Opinia Timisoarei

Timisoara va avea un adevarat hub de sanatate. Cea mai mare investitie in infrastructura medicala din Romania porneste la Spitalul Judetean

TIMISOARA. Santiere mari vor porni, in curand, la Timisoara, pentru a dezvolta un adevarat hub in domeniul sanatatii. Se face cea mai mare investitie din tara in infrastructura medicala, de peste 52 de milioane de euro.

CITESTE SI: Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, la Spitalul de Copii din Timisoara. Noua constructie va fi gata, dupa 7 ani 

Primele lucrari pornesc la Spitalul Judetean, acolo unde proiectele pentru construirea unor noi cladiri au deja asigurata finantarea si documentatia e finalizata. Este vorba despre noua maternitate Bega si despre cladirea care va adaposti Unitatea de Primiri Urgente, Centrul de Mari Arsi si Sectia ATI.

” Cea mai mare investitie in sanatate care se va realiza la nivel national in Sanatate se va face aici, la Timisoara, in cladirea de interconectare a celor 3 corpuri de cladire a Spitalului Judetean Timis, in valoare de peste 240.000.000 de lei, peste 52 de milioane de euro, care va avea o functionalitate multipla, va cuprinde si noua sectie UPU si Centrul de Mari Arsi si Sectia de ATI, plus un helioport.

Pentru ambele inevstitii avem deja documentatia finalizata si asteptam sa incepem executia in teren.

A doua investitie este noua maternitate, prima investitie de acest gen de dupa Revolutie pe care Consiliul Judetean, printr-un prooiect de finantare europeana o va realiza aici, in cadrul acestui ansamblu spitalicesc, si cele doua investitii care vor urma, spitalul modular si extinderea UPU, tot cu bani europeni.

Toate aceste investitii vin sa completeze acest ansamblu spitalicesc si sa cream un adevarat hub de sanatate pentru judetul nostru, pentru Timisoara si pentru regiunea noastra”, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, la intalnirea cu ministrul Sanatatii de la Spitalul Judetean Timisoara, aflat in subordinea CJT.

Ioana Mihaila, la randul ei, a apreciat modul in care s-a lucrat la Timisoara din punct de vedere al documentatiei pentru aceste proiecte.

„Multumesc pentru efortul pe care l-ati depus pentru realizarea acestui Centru de Mari Arsi, pentru ca stim ca avem niste termene si, cu ajutorul colaborrarii foarte bune cu autoritatile locale si cu managementul spitalului, Centrul de Mari Arsi de la Timisoara a reusit sa fie printre cele mai avansate, ca maturitate tehnica, dintre cele 3 centre care sunt finantate prin Banca Mondiala prin Ministerul Sanatatii”, a precizat Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii.

Va reamintim, in cadul Spitalului Judetean, intre cladirile existente, pe locul fostului heliport, intre Ortopedie si Casa Austria, urmeaza sa fie construita o noua unitate, prevazuta cu parter, 5 etaje si heliport, care va avea o unitate de primiri urgente, o sectie ATI si un nou Centru pentru Mari Arsi. De asemnea, in vecinatate va fi construita si noua maternitate a Spitalului Judetean, care va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi. Aceasta este prevazuta cu compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Proiectul de construire a unui nou spital care va lega cele 3 cladiri ale Judeteanului are o valoare de 52 de milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrarilor este 2024.

Pe de alta parte, noua maternitate ce se va ridica in vecinatate va costa aproximativ 13 milioane de euro si trebuie sa fie finalizata in 2 ani.

In alta ordine de idei, autoritatile anunta ca, pe langa aceste proiecte majore, urmeaza sa fie facute si alte interventii in infrastructura de sanatate, iar pentru multe dintre ele vor sa ceara bani prin PNRR.

Alte investitii pe care le vom face in anii ce vor urma, in dotari, in reabilitarea cladirii principale a Sopitalului Judetean sau in proiectele pe noi le propunem in PNRR. Aici sanatatea are un rol central, avem 5 mari proiecte pe care le propunem, avem reabilitarea cladirii principale, avem centrul de reproducere umana, avem IBCV, avem Institutul Regional de Oncologie Timisoara, care chiar zilele trecute a inceput sa fie studiat sub aspectul fezabilitatii, realizarea lui pe Calea Torontalului, si centrul de Recuperare de la Lovrin, toate aceste proiecte vin sa completeze gama de servicii de sanatate pe care trebuie sa le punem la dospozitia cetatenilor, pentru a ridica standardul de viata din zona noastra„, a adaugat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean.

Video: George Stefanita

Exit mobile version