Opinia Timisoarei

Timisoara, orasul cu cele mai mari impozite din Romania (P)

default

Timișoara atinge ”performanța” de a fi orașul cu cele mai mari impozite din România. Liberalii din Timișoara sunt revoltați din cauza nivelului exagerat al impozitelor locale. Ei spun că în construcția bugetului pe 2024 nu se găsesc justificări pentru a-i înrobi pe timișoreni cu taxe și impozite extrem de mari. În plus, impozitul pe vehicule crește cu 50%, la fel și impozitul aplicat persoanelor juridice și celor fizice care au în proprietate spații comerciale.

Am încercat să le spun colegilor de la USR, care au auzit probabil că Timișoara este orașul premierelor și că Banatul e fruncea, dar această poziție fruntașă la impozite și taxe este una neonorantă și păguboasă pentru timișoreni, mai ales că ea lovește în zona investițiilor – motor al dezvoltării orașului în ultimii 30 de ani. Le-am explicat pe cifrele din buget de ce nu e justificat ca aceste impozite pe investiții (nerezidențial) să fie în continuare la maximul prevăzut de lege. Am explicat de ce e dăunător pentru Timișoara să aplice impozite duble (în cazul persoanelor juridice), respectiv de 10 ori mai mari (în cazul persoanelor fizice) față de Cluj, sau Oradea, tocmai în capitolul investițiilor. Am explicat pe cifre, pe impact bugetar versus previziunile de creștere a veniturilor bugetului local din anul 2024 provenite din cotele pe impozitul pe venit. Și am avut dreptate. Cotele pe care Primăria le încasează din impozitul pe venit în 2024 față de 2023 sunt cu 25% mai mari, adică cu 130 de milioane mai mult, în ciuda văicărelilor edililor noștri. Cu atât mai mult, nu se justifică împovărarea afacerilor și cetățenilor Timișoarei cu cele mai mari impozite din țară”, a spus consilierul local PNL, Dan Diaconu.

Într-o comparație a impozitelor practicate în marile orașe ale României pentru proprietățile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice și juridice, Timișoara se află pe primul loc. În orașul de pe Bega impozitul de acest tip este de 1,95% din valoarea impozabilă a clădirilor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. La Cluj-Napoca, de exemplu, impozitul este de 1% pentru firme și de 0,2% pentru simplii cetățeni; la Iași avem 0,95% pentru persoanele juridice și 0,2% pentru cele fizice; la Oradea valorile sunt de 1,15% și 0,7%; la București – 1,5% și 0,2%; la Craiova – 1,43% și 1,3%.

Dacă Timișoara ar fi cunoscut în ultimii trei ani vreo dezvoltare fulminantă, tot ar fi fost ceva, dar serviciile publice oferite cetățenilor nu se află la înălțimea birurilor puse, cred liberalii.

Din păcate, trăim în orașul în care cei din USR fac totul după bunul plac și locuitorii orașului sunt ultima lor prioritate. Mai mulți bani din impozite, pentru mai mulți bani de risipit. Parcă au spus cei de la USR acum 4 ani că vor reforma din temelii Colterm, dar văd că și pentru 2024 au prevăzut o sumă consistentă în buget pentru a susține subvențiile către această societate”, a spus și consilierul local PNL, Ștefan Sandu.

Exit mobile version