Opinia Timisoarei

Timisoara se muta la sat! De ce sa-ti iei o casa ori un apartament in afara orasului? Fenomenul ultimilor 20 de ani in toata Romania!

TIMISOARA. Statisticile arata ca peste 100.000 de romani se muta de la oras la sat in fiecare an, iar de la tara catre asezarile urbane vin cu 27% mai putini. Nu mai sunt atractive orasele? Raspunsul e simplu: oamenii din sate si comune prefera sa plece in strainatate in loc sa se orienteze spre orase, iar locuitorii din orase isi doresc o viata mai linistita sau mai ieftina la sate.

Plecarea romanilor la munca in strainatate, stresul oraselor si crizele economice accentueaza un trend inceput in 1997: oamenii de la sate prefera sa mearga sa lucreze in strainatate in loc sa accepte o slujba in oras si de aceea numarul celor care pleaca din sat in oras e mai scazut, in timp ce corporatistii incep sa-si dezvolte mici afaceri sau sa-si construiasca case la tara.

Aproximativ 107.000 de locuitori romani s-au mutat de la orase la sate in 2015, in timp ce mai putin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la orase, arata datele de la Institutul National de Statistica.

Spre comparatie, in 1990 numarul romanilor care plecau de la orase la sate era de patru ori mai mic, in timp ce migratia rural-urban era de sapte ori mai mare. Cum se explica aceasta situatie?

Daca ne uitam la demografia celor doua medii de rezidenta, vedem ca din zona rurala forta de munca a migrat in mare parte in strainatate in primul rand din motive economice, iar acest lucru a condus la o diminuare a potentialului migratiei de la rural la urban pe plan intern. Oamenii din mediul rural care au migrat au preferat sa-si maximizeze sansele mergand in exteriorul tarii decat sa emigreze intr-un oras din Romania“, a explicat pentru gandul.info prof. univ. dr. Monica Roman, de la Departamentul de Statistica si Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Pe de alta parte, are loc o migratie din orase catre sate si comune. Aceasta pentru ca s-au dezvoltat cartierele rezidentiale periurbane, aflate in administratia comunelor din jurul oraselor, dar si pentru ca multi aleg sa plece din tumultul urban in locuri cu verdeata, liniste si costuri de trai mai reduse.

Timisorenii au fugit la casa sau la bloc in Giroc, Dumbravita, Ghiroda, Mosnita ori Sanandrei!

Timisoara este si ea in centrul acestui fenomen care a inceput la finele anilor ’90 cu Dumbravita, iar apoi a continuat cu celelalte comune din jurul orasului.

Mii de timisoreni au ales sa-si schimbe viata si sa se mute, intr-o a doua etapa de exod, in Giroc – Chisoda, Ghiroda, Sanandrei, Sacalaz, Mosnita, Sag, Utvin, comunele din imediata vecinatate a Timisoarei.

Pe masura ce preturile la terenuri in aceste zone au crescut, oamenii s-au orientat chiar si spre cele ceva mai indepartate, cum ar fi Dudestii Noi, Sanmihaiu Roman, Becicherecu Mic, Utvin sau Giarmata.

Cartierele de case si blocuri s-au inmultit ca ciupercile si s-au extins.

Numarul locuitorilor din aceste asezari, ingrosat de timisoreni, a explodat in ultimii 10-15 ani. Astfel ca, spre exemplu, Girocul a ajuns la aproximativ 10.000 de locuitori, unde in 2002 numara sub 5.000.

Dumbravita, la randu-i si-a triplat populatia. In 2002 avea 2600 de locuitori, in 2011 – 7.500, iar acum peste 10.000.

Comunele, in special cele din imediata vecinatate a Timisoarei, au cunoscut o dezvoltare accelerata, care a condus la imbunatatirea infrastructurii, iar asta a atras si mai multi timisoreni in zona rurala, intrucat se bucura de acelasi confort ca in oras, iar preturile la unele utilitati sunt, in unele cazuri, aproape la jumatate. Si totul, la mai putin de 20 km de Timisoara.

Exit mobile version