Timisoara, primul oras din Romania unde se face spectroscopie, investigatia ce ii poate scapa pe pacienti de operatii. Explica Stanca Mihaela Ples, medic primar neurochirurg!

Dr. Stanca Mihaela Ples este medic primar neurochirurg in cadrul Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara si medic in cadrul Centrului de Diagnostic Imagistic Neuromed. Specialistul timisorean vorbeste, pentru opiniatimisoarei.ro, despre un pachet de investigatii care se practica doar in Timisoara si despre importanta spectroscopiei, la Centrul de Diagnostic Imagistic Neuromed.

Timisoara este singurul centru din tara unde se fac spectroscopii, un tip de investigatie care pana la urma ii poate scapa pe bolnavi de operatii? A fost si primul?

Suntem primul centru din Romania, am inceput in 2008. Totul a inceput cu dorinta de a sti mai multe, pentru ca imaginea pe care noi o obtinem, ceea ce se vede, este o imagine fizica. Este transformarea caracteristicilor organelor care se vad in imagini fizice. Doar ca informatii despre componenta acestor imagini nu exista. Spectroscopia a fost o metoda pe care au dezvoltat-o chimistii, astfel incat ceea ce se vede sa fie si cuantificat. Spectroscopia RMN este o masuratoare chimica, transformarea imaginii fizice in imagine chimica. Asa ca si in laboratoarele de criminalistica, unde se iau mostre din tesuturi, se iau mostre din fragmente care se descopera la momentul unui incident, asa se intampla si aici. Doar ca spectroscopia se face in doua feluri: spectroscopia in vivo, atunci cand pacientul doar face un RMN si se face evaluare spectroscopica cu pacientul in RMN si spectroscopia in vitro, atunci cand se ia mostra (tesut sau lichid) de laborator. Pur si simplu se ia mostra de tesut si se pune in aparatul RMN si se analizeaza.

Prin ce trece mai exact pacientul care daca nevoie de aceasta investigatie. Pur si simplu face un RMN?

Pacientul intra la RMN ca pentru o investigatie conventionala. Spectroscopia nu se face niciodata fara o investigatie conventionala prealabila. Orice investigatie incepe cu partea clasica, finalul investigatiei inseamna adaugarea secventelor spectroscopice la cele conventionale. Practic, se centreaza regiunea de interes, se fac diferite tipuri de evaluari spectroscopice, rezoneaza anumiti metaboliti la un anumit spectru, iar la al doilea spectru rezoneaza alti metaboliti. La finalul investigatiei avem doua tipuri de spectroscopie. Ele impreuna dau un grafic in care sunt niste varfuri ale unor metaboliti cu valori integrale. Foarte importanta in evaluarea pacientului este evaluarea prin rapoarte ale metabolitilor. De foarte multe ori, leziunile sunt identice pe RMN-ul conventional si atunci diferenta este foarte mare. Atunci cand ai o infectie, o tumora sau o leziune de orice alt tip si este identica pe imaginea conventionala, singura posibilitate este analiza chimica. Sunt atat de mari diferentele din punct de vedere chimic, incat este aproape imposibil sa gresesti. Asta inseamna o sensibilitate de 95%, ceea ce este foarte mult.

dr stanca mihaela ples interviu (1)

Acest tip de investigatie exclude biopsia? Pacientul poate scapa de operatie?

Da, o exclude in anumite situatii. Biopsia a inceput sa se faca mai nou dupa spectroscopie, dar nu exista nimic mai sigur decat biopsia. Daca in anumite regiuni din tumora sunt diferite tipuri de tumori, spectroscopia arata care este zona pe care trebuie sa o tinteasca biopsia. Daca medicul recolteaza dintr-o zona externa a tumorii si malignitatea este intr-o alta zona, atunci pierde diagnosticul. Spectroscopia orienteaza. Printre primele cazuri pe care le-am avut, medicii mi-au dat telefon si mi-au multumit in mod special, fiindca au stiut exact de unde sa recolteze, pentru ca altfel ar fi pierdut diagnosticul real.

