe locul al treilea întrecerea din sala „Ana Pascu”.
Echipa clubului alb-violet a fost formată din Dumitrița Josan, Ingrid Miti Bicfalvi, Ecaterina Gorobeț și Diana Suta. În semifinale, Politehnica a fost învinsă de echipa Rapidului, și a disputat finala mică. Timișorencele s-au impus cu 45 – 18 în fața echipei a doua a Stelei.
Titlul de campioană națională a revenit tot Stelei, care a îmnvins în finala mare Rapidul.
Va reamintim, Politehnica Timișoara a obbținut o medalie de bronz și în întrecerea individuală a fetelor, medalie câștigată de Dumitrița Josan, în timp ce Ingrid Miti Bicfalvi a terminat a șaptea.
TIMIȘOARA. A ieșit dintr-o parcare fără să se asigure și a izbit puternic un tânăr care mergea cu motoreta. Un șofer a provocat accidentul pe strada Paris din centrul Timișoarei.
În urmă impactului, tânărul de 24 de ani a fost rănit. Un echipaj al Ambulanței l-a transportat de urgență la spital pentru îngrijiri și investigații, iar polițiștii au deschis un dosar penal.
„Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, a condus un autoturism, iar la ieșirea dintr-o parcare, la intersecția cu strada Paris, a intrat în coliziune cu un motociclu care circula regulamentar, condus de un tânăr de 24 de ani.
În urma impactului, a rezultat o victimă, respectiv tânărul în vârstă de 24 de ani, care a fost transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă„, transmit reprezentantii IPJ Timis.
TIMISOARA. Muzeul Național al Banatului din Timișoara cheamă publicul la Noaptea Muzeelor. Au fost pregătite spectacole de reconstituiri istorice, dar si un show cu reptile vii, precum și fel de fel de expozitii.
Noaptea Muzeelor va avea loc în 17 mai, între orele 18.00 și 02.00, la Bastionul Theresia din Timișoara.
Va fi un adevărat maraton cultural are va aduce împreună patrimoniul, istoria vie, artele vizuale, performance-ul istoric și muzica.
Expozițiile care vor putea fi vizitate în cadrul evenimentului:
• Spațiile Oravitzan
• Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179–1500) – Din perspectiva cercetărilor arheologice
• Femeia Belle Époque: Frumusețe și eleganță
• Muzeul Popa’s
• Istoria militară a Banatului
Program – Curtea Bastionului Theresia:
• 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea pentru public a taberelor de reconstituire istorică și a atelierelor interactive.
• 17:00 – 21:00 – Curtea Bastionului Theresia – Activități de prezentări close-up și ilustrații în stilul „living museum”. Arme și ținute ale Evului Mediu. Obiceiurile trecutului. Antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului). Jocuri interactive pentru public. Prezentare de tir cu arcul istoric și demonstrații de tragere cu arcul la ținte fixe și mobile, din diverse poziții și cu diferite nivele de dificultate, ateliere de tir cu arcul tradițional pentru toate vârstele.
• 18:00 – Spațiul expozițional „Istoria Militară a Banatului”, intrare din curtea Bastionului – Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara – Prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara până în anii orașului românesc interbelic.
• 19:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie. Echipamente și formațiuni militare ale Evului Mediu timpuriu. Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine – o poveste narată în stilul „living museum”.
• 20:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Sayid u-Zaawahifi, stăpânul șerpilor – spectacol de reptile vii. Storytelling, prezentare close-up, petting-zoo.
• 20:45 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Arta barzilor călători – concert acustic de muzică veche cu instrumente medievale.
• 21:00 – Curtea Bastionului – Întoarcerea schimbului de gardă. Salve de tun.
• 21:15 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice Fiare din Beci, încercarea armelor de către oștenii din tabere. Istoria armelor – colecția de săbii și spade originale Cosmin Pop, prezentată publicului în stil close-up.
• 22:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Spectacol de teatru pirotehnic și muzică live – Peregrinii & Deep6 Project – Rondul de Noapte. Un show de sunet și foc inspirat din vechi legende.
Evenimentul este organizat cu participarea excepțională a unor grupuri de reconstituire istorică și artistică remarcabile: Asociația Losonczy István, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Sagittarii Getici, Sayid u-Zaawahifi, Fiare din Beci, Deep6 Project și Peregrinii.
Intrarea este gratuită.
TIMIȘOARA. Incident la un liceu din Timișoara. Polițiștii au deschis o anchetă după ce doi elevi de numai 11 ani s-au luat la bătaie, iar mama unuia dintre ei a sunat la 112..
CITESTE SI: VIDEO. Amenda de 30.000 de lei pentru un nesimtit la Timisoara. A fost pus si sa faca curatenie
Totul s-a întâmplat joi, la ieșirea de la cursuri, când a izbucnit conflictul intre doi puști de 11 ani chiar la ieșirea din curtea Colegiului Național Bănățean din Timișoara. Părintele unuia dintre ei l-a apostrofat pe celălalt baiat.
Mama copilului certat a sunat la 112, iar polițiștii au ajuns la fața locului și au demarat cercetările. Niciunul dintre copii nu a fost rănit.
„Poliţiştii Secției 3 Urbane Timișoara au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la faptul că, la aceeași dată, în jurul orei 12:00, la o școală din municipiul Timișoara, părintele unui elev, în vârstă de 11 ani, ar fi avut un conflict cu un alt elev, tot în vârstă de 11 ani.
Polițiștii s-au deplasat la unitatea de învățământ pentru efectuarea de verificări, unde au constatat faptul că doi elevi, ambii de 11 ani, la sfârșitul orelor de curs, au avut un conflict spontan. În urma acestui conflict, tatăl unuia dintre elevi ar fi purtat o discuție, în contextul incidentului petrecut, cu celălalt elev.
În cauză a fost întocmit un dosar penal in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii tuturor cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului„, au transmis reprezentanții IPJ Timiș..
Un avion ultraușor de la Aeroclubul Caransebeș, județul Caraș-Severin, a aterizat forțat, imediat după decolare.
La bord se aflau pilotul și unul dintre cursanții de la Aeroclub. Experiența pilotului a salvat întregul echipaj de la bord.
Potrivit reprezentanților Aeroclubului României, după desprinderea de la sol s-a detectat o funcționare necorespunzătoare a motorului, iar pilotul a decis să aterizeze cât mai repede posibil. Pentru că nu a identificat un loc de aterizare în față, a luat ușor un viraj și a aterizat pe un teren accidentat.
În urma aterizării forțate, aeronava a fost avariată.
Atat pilotul, cât și elevul care se afla la bord nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, deși ambulanța a sosit imediat la fața locului.
În urma incidentului a fost sesizată Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile care va demara o anchetă în acest caz, conform procedurilor. Până la finalizarea anchetei, zborurile la Aeroclubul Caransebeș au fost oprite.
Sursa foto: caon.ro