Timisoara, orasul cu cele mai mari impozite din Romania (P)

Timișoara atinge ”performanța” de a fi orașul cu cele mai mari impozite din România. Liberalii din Timișoara sunt revoltați din cauza nivelului exagerat al impozitelor locale. Ei spun că în construcția bugetului pe 2024 nu se găsesc justificări pentru a-i înrobi pe timișoreni cu taxe și impozite extrem de mari. În plus, impozitul pe vehicule crește cu 50%, la fel și impozitul aplicat persoanelor juridice și celor fizice care au în proprietate spații comerciale.

Am încercat să le spun colegilor de la USR, care au auzit probabil că Timișoara este orașul premierelor și că Banatul e fruncea, dar această poziție fruntașă la impozite și taxe este una neonorantă și păguboasă pentru timișoreni, mai ales că ea lovește în zona investițiilor – motor al dezvoltării orașului în ultimii 30 de ani. Le-am explicat pe cifrele din buget de ce nu e justificat ca aceste impozite pe investiții (nerezidențial) să fie în continuare la maximul prevăzut de lege. Am explicat de ce e dăunător pentru Timișoara să aplice impozite duble (în cazul persoanelor juridice), respectiv de 10 ori mai mari (în cazul persoanelor fizice) față de Cluj, sau Oradea, tocmai în capitolul investițiilor. Am explicat pe cifre, pe impact bugetar versus previziunile de creștere a veniturilor bugetului local din anul 2024 provenite din cotele pe impozitul pe venit. Și am avut dreptate. Cotele pe care Primăria le încasează din impozitul pe venit în 2024 față de 2023 sunt cu 25% mai mari, adică cu 130 de milioane mai mult, în ciuda văicărelilor edililor noștri. Cu atât mai mult, nu se justifică împovărarea afacerilor și cetățenilor Timișoarei cu cele mai mari impozite din țară”, a spus consilierul local PNL, Dan Diaconu.

Într-o comparație a impozitelor practicate în marile orașe ale României pentru proprietățile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice și juridice, Timișoara se află pe primul loc. În orașul de pe Bega impozitul de acest tip este de 1,95% din valoarea impozabilă a clădirilor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. La Cluj-Napoca, de exemplu, impozitul este de 1% pentru firme și de 0,2% pentru simplii cetățeni; la Iași avem 0,95% pentru persoanele juridice și 0,2% pentru cele fizice; la Oradea valorile sunt de 1,15% și 0,7%; la București – 1,5% și 0,2%; la Craiova – 1,43% și 1,3%.

Dacă Timișoara ar fi cunoscut în ultimii trei ani vreo dezvoltare fulminantă, tot ar fi fost ceva, dar serviciile publice oferite cetățenilor nu se află la înălțimea birurilor puse, cred liberalii.

Din păcate, trăim în orașul în care cei din USR fac totul după bunul plac și locuitorii orașului sunt ultima lor prioritate. Mai mulți bani din impozite, pentru mai mulți bani de risipit. Parcă au spus cei de la USR acum 4 ani că vor reforma din temelii Colterm, dar văd că și pentru 2024 au prevăzut o sumă consistentă în buget pentru a susține subvențiile către această societate”, a spus și consilierul local PNL, Ștefan Sandu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai nu-i nimic ! „Aprecierea” timisorenilor fata de USR se va regasi in votul din acest an!

    • Marș în pi ma de gă0zar infect!
      Bani au fost lăsați pentru toate lucrările dar p0p0narii nu au fost in stare să-i ia !
      In primul an de mandat au facut bugetul cu banii europeni atrași de administrația Robu anul ăsta bugetul este mai mic decat in primul an !
      …tenguradegunoi infect!

    • Inteleg ca e articol publicitar si nu stire, dar pun si eu aici niste date pentru cei ce se plang de „taxele mari” din oras, comparand cu unul de afara, unde stiu exemple concrete.
      Apartament Timisoara 50mp: impozit la primarie 30 euro/an. Apartament Barcelona 90mp: impozit la primarie 900e/an. (sa zicem salariile la jumatate in Timisoara, si cam de 15 ori mai mici impozitele).
      Votati pe cine vreti, dar fara buget serios, un oras nu va fi niciodata „ca afara”, asta indiferent ca iese Fritz sau Robu. In perioada Bolojan, Oradea avea cele mai mari impozite,iar acum toti dau orasul ca exemplu pozitiv, in special PNL-istii care acum vad ca au probleme cu valoarea impozitelor.

  2. Indivizi ca tine cred ca toate lucrările făcute în ultimii 3 ani, pe Gh Lazar, Cetatii, Buziasului, Bogdanesrilor, schimbarea conductelor de la incalzire, datoriile Colterm lăsate moștenire de fostul primar, etc s- au făcut cu bani aduși de Robu, de la el de acasă, bineînțeles, ca doar nu plătește UE toate costurile. Trebuie sa vii și tu ca primarie, cu minim 15% . Si apoi nici proiectele cu care se lauda Robu nu aveau finanțare de la UE, asa ca nu mâncați, știți voi ce, și recunoașteți ca in acesti ani s- a facut in infrastructura orașului mai mult decât în toti cei 8 ani a lui Robu.

  3. Aceste impozite sunt un efort minim pe care fiecare cetatean e dator sa il faca pentru a avea un oras modern. Cu Dominic la primarie avem garantia ca nici un leu nu e risipit.

