Opinia Timisoarei

Timisoara, o piata a extremelor: are cea mai mare criza de forta de munca din toata Romania, dar si cele mai putine firme cu capital romanesc. Ce au reusit multinationalele aici

TIMISOARA. Nu exista un oras, un judet, o zona metropolitana care sa reclame atat de mult lipsa fortei de munca precum Timisoara, judetul Timis ori chiar zona metropolitana Timis-Arad.

Somajul este de 0,8%, de trei ori mai redus decat media nationala. Spre exemplu, in Moldova somajul este intre 7%-10%.

Dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, judetul Timis a atras cele mai multe investitii straine in Romania, de 3,5 miliarde de euro sold la 31 decembrie 2016, conform datelor analizate in editia a treia a suplimentului ZF Capitalul Privat Romanesc.

Primele zece firme din Timis au afaceri de 1,6 miliarde de lei, in timp ce primele 10 multinationale localizate aici au afaceri de 17 miliarde de lei, adica de 10 ori mai mult.

Timisul este al doilea exportator din Romania dupa Bucuresti-Ilfov, cu 6,29 miliarde de euro, si inaintea Argesului, unde Automobile Dacia este cel mai mare exportator din Romania.

Aceste investitii straine au ridicat ponderea multinationalelor in totalul business-ului la 62% in Timis, conform cifrelor de afaceri pe anul 2016, cel mai ridicat nivel din toata Romania.

Insa capitalul privat romanesc detine numai 38% din business, in vreme ce la Cluj firmele romanesti reprezinta 52%.

Din 683.000 de locuitori, in Timis lucreaza 203.000, iar salariul mediu net depaseste 3.000 de lei.

Cand privesc spre viitor, antreprenorii din Timisoara se uita mai mult catre Vest, catre Germania, si mai putin spre Bucuresti, de la care s-au saturat de promisiuni, vorbe, programe de guvernare care nu duc nicaieri in domeniile de care ii doare cel mai mult: infrastructura, educatia, sanatatea si, in primul rand, lipsa fortei de munca si continuarea plecarii romanilor in afara.

Ce spun antreprenorii despre faptul ca firmele romanesti sunt atat de putine in Timis aflati pe ZF.ro

Exit mobile version