TIMISOARA. Capitala Banatului sarbatoreste 130 de ani de la iluminarea electrica a strazilor. Timisoara a fost primul oras cu strazile iluminate electric din Europa si al doilea din lume, dupa New York, se lauda primarul Nicolae Robu.
In acelasi timp, seara de seara, tot mai multe strazi din oras raman in bezna, timisorenii fiind revoltati de proasta gestionare a iluminatului stradal.
De vina ar fi Enel, care vreme buna n-a mai investit in tehnica. Potrivit primarului Nicolae Robu, reprezentantii Enel promit ca lucrurile se vor schimba, dupa o investitie serioasa pentru retehnologizare.
„Astazi se implinesc 130 de ani de la iluminarea electrica a strazilor Timisoarei. Timisoara este nu numai primul oras cu iluminat stradal electric din Europa, dar este si al doilea din lume, dupa New York. Trebuie sa punctam si asta”, a precizat Nicolae Robu.
La 12 noiembrie 1884, Timisoara devenea primul oras de pe continentul european cu strazile iluminate electric. Atunci aveam 731 de lampi, acum cartiere intregi stau in bezna, aproape seara de seara. Problema este una mai veche, reprezentantii primariei au renegociat contractul cu Enel si au reusit sa scada factura la curent.
Intrebat cum sarbatoreste Timisoara implinirea a 130 de ani de la premiera europeana, intaiul gospodar al orasului a tinut sa precizeze ca Enel a devenit mult mai… cooperant.
„Sunt lucrari in desfasurare, reprezentantii Enel mi-au explicat, au devenit mult mai cooperanti, ca efectueaza si lucrari de retehnologizare, incearca sa puna lucrurile la punct. Nu am discutat punctual, ei promit ca au un program de retehnologizare mai amplu”, a spus Robu.
Cu toate penele de curent ale Timisoarei, Enel nu a primit nicio sanctiune de la primarie. Motivul? Contractul presupune sanctiuni doar daca problemele nu sunt remediate in 24 de ore. Or, spune Robu, interventiile celor de la Enel s-au facut in 24 de ore.
„Nu a primit sanctiuni, pentru ca asa este contractul si nu poate fi altfel, penalitatile pot interveni doar daca nu se remediaza penele in 24 de ore. Asta este politica, s-a facut aceasta concesie si s-a mers pe increderea ca lucrurile vor fi indreptate. Sunt zone unde mai sunt probleme si sper ca Enel sa reuseasca sa depaseasca toate dificultatile tehnice, pentru ca este vorba despre dificultati tehnice, nu de rea-vointa. Deocamdata mergem mai departe cu Enel, avem un contract mult mai avantajos decat precedentul, din punct de vedere financiar, care este insotit de aceste promisiuni de mai mare promptitudine in interventii, dar inainte de asta, de retehnologizare, pentru a nu mai fi nevoie de atatea interventii. E deranjant faptul in sine ca au loc pene de curent”, ne-a mai spus Nicolae Robu.
Reporterii opiniatimisoarei.ro au luat legatura cu reprezentantii Enel, care ne-au dezvaluit ca inca nu s-au apucat efectiv de treaba si ca lucreaza la un proiect. Asadar, retehnologizarea este momentan la nivel de discutie.
Bataia de joc a ENEL sau cum se ia curentul in cartierele din Timisoara. Si tie ti s-a intamplat?