Noutati :

Timisoara, o piata a extremelor: are cea mai mare criza de forta de munca din toata Romania, dar si cele mai putine firme cu capital romanesc. Ce au reusit multinationalele aici

15 octombrie, 2018 - 08:55 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
7

TIMISOARA. Nu exista un oras, un judet, o zona metropolitana care sa reclame atat de mult lipsa fortei de munca precum Timisoara, judetul Timis ori chiar zona metropolitana Timis-Arad.

Somajul este de 0,8%, de trei ori mai redus decat media nationala. Spre exemplu, in Moldova somajul este intre 7%-10%.

Dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, judetul Timis a atras cele mai multe investitii straine in Romania, de 3,5 miliarde de euro sold la 31 decembrie 2016, conform datelor analizate in editia a treia a suplimentului ZF Capitalul Privat Romanesc.

Primele zece firme din Timis au afaceri de 1,6 miliarde de lei, in timp ce primele 10 multinationale localizate aici au afaceri de 17 miliarde de lei, adica de 10 ori mai mult.

Timisul este al doilea exportator din Romania dupa Bucuresti-Ilfov, cu 6,29 miliarde de euro, si inaintea Argesului, unde Automobile Dacia este cel mai mare exportator din Romania.

Aceste investitii straine au ridicat ponderea multinationalelor in totalul business-ului la 62% in Timis, conform cifrelor de afaceri pe anul 2016, cel mai ridicat nivel din toata Romania.

Insa capitalul privat romanesc detine numai 38% din business, in vreme ce la Cluj firmele romanesti reprezinta 52%.

Din 683.000 de locuitori, in Timis lucreaza 203.000, iar salariul mediu net depaseste 3.000 de lei.

Cand privesc spre viitor, antreprenorii din Timisoara se uita mai mult catre Vest, catre Germania, si mai putin spre Bucuresti, de la care s-au saturat de promisiuni, vorbe, programe de guvernare care nu duc nicaieri in domeniile de care ii doare cel mai mult: infrastructura, educatia, sanatatea si, in primul rand, lipsa fortei de munca si continuarea plecarii romanilor in afara.

Ce spun antreprenorii despre faptul ca firmele romanesti sunt atat de putine in Timis aflati pe ZF.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. .. Somajul este de 0,8%, de trei ori mai redus decat media nationala. Spre exemplu, in Moldova somajul este intre 7%-10%… . Si totusi strazile sunt pline de „tineri sau mai putin tineri vigurosi” care stau la baruri, birturi si nu fac nimic (eventual iti iau poseta in tramvai).
  Si, cu toate acestea, Timisoara este „reprezentata” in parlament, senat, local, … de acei „Agamita Dandanache” de oriunde o fi, cu o dragoste de Timisoara cat „… sub unghie”.

  • De ce oamenii interesati sa munceasca la nivelul abilitatilor proprii(gen educatie superioara+cursuri de calificare adiacenta+voluntariat+disponibilitate pentr perfectionare/reorientare) sunt respinsi la interviuri desi nu au pretentii la un salariu prea mare(doar decent).Cel putin in cazul meu cu studii si calificari in contabilitate de gestiune ,baze de date samd am fost respins pe un post de gestionar pe motiv ca „nu am fot ales”.Inainte te mai trimitea acasa pe motiv ca nu ai experienta.Acuma cand un om are experienta si doreste sa se afirme de ce este dat la o parte?Sa inteleg ca emigrarea e singura solutie?

  • majoritatea tinerilor din Moldova muncesc in afara si investesc in tara. Cei care beau si fura sigur nu au mai mult de 8 -10 clase

 2. Din 683.000 de locuitori, in Timis lucreaza 203.000”’
  Cum dracu?

  • Din 683.000 de locuitori, in Timis lucreaza 203.000 —> numai ca dintre acestia cca. 25000 „nu au buletin de Timisoara” (vezi comedia Buletin de Bucuresti)

 3. de aceea se bat 10-15 candidati pentru un post de 2000 de lei de criza ce e,
  Cine e atat de slab de minte sa isi rupa spatele 1700 si tichete de masa ca sa dea aproape 200 euro chirie pe o camera de 15 mp
  Mai bine ai un teren la tara si muncesti la vecini cu ziua.Esti mult mai realizat la tine acasa decat printre straini.A si mai ofera si statul ajutor social

 4. de aceea se bat 10-15 candidati pentru un post de 2000 de lei de criza ce e,