Timisorenii, invitati la o excursie de weekend, pe cel mai nou traseu turistic din Banat, sa descopere 22 de mori de apa. Hai la Rudaria!

TIMISOARA. Un traseu de 6 km care ofera posibilitatea turistilor de a vizita cele 22 de mori de apa din Eftimie Murgu, judetul Caras Severin, a fost inaugurat in cadrul proiectului „Hai la Rudaria!”, desfasurat de Asociatia Acasa in Banat, cu sprijinul Fundatiei Orange.

Hai la Rudaria!” a insemnat o adevarata desfasurare de forte pentru a pune in valoare toate cele 22 de mori de apa din sat. Peste 300 de voluntari, pe parcursul a trei etape, au facut o curatenie generala pe toata valea raului Rudaria, de unde au colectat peste 1200 de saci cu gunoi, au defrisat si pregatit aleile ce fac parte acum din traseul turistic, au facut lucrari de ecologizare si intretinere la morile de apa, au vopsit mai multe podete peste raul care strabate satul si peste canalele morilor, au construit doua podete, au dat drumul apei pe canalul de la moara din tarina pentru a fi pusa in functiune si chiar au schimbat invelitoarea din sindrila a morii Vlagioanea.

A fost o provocare pentru noi sa facem acest traseu care sa treaca pe la toate morile de apa. Una cate una, le-am descoperit pe fiecare, impreuna cu voluntarii care au lucrat la ele. Acest traseu este in primul rand al comunitatii, deoarece ramane oamenilor locului care trebuie sa il intretina, sa il dezvolte, sa ii primeasca pe turisti cu bratele deschise, cu blandetea si ospitalitatea de care ne-am bucurat si noi. Pentru noi va fi o bucurie sa vedem ca turistii descopera toate aceste instalatii taranesti de macinat, farmecul satului, mirosul de faina proaspata si cu siguranta isi vor dori sa revina aici, la Eftimie Murgu” – a spus Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Foarte important, pe tot traseul au fost montate harti si indicatoare turistice dar si panouri cu informatii despre fiecare moara in parte. Harta traseului si pliantul turistic au fost puse la dispozitia publicului, in mod gratuit, pe site-ul taramorilordeapa.ro .

In cele 3 etape ale proiectului nostru, peste 300 de voluntari au spus prezent apelului nostru pentru a face din Rudaria o destinatie turistica atractiva. Ma bucur ca multi dintre colegii mei din tara, din Bucuresti, Timisoara, Sibiu sau chiar Focsani, au venit sa dea o mana de ajutor aici, in Banat. Prin acest traseul dorim sa oferim tuturor posibilitatea de a vedea ceea ce am vazut noi aici: mori de apa arhaice, care spun povesti, un traseu care te poarta prin locuri incredibile” – a declarat Andrei Amarghioalei, coordonatorul proiectului din partea Orange Romania.

Proiectul „Hai la Rudaria!” a avut parte si de sprijinul Primariei comunei Eftimie Murgu.

Va multumim tuturor pentru ceea ce ati facut pentru Rudaria si ne-am bucurat ca v-am putut fi alaturi. Acest traseu va da un impuls in special morilor care nu erau vizitate. Va invitam sa veniti la noi si sa descoperiti toate cele 22 de mori de apa din Eftimie Murgu!” – a spus primarul comunei, Mihai Otiman.

Despre morile de apa de la Eftimie Murgu

Cele 22 de mori de apa de la Rudaria fac parte dintr-un ansamblu unic in tara de instalatii de macinat cu o arhitectura simpla, arhaica. Cateva dintre aceste mori au peste un secol vechime, altele sunt mult mai noi, folosind insa aceleasi principii ale instalatiilor taranesti. Morile de aici sunt functionale, iar cele mai multe sunt folosite constant de localnici pentru a macina faina de malai, atat pentru colesa (o reteta locala de mamaliga), cat si pentru animalele si pasarile din gospodarii. Zona este o atractie turistica, insa, pana in prezent erau vizitate doar cateva dintre morile de apa, amplasate la iesirea din sat.

Localitatea Eftimie Murgu se afla pe Valea Almajului, in judetul Caras Severin. Numele de astazi il poarta dupa Eftimie Murgu, nascut aici (n. 28 decembrie 1805, Rudaria, comitatul Caras-Severin – d. 30 aprilie 1870, Budapesta). Totusi, numele nou al satului nu a fost folosit decat in administratie, localnicii, „rudarenii” si oamenii din zona folosind in continuare vechiul nume, Rudaria. in 1910 erau consemnate pe toata Valea Rudariei peste 50 de mori de apa, insa, din cauza viiturilor, dar si a imbatranirii populatiei, a scaderii numarului de animale, dar si a modernizarii, in prezent aici se mai pastreaza 22 de mori de apa, formand impreuna cel mai mare ansamblu de acest tip din Romania.
Apa raului Rudaria este directionata prin doua canale sapate (ierugi) care alimenteaza cu apa morile de pe o parte si de alta a raului. Toate morile de la Eftimie Murgu au o singura ciutura (toata orizontala) si sunt construite din lemn.
Morile sunt folosite si astazi de localnici, dupa o oranduire veche si bine stabilita, fiecare avand „rand” la moara, iar randul se mosteneste sau se cumpara. Ei macina astazi in special porumb, dar si grau, faina rezultata prin frecarea celor doua pietre de moara fiind una integrala, cu un gust si o textura diferite. Traditional, in zona se mananca o fiertura tare din faina de porumb, colesa cu branza fripta (prajita).
In total, in judetul Caras Severin se mai pastreaza astazi aproximativ 250 de mori de apa, iar aproape jumatate dintre acestea sunt functionale. Mai multe detalii pe taramorilordeapa.ro .

Despre Asociatia Acasa in Banat
Asociatia Acasa in Banat a fost infiintata in 2018 si isi propune sa pastreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, sa redea culoare satului banatean, sa redescopere adevaratele valori ale acestor locuri: oameni buni si gospodari, case frumoase si povestile lor. Asociatia este membra a International Molinological Society (TIMS), cea mai importanta asociatie de profil dedicata morilor din intreaga lume, care este activa din 1965 si are 500 de membri in peste 30 de tari. in 2019 – asociatia a realizat recensamantul morilor de apa din Banat, iar in 2020, cu sprijinul Fundatiei Orange, au fost renovate 12 mori de apa din 3 localitati din Caras Severin. Detalii si pe acasainbanat.ro

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. rahat pe bat cu morile de la rudaria ca si cu „cea mai frumoasa cascada din lume”-cascada bigar de la bozovici. vai de capul nostru de romani crestini ortodocsi,romani patrioti si hoti ,mincinosi si lasi. ce ne mai place sa ne laudam !!