Noutati :

Timisoara se afla in urma Bucurestiului, a Clujului si a Iasiului in cercetare, spune presedintele Academiei Romane!

27 aprilie, 2012 - 01:08 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
1


TIMISOARA. Pe harta cercetarii romanesti, Timisoara nu mai conteaza in fata altor orase comparabile ca dezvoltare economica si ca numar al populatiei. Bucurestiul striveste capitala Banatului, iar Clujul si Iasiul i-au luat fata, sustine Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane!

Conferinta Internationala ECONOMIC KNOWLEDGE AND PERFORMANCE, care are loc in 27-28 aprilie la Universitatea de Vest di Timisoara, a adus in fata banatenilor academicieni din toata tara, precum si din alte state. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, le-a vorbit celor prezenti la eveniment despre Etica Cercetarii Stiintifice si a explicat ce inseamna cercetarea stiintifica, cum sunt aplicate normele de etica si de inseamna un conflict de interese.

Intrebat cum sta Timisoara pe harta oraselor din tara in domeniul cercetarii stiintifice, Ionel Haiduc a spus ca orasul de pe Bega se afla „in Liga I. Exista date care plaseaza o tara, un oras, o institutie intr-o ierarhie a cercetarii, potrivit unor criterii bine definite, cum ar fi numarul de volume stiintifice punblicate in reviste de prestigiu, dar si citarea acestora in alte publicatii, fapt care atesta valoarea lucrarii. Intr-o astfel de ierarhie, Timisoara se afla in urma Bucurestiului, care striveste prin numar, dar si in urma Clujlui si a Iasiului, unde sunt mai multe lucrari de valoare publicate„, a explicat presedintele Academiei.

Referitor la starea cercetarii in Romania, acesta a precizat ca „avem insule de excelenta inconjurate de o mare de mediocritate. Trecerea de la mediocritate la excelenta ar trebui sa fie o prioritate pentru noi. Din pacate, la Academia Romana posturile sunt blocate. Am colegi care ar dori sa iasa la pensie, sa faca loc tinerilor, dar nu se poate tocmai din aceasta cauza: la 7 locuri vacante putem face o angajare. Astfel, schimbul de generatii se face cu o foarte mare dificultate, intrucat tinerii cu rezultate exceptionale nu gasesc o vreo poarta„.

Economic Knowledge and Performance
Conferinta este organizata de Universitatea de Vest din Timisoara si Academia Romana in cadrul proiectului “Studii post-doctorale in economie: program de formare continua a cercetatorilor de elita – SPODE”.
Scopul evenimentului este de a promova un dialog interactiv intre cercetatori apartinand diferitelor domenii ale stiintelor economice, sa angajeze participantii in dezbateri si de a facilita intelegerea reciproca.

Proiectul „Studii Post-Doctorale in Economie: program de formare continua a cercetatorilor de elita – SPODE” urmareste asigurarea continuitatii cercetarii stiintifice de nivel european a doctorilor in economie, in contextul imperativului de invatare pe tot parcursul vietii, prin institutionalizarea unui sistem permanent si sustenabil de atragere si indrumare a doctorilor in stiinte economice pentru cercetare stiintifica post-doctorala si valorificare a rezultatelor cercetarii.

Valoarea totala a proiectului este de peste 18 milioane de, iar perioada de implementare este de 36 de luni, respectiv de la 1 martie 2010 pana la 28 februarie 2013.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bani aruncati aiurea ! Economia nu e o stiinta. Depinde de ideologie, iar legile nu se bazeaza pe experimente masurabile! Dupa 1989, toti economistii nostri, care propovaduiau economia socialista, s-au trezit, peste noapte, economisti sprijinitori ai pietei libere si a capitalului. Cam in felul in care pedistii s-au culcat cu nideologie de stanga si s-au trezit, in dimineata urmatoare, ca ar fi de dreapta!