Din 2008 si pana acum aveti la activ peste 1.000 de cazuri… lucrati cu o echipa destul de puternica aici. Cat de mult conteaza specialistii, si nu softul?

Echipa incepe de la medicul care pregateste pacientul si il tine absolut nemiscat pe perioada spectroscopiei… pentru ca zona evaluata din punct de vedere chimic trebuie sa ramana aceeasi de la inceput pana la sfarsit; orice miscare presupune o alterare a diagnosticului. Si atunci, primul medic care intra in contact cu pacientul este cel anestezist, care trebuie sa garanteze ca aceasta investigatie este cu pacientul absolut nemiscat. Apoi este fizicianul, care efectueaza practic investigatia, apoi medicul radiolog care o urmareste intotdeauna si in final echipa care interpreteaza rezultatul.

Neuromed ofera un pachet complet de neurodiagnostic. Cat de importanta este spectroscopia in acest pachet si ce presupune mai exact?

Acest pachet incepe cu spectroscopia. In timp, rezultatele unor analize pot fi si gresite. A inceput sa fie nevoie ca la spectroscopie sa adaugam si alte metode. Asta inseamna ca la spectre identice, cu leziuni absolut diferite, a fost nevoie de altceva. Altceva in acest caz inseamna metoda de tip perfuzie. Asta inseamna ca fiecare leziune, cand se constituie, de exemplu, intr-o zona a creierului, se perfuzeaza intr-un anumit fel. Modul in care primeste sange si cantitatea de sange care circula este foarte specifica diferitelor tipuri de tumori. Asa ne apropiem si mai mult de diagnosticul final.

Unde anume se mai ofera acest pachet de neurodiagnostic?

Spectroscopii se mai fac si la Budapesta, dar acolo nu cred ca ofera tot acest pachet. Este si un centru foarte bun la Viena, unde se fac spectroscopii, dar nici acolo nu cred ca este definit pachetul de neurodiagnostic.

Spectroscopia este un tip de investigatie care se poate face in mai multe domenii, nu doar in neurologie?

Avem si foarte multi pacienti de la Oncologie. Noi facem evaluare preoperatorie, daca este nevoie, dar este foarte importanta evaluarea postoperatorie. Adica leziunea este scoasa si pacientul este urmarit prin spectroscopie daca aceasta leziune recidiveaza sau nu. Patologia este foarte foarte diferita, nu vorbim numai de tumori. Am avut un caz tratat in strainatate, nu mergea bine mai deloc, pacientul vine la Timisoara, devine somnolent, intra in coma, pacientul primea de la Viena tratamentul pentru parazitoza… am facut spectroscopie si am sunat medicul sa anunt sa schimbe tratamentul, pentru ca nu era vorba de nicio infectie, ci de o patologie care necesita un cu totul alt tratament.

Din peste 1.000 de cazuri, cate au fost cu probleme?

Am avut foarte multe cazuri identice care ne-au pus probleme. Am avut o situatie cu trei imagini identice, una a fost abces si noaptea mi-am adus aminte ca pot sa ma duc repede sa cer alta investigatie, pentru ca altfel operatia se transforma intr-o tragedie. Una este sa scoti un abces si alta este sa scoti o tumora, operatiile in sine sunt complet diferite. Am avut si cazuri cu diagnostice care presupun o supravietuire intre sase luni si un an, ca si medie de supravietuire la tipul de tumora… chiar recent am avut un consult, pacientul traieste de 7 ani… il urmarim spectroscopic si, de fiecare data cand zona tinde sa recidiveze, pacientul primeste din nou terapie.

De unde va vin cei mai multi pacienti care apeleaza la aceasta metoda? Pentru ca nu sunt numai din Timisoara. Aveti si bolnavi din strainatate?

Centrele neurochirurgicale din tara trimit foarte mult. Ne vin foarte multi pacienti din Cluj, Bucuresti, Iasi, Targu Mures… din strainatate avem pacienti chiar si din Viena, nu sunt neaparat romani de acolo, sunt si straini. Noi am prezentat metoda si la spitalele din Amsterdam, Roterdam, Paris, Bonn, Berlin, Viena, unde era inteleasa, cunoscuta, dar specialistii de acolo n-au stiut ca este asa usor abordabila la o distanta nu foarte mare de ei.

imagine spectroscopie

Aveti multi pacienti copii?

Da, din pacate… cam 20% din cei care vin sunt copii, care vin pentru patologie epileptica. Zonele epiloptegene se cauta mai usor la spectroscopie. De cele mai multe ori gasim exact leziunea si cauza pentru care acesti copiii fac epilepsie. Din punctul meu de vedere, au un beneficiu maxim, pentru ca isi gasesc practic zona care cauzeaza epilepsia si medicul stie precis ce sa trateze.

Salveaza atat de usor vieti spectroscopia?

Da! Acesta este si motivul pentru care am insistat atat de mult sa o aducem la Timisoara. Ma bucur ca pana la urma oamenii s-au obisnuit si au un confort, stiind ca in situatia cand leziunea este inoperabila mai exista o metoda sa li se puna diagnosticul si sansa, pana la urma, sa primeasca tratament si fara operatie.

De altfel, sustineti si cursuri pe aceasta tema. Cu ce frecventa au ele loc si cine participa mai exact?

Din pacate, nu pot sa le sustin asa des, sunt destul de ocupata. Dar am tinut cel putin 33 de prezentari anul trecut. Am tinut cursuri pentru medici, am prezentat strict pentru patologia de care se ocupa ei, am avut si studenti. Anul acesta, din pacate, nu am avut atat de multe cursuri, desi se solicita foarte mult. Sper ca din toamna vom putea sa facem un curs o data la doua saptamani.

Cum ati ajuns pana la urma sa aduceti aceasta metoda la Timisoara? Ati inceput in anul 1999, la Neuromed, cu un singur RMN…

Primul RMN pe care l-am cumparat a fost din dorinta ca in aceasta zona a tarii sa avem o investigatie de tip RMN, sa o punem la dispozitia pacientilor 24 de ore din 24. Eram 8 oameni si asiguram garda non-stop. A fost al treilea RMN adus in Romania si primul la care s-a renuntat in Romania – a fost inlocuit cu RMN-ul nou. A fost o dorinta de a obtine mai mult, nu m-a multumit deloc ceea ce am vazut…

Spectroscopia a fost o metoda pe care eu am vazut-o la Marrakech, in 2005… la inceput doctorii nu aveau incredere in ea. Mi s-a parut foarte interesant, am inceput sa citesc despre metoda si am zis ca este foarte utila. Am lucrat doi ani la configurarea aparatului, astfel incat sa suporte spectroscopia si din 2008 facem pur si simplu investigatia, cu o echipa de 12 specialisti. Facem o singura spectroscopie pe zi, pentru ca volumul de munca este foarte mare, procesarea imaginilor dureaza ore intregi, sunt peste 8.000 de imagini. La Neuromed, un RMN conventional are intre 500 si 800 de imagini. Daca la inceput aveam doua spectroscopii pe saptamana, acum facem maximum doua pe zi, pentru ca nu se pot procesa la ritmul la care e nevoie sa se obtina rezultatul.

Ramane Timisoara singurul centru din Romania in care se fac astfel de investigatii?

Da! S-a incercat si la Bucuresti. Am fost solicitata sa ma uit peste investigatii spectroscopice de la alte centre, dar pretentiile mele sunt putin mai mari, ma refer la calitatea imaginilor si ceea ce se obtine la spectroscopie. Pentru pachetul de neurodiagnostic (spectroscopie, perfuzie, difuzie, susceptibilitate magnetica), de referinta ramane Timisoara. Este foarte important ca nechirurgical si cu o sensibilitate de 95% sa obtinem un rezultat despre leziune. Sunt situatii stranii cand am facut spectroscopie dupa ce leziunea a avut anatomie patologica. Am avut situatii in care biopsia a fost incerta si am decis sa facem spectroscopie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.