Noutati :

Timisoara va avea ambasadori culturali pe doua fronturi. Cine va fi primul nominalizat de Primarie

13 martie, 2019 - 09:01 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Un nou titlu va fi acordat celor care, prin munca lor in domeniul culturii, fac cunoscut numele Timisoarei in tara si in strainatate.

CITESTE SI: Cartierul din Timisoara in care va aparea o fantana arteziana cu jocuri de lumini si apa. S-a semnat contractul 

Dupa zeci de minute de dezbareri, consilierii locali au aprobat marti, in sedinta de plen, instituirea unui nou titlu, cel de Ambasador Cultural al Timisoarei.

Social democratii au vrut sa stie de ce este nevoie de acordarea unui astfel de titlu de catre municipalitate, in conditiile in care aceasta distinctie este deja acordata si de catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.

„Am observat in expunerea de motive ca este fundamentata de faptul ca Timisoara este desemnata Capitala Culturala in 2021. In primul rand, nu intra in abilitatea Consiliului Local sa acorde un astfel de titlu, conform art. 36 din Legea Administratiei Publice. Deciziile cu privire la modul in care se gestioneaza titulatura de Capitala Culturala se iau de catre board-ul Asociatiei TM2021. Din punct de vedere al legii eu consider ca nu avem nicio abilitate in acest sens”, a spus Luminita Tundrea, consilier local din partea PSD.

Pe de alta parte, primarul a tinut sa explice ca multi dintre oamenii de cultura din Timisoara nu ar accepta o astfel de distinctie din partea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

„Exista oameni care nu vor sa primeasca titlul de la Asociatie, pentru ca raportul pe care il au cu asociatia nu e unul bun. Noi nu ne substituim Asociatiei cu nimic. Sunt doua lucruri care coexista. Eu am facut propunerea sa il desemnam pe Ion Caramitru ca ambasador cultural din partea Asociatiei, dar in paralel, Municipiul Timisoara isi poate desemna propriii ambasadori, care au un statut mai larg decat acela de reprezentare focusata pe Capitala Culturala. Sunt doua lucruri distincte ce va face asociatia si ce facem noi. Au fost oameni care au si spus ca nu accepta titlul de la Asociatie, dar ar reprezenta Timisoara cu acest titlu”, a spus primarul Nicolae Robu.

Titlul va fi conferit „persoanelor a caror existenta si activitate profesionala este legata in mod deosebit de viata localitatii. Acest titlu onorific se acorda personalitatilor, din diverse domenii ale vietii culturale, care prin actiunile lor au participat semnificativ la viata culturala si promovarea orasului nostru”, se arata in expunerea de motive a hotararii.

Iar prima personalitate din Timisoara care va deveni Ambasador Cultural este caricaturistul Stefan Popa Popa’s.

„E firesc ca un oras ca Timisoara sa isi poata desemna ambasadori culturali. Asociatia Capitala Culturala Europeana isi va desemna propriii ambasadori pana in 2021, fiind responsabila de implementarea proiectului municipiului. Unii vor fi ambasadori culturali ai asociatiei si altii sunt ambasadori culturali ai orasului, pe care ii stabileste primarul. Asa sunt uzantele. Cand spun ambasadori culturali, ma gandesc la mari personalitati. De exemplu, pot sa dezvalui ca primul pe care il voi propune va fi Stefan Popa Popa’s. Vor fi si altii, dar nu vreau sa aprobam deodata decat cate unul. Vor fi alesi din toate domeniile culturii”, a completat edilul.

Desi a trecut, proiectul a fost votat doar de consilierii liberali si de catre cei din partea UDMR. Alesii social democrati au anuntat inca de la inceputul discutiilor ca nu vor vota, pentru ca, au sustinut ei, nu se justifica acordarea acestui titlu atat de catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala, cat si de catre Primaria Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Da….si în calitate de Ambasador ar trebui să promoveze Timișoara cu caricatura asta de primar !

  2. Eugen ai fi putut sa ne scutesti de comentariul tau penibil. Poate ne spui ce ai facut tu pentru Timisoara?

  3. Timisoara se poate mandri ca-i are printre locuitorii ai pe Stefan Popa Popa’s.Dar si Romania.Vor, nu vor carcotasii,este cel mai bun din Europa si poate din lume.Toata admiratia noastra. Cu plecaciune, maestre