    • Deci nu sunt usr ist , insa stiu ca daca voi mai vota pnl si psd vom regreta amarnic , gata anul acesta nu mai vreau compromis cum am facut si cu Iohannis. Nu l am votat pe Fritz acum 4 ani insa anul acesta cred ca ii voi da credit sa si duca proiectele cu piata Traian si altele pana la capat. Ce pot sa critic pe user este faptul ca la curatenia orasului a lasat de dorit pana acuma.

      • Nu esti usr-ist, esti un sugaci, probabil acelaș sexo-marxist care nu se mai satură de bot !

        • Iar il lăsați pe asta ce sta tot timpul cu **** in gura și o sugestie la greu? Întreb și eu, nu se poate lasa acesti indivizi sa lanseze pornografia făcând pe marele iubitor de ROBi. Pe aici mai întra și copii. Va mirați apoi de expresiile folosite de elevi!

      • Da, fix de proiectele pentru Piata Operei si Piata Traian erau absolut necesare. Scoli, spitale, strazi, astea sunt optionale. De 3 saptamani e o groapa cat China in spate la Posta Mare si nu se face nimic acolo, ca e optionala.

    • Du-te draku de lingau!!! Nu iti este macar putin rusine? :)))

      • Rusinea orasului e peneleul si daca ati avea voi putina rusine, nu ati mai arunca cu noroi.

    • Să-ți dau .UE cu picamerul!!!!!!

  4. Impozitele mari sunt motivul pentru care oamenii nu vin in Timisoara din alte parti, iar cei care locuiau aici de mult pleaca la cules de capsuni. Dar exista si un avantaj ca s-a depopulat orasul: strazi goale, mai putine masini, circulatie fluida. Mall-urile sunt goale, putini isi pot permite, nu mai e coada la casa. Ca sa nu mai vorbim de restaurante, nimeni nu-si permite, abia daca mai gasesti unul deschis.

    • Taxele mari sunt motivele pentru care firmele nu isi mai permit sa sustina o afacere aici in oras si pentru care cetatenii isi muta domiciliul pe unde apuca, numai sa nu plateasca taxele exorbitante din oras.

    • Hai că goale. Trăiești în lumea ta? E mereu full peste tot. Nu stai la coadă dar tot e plin de lume :))))

  5. Este normal, studiile de fezabilitate ”fără număr, fără număr…”, făcute de firmele de casă ale USR, sunt costisitoare, dar temneinice!

  6. Cu ce mă încălzește pe mine ca cetățean că se plâng liberalii? Fie liberali, psdisti, liberschimbisti, lor oricum nu le pasă de cât de greu o duce populația obișnuită! Contează doar afacerile lor și instituțiile publice pe care oricum le conduc de parcă ar fi propriile firme…
    Oricum toate taxele în România sunt dezechilibrat mult prea mari… La cât adună statul trebuia demult să avem spitale, autostrăzi… de toate… Dar în fapt nu avem aproape nimic, și ce avem nu e întreținut/valorificat și se pierde.

  7. In Timisoara sunt mai mari taxe din tara dar serviciile oferite de primarie sunt din ce in ce mai reduse, asta daca ne gandim numai la Retim pentru care platim din ce in ce mai mult dar serviciile scad de la an la an sub administratia Fritz. Apoi sa nu mai vorbim de tot felul de studii fantasmagorice, rupte de realitate pe care nu le-a cerut nimeni dar se fac ca asa i s-a casunat primarului. Ar mai fi de adugat si achizitiile cum ar fi statiile de transport in comun la preturi speciale plus documentatia aferenta montarii lor, ca nu se poate fara. Sigur ca in primarie nu s-a facut niciun fel de reforma reala si nu s-au redus costuri asa cum a facut Bolojan la Oradea, cin din contra s-au angajat tot felul de personaje prietene cu administratia pe alte criteri decat cele de merit. Avand in vedere ca ne paste o recesiune si deja au inceput disponibilizari, taxele locale sunt inca o povara pe firme care ar putea decide sa isi inchida locatia si sa se mute in alta zona. Evident acest lucru nu poate fi inteles de cineva cu intelectul primarului care nu a lucrat in viata sa in mediul privat. S-au adunat prea multe ca alegatorii sa nu se mobilizeze la urne si sa nu ii multumeasca prin vot acestui individ pagubos fara pic de gandire practica.

    • Ești pro mumia de Robu? Îți cacă minte frustrări ampulea. Nu poți dormi noaptea, nu?

  8. Rusinea orasului este acel partid lesa, care are calitatea de a dezbina. Doar atat pot mizerabili de penelisti. Au devenit mai penibili decat psd isti, macar aia fura de cand s au inventat, astia vor sa recupereze.

  9. Ma intreb, oare si aia cu locuinte sociale in zone rezidentiale centrale au impozitele cele mai mari din tara? Cum dreaq reusesc toti somerii din capatul cartierului Steaua sa traiasca in Timisoara? E paradoxal. Traiul este scump pentru cei care muncesc si in acelasi timp in oras traiesc si unii care nu isi produc nici veniturile pentru subzistenta fiindca trebuie sa primeasca ajutoare sociale. Cum dreaq???????? Pe o parte le dam ajutoare sociale si pe cealalta le luam impozitele cele mai mari ca sa stea aici si sa le dam ajutoare sociale. Ha ha ha ha. Ceva nu se leaga. Sau poate nu inteleg eu cum e „gandita” schema asta?????? Succesuri tuturor.

  10. 🙂 🙂 „Liberalii din TM sunt ingrijorati…”, dar nu sunt ingrijorati de faptul ca au devnit anexa psd-ului rosu, ei devenind un psd galben.

    • Ești proastă sau ești proastă? :))