Timisoara s-ar putea incalzi cu apa geotermala. Specialistii cauta solutii in acest sens

TIMISOARA. 12 tari din Europa si-au unit fortele sa gaseasca solutii pentru a produce energie din resurse regenerabile. Printre acestea si Romania. Judetul Timis are potential in acest sens, iar Timisoara ar putea fi una dintre beneficiare.

In judetul Timis, ADETIM este agentia care se ocupa de acest proiect indraznet prin care se va putea produce energie din resurse regenerabile.

„In Timis, pe baza studiului a rezultat ca energia geotermala este foarte importanta. Timisul este o zona foarte potenta in aceasta resursa. Am facut recent o vizita in Islanda unde am realizat ce se poate face din apa geotermala. Planul nostru este sa promovam pentru o comunitate mai mica un proiect pilot prin care sa putem incalzi locuintele cu ape geotermale. Daca luam Lovrinul care e o tinta pentru noi, am putea dezvolta aceasta comunitate”, a declarat Sergiu Balasa, directorul ADETIM.

Si Timisoara ar putea beneficia de acest proiect indraznet, mai ales ca avem in zona ape geotermale, insa pentru aceasta este nevoie de mai multe studii.

In Timisoara avem apa geotermala de la 60 de grade spre 80 de grade Celsius. Chiar si pentru Timisoara poate fi o solutie, insa trebuie confirmata cantitatea„, a mai spus Balasa.

Deocamdata, acolo unde exista foraje de apa geotermala sunt cateva probleme: colmatarea pentru ca sunt substante care se depun pe conducte si corpurile abrazive care se depun la fel, pe conducte. Iar forajele noi costa destul de mult.

Un foraj nou costa in functie de adancime, intre 2-3 milioane de euro. Studiile pentru un foraj nou costa intre 300 si 500 milioane de euro, iar echiparea unei centrale pentru o comunitate cum e Lovrinul sau Jimbolia poate fi intre 6 si 10 milioane de euro. Nu sunt sume mari si sunt programe europene pentru asa ceva„, a mai explicat directorul ADETIM.

Conform studiilor facute de ADETIM, in zona de vest a tarii, in judetul Timis, poat fi exploatate resursele solare si geotermale, nu si cele eoliene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.