Timisoara se muta la sat! De ce sa-ti iei o casa ori un apartament in afara orasului? Fenomenul ultimilor 20 de ani in toata Romania!

TIMISOARA. Statisticile arata ca peste 100.000 de romani se muta de la oras la sat in fiecare an, iar de la tara catre asezarile urbane vin cu 27% mai putini. Nu mai sunt atractive orasele? Raspunsul e simplu: oamenii din sate si comune prefera sa plece in strainatate in loc sa se orienteze spre orase, iar locuitorii din orase isi doresc o viata mai linistita sau mai ieftina la sate.

Plecarea romanilor la munca in strainatate, stresul oraselor si crizele economice accentueaza un trend inceput in 1997: oamenii de la sate prefera sa mearga sa lucreze in strainatate in loc sa accepte o slujba in oras si de aceea numarul celor care pleaca din sat in oras e mai scazut, in timp ce corporatistii incep sa-si dezvolte mici afaceri sau sa-si construiasca case la tara.

Aproximativ 107.000 de locuitori romani s-au mutat de la orase la sate in 2015, in timp ce mai putin de 78.000 de oameni au plecat de la sate la orase, arata datele de la Institutul National de Statistica.

Spre comparatie, in 1990 numarul romanilor care plecau de la orase la sate era de patru ori mai mic, in timp ce migratia rural-urban era de sapte ori mai mare. Cum se explica aceasta situatie?

Daca ne uitam la demografia celor doua medii de rezidenta, vedem ca din zona rurala forta de munca a migrat in mare parte in strainatate in primul rand din motive economice, iar acest lucru a condus la o diminuare a potentialului migratiei de la rural la urban pe plan intern. Oamenii din mediul rural care au migrat au preferat sa-si maximizeze sansele mergand in exteriorul tarii decat sa emigreze intr-un oras din Romania“, a explicat pentru gandul.info prof. univ. dr. Monica Roman, de la Departamentul de Statistica si Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Pe de alta parte, are loc o migratie din orase catre sate si comune. Aceasta pentru ca s-au dezvoltat cartierele rezidentiale periurbane, aflate in administratia comunelor din jurul oraselor, dar si pentru ca multi aleg sa plece din tumultul urban in locuri cu verdeata, liniste si costuri de trai mai reduse.

Timisorenii au fugit la casa sau la bloc in Giroc, Dumbravita, Ghiroda, Mosnita ori Sanandrei!

dumbravita

Timisoara este si ea in centrul acestui fenomen care a inceput la finele anilor ’90 cu Dumbravita, iar apoi a continuat cu celelalte comune din jurul orasului.

Mii de timisoreni au ales sa-si schimbe viata si sa se mute, intr-o a doua etapa de exod, in Giroc – Chisoda, Ghiroda, Sanandrei, Sacalaz, Mosnita, Sag, Utvin, comunele din imediata vecinatate a Timisoarei.

Pe masura ce preturile la terenuri in aceste zone au crescut, oamenii s-au orientat chiar si spre cele ceva mai indepartate, cum ar fi Dudestii Noi, Sanmihaiu Roman, Becicherecu Mic, Utvin sau Giarmata.

Cartierele de case si blocuri s-au inmultit ca ciupercile si s-au extins.

Numarul locuitorilor din aceste asezari, ingrosat de timisoreni, a explodat in ultimii 10-15 ani. Astfel ca, spre exemplu, Girocul a ajuns la aproximativ 10.000 de locuitori, unde in 2002 numara sub 5.000.

Dumbravita, la randu-i si-a triplat populatia. In 2002 avea 2600 de locuitori, in 2011 – 7.500, iar acum peste 10.000.

Comunele, in special cele din imediata vecinatate a Timisoarei, au cunoscut o dezvoltare accelerata, care a condus la imbunatatirea infrastructurii, iar asta a atras si mai multi timisoreni in zona rurala, intrucat se bucura de acelasi confort ca in oras, iar preturile la unele utilitati sunt, in unele cazuri, aproape la jumatate. Si totul, la mai putin de 20 km de Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Ati fi putut sa scrieti si despre dezavantajele mutarii in afara orasului: faptul ca depinzi de masina (s-ar putea sa ai nevoie chiar de doua, pentru o familie), pentru ca mijloace de transport in comun nu (prea) sunt; timpul pierdut pana la locul de munca (depinde unde lucrezi si daca trebuie sau nu sa traversezi orasul); lipsa unor utilitati in unele zone (canalizare, apa); lipsa gradinitelor si scolilor; lipsa unor centre comerciale; etc

 2. De la 6-7 ani, copilul vrea sa se intalneasca cu colegii de clasa. Adu-l in oras, asteapta-l si du-l acasa sau adu-l in oras, du-te acasa, apoi vino inapoi dupa el si din nou acasa. Avantaje si dezavantaje. La sat te muti cand copii au 20 ani si raman ei in garsoniera la oras sau cand nu ai copii.

 3. Am stat in oras 38 de ani in oras,acum un an m am mutat la sat .am si copil de 8 ani si viata de aici e de o mie de ori mai buna si faina ca la oras.atat pt noi cat si pt copil.sunt dezavantaje dar mai putine ca avantajele..merita sa te muti la „sat”.

 4. Nu am vrut sa incep o polemica, ci doar sa atrag atentia ca articolul nu prezinta toate aspectele. Bineinteles ca situatia e diferita pentru fiecare in parte.

 5. LA CE PRETURI SUNT IN ORAS ….CUM SA ISI PERMITA OMUL DE RAND SA SUPRAVIETUIASCA CU UN SALAR MINIM LA ATATEA CHELTUIELI…….NU ITI PERMITI NIMIC ….ABIA TRAIESTI DE LA LUNA LA ALTA ….DAR SA ITI CUMPERI O MASINA CEVA …..JALNIC…..CHIRI FOARTE MARI …APARTAMENTE SCUMPE MAI NOU CUM SE CONSTRUIESTE UN MOLL CER ASTIA LA BANI CU IMOBILIARE INTR-UN BLOC DE PE VREMEA LU CIAUSESCU FACUT CA SI CUM ITI IEI INTR-UN BLOC NOU…..NU SE POATE ASA CEVA ………………

 6. Hai sa mergem toti la tara, unde au buda afara. Sa respiram aer curat cu aroma de ….

 7. Nu am nimic cu Dna Roman,dar a prezenta cateva cifre statistice fara a comenta din punct de vedere social si economic,nu au valoare
  sunt cifre seci(era bine sa se faca o analiza prin care sa se prezinte pe categorii sociale si vârste cu comentariile de rigoare)
  Cred ca luarea de la sat la oraș in actuala situație economică de la noi ar trebui sa fie redusă ,populația sa stea sa-si lucreze pământul
  fie individual fie in asociere,sa crească animalele si păsările tradiționale,a legumelor si fructelor nu sa aștepte sosirea lor la diferite
  magazine sătești.
  Cei de la oraș merg la sat tdeoarece viața este mai festina respectiv cheltuieli mai mici la utilități,impozitul anual etc si posibilități de
  a se asigura cele necesare de cultivat pe lângă casa.Dar nu in toate locațiile comunele asigura (a se citi unul din comentariu) mijloace
  de transport,scoli,Grădinițe etc.
  Vizitând unul din cartierele din județul Timiș se fac mari greșeli in modul de proiectare a caselo respectiv o distanța foarte mică între
  case de cca 5 m deoarece cei ce vând teren vor sa câștige bani pe aceiași suprafața.Unele cartiere nu au utilități etc.
  As putea sa prezint o concepție de realizare a unui cartier rezedintelial de un oraș din străinătate,dar nu e cazul nefiind subiectul
  acestui articol.

 8. Cifra celor care s-au mutat la sat este mult mai mare. Tineti cont de faptul ca multi se muta la tara fara sa- si schimbe domiciliul in buletin.
  Eu de exemplu locuiesc de anul trecut in Dumbravita si am in continuare domiciliul in Timisoara, si sunt foarte multi in situatia mea .

 9. Oameni inteligenti cei ce fac aceasta ¨mutare¨ Orasul incepe sa fie groaznic. Sunt sate care dispun de scoli, dispensare, farmacii,magazine, canalizare, gaz etc. Avantajele mutarii la sat sunt enorme pe langa dezavantaje.

 10. Veniti si la ciacova am ieftin ap 3cam tel.0720794143

  • lol sa merg la Ciacova ca sa stau tot in bloc? hahhahaahaha

 11. Buna ziua, as dori sa cumpar o casuta la sat 20 kilometri in jurul Timisoarei. Verdeata si linistea este prioritara. Unde ma sfatuiti?. Multumesc