Timisoara, promovata in Parlamentul European de la Bruxelles, cu bucate alese, fotografii si opere de arta

TIMISOARA. Imagini care te fac sa iti doresti sa vizitezi Timisoara, opere de arta care mai de care mai captivante, bucate gustoase si vinuri alese. Cu acestea s-a prezentat capitala Banatului in Bruxelles, la Parlamentul European, in cadrul unei expozitii care a avut un real succes.

Timisoara merita sa ajunga Capitala europeana a culturii. Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la expozitia “Timisoara – 25 years of freedom” (n.r. Timisoara – 25 de ani de libertate), care a avut loc intr-unul dintre cele mai vizibile spatii din Parlamentul European si a adunat peste 200 de curiosi.

Vizitatorii au putut admira sculpturi in lemn, in bronz dar si tablouri realizate de Remus Irimescu, respectiv Peter Jecza si Constantin Flondor, precum si imagini artistice cu Timisoara, dar si 12 afise pregatite de municipalitate pentru diferite evenimente culturale. Evenimentul a fost posibil gratie europarlamentarului timisorean Cristian Busoi, care si-a invitat la manifestare pana si colegii eurodeputati. Printre ei s-a numarat si italianul Rino Trombetta, care isi aminteste cu drag de emotiile pe care le-a trait in timpul Revolutiei din Decembrie 1989, cand Timisoara a devenit primul oras liber de comunism. Europarlamentarul a fost fascinat de imaginile simbol cu Timisoara, remarcand imediat ca arhitectul care a “desenat” cele mai reprezentative cladiri ale Timisoarei s-a remarcat in acelasi fel si in Viena. Printre cei prezenti s-au mai numarat si Daciana Sarbu, Theodor Stolojan, rectorii celor 4 universitati mari din Timisoara, revolutionari si membri ai societatii civile.

Ne-am facut o misiune de promovare a Timisoarei in Parlamentul European. Domnul europarlamentar Cristian Busoi a mai mijlocit o astfel de manifestare si in 2011, tot pentru promovarea intentiei de a candida la titlul de Capitala europeana a culturii. Competitia este una foarte grea, care se desfasoara dupa criterii foarte clare. Stradaniile noastre vor fi sa obtinem un punctaj cat mai bun. Aceasta misiune ne ajuta sa demonstram cat de important este acest proiect pentru comunitatea timisoreana, ne da si credibilitate. Este important sa se vada ca acest proiect este sustinut de personalitati, dar si de oameni simpli. Prin evenimentul din Parlamentul European marcam si faptul ca s-au implinit 25 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, trebuie sa fim uniti si sa aratam ca Timisoara are toate atuurile pentru a fi Capitala europeana a culturii, ne asteapta ani de munca”, a explicat primarul Nicolae Robu, prezent la Bruxelles impreuna cu viceprimarul Dan Diaconu si mai multi sefi de directii din primarie.

Europarlamentarul Cristian Busoi a incercat sa puna Timisoara pe primul loc in Parlamentul European si sa le arate celor prezenti ca avem un atu important in aceasta competitie: arta. Expozitia “Timisoara – 25 years of freedom” va sta deschisa pana la sfarsitul saptamanii la Bruxelles.

Timp de cateva zile, intr-un loc foarte circulat al Parlamentului European, colegii mei, dar si multi alti oficiali de la alte institutii europene, care vin foarte des in PE, au ocazia sa gaseasca cateva informatii despre Timisoara, in imagini, dar si in cateva pliante de prezentare. Am mai vazut promovari ale unor tari, poate si alte unor regiuni sau orase. Nu este foarte usor sa organizezi un astfel de eveniment, nici logistic si nici din alte puncte de vedere, iar un eurodeputat are sansa ca, intr-un mandat de cinci ani, sa aiba maximum de doua ori la dispozitie un spatiu de expunere pentru un proiect al sau. Eu am decis ca pentru acest inceput de mandat sa promovez Timisoara”, a explicat Cristian Busoi. Europarlamentarul timisorean a promis ca in anii care urmeaza cel mai important obiectiv al sau in Parlamentul European va fi sa promoveze capitala Banatului pentru a o face cat mai vizibila in cursa pentru titlul de Capitala europeana a culturii.

Tot respectul fata de celelalte orase ale Romaniei, dar datoria pe care o simt este fata de Timisoara, pentru a sustine aceasta candidatura”, a conchis Busoi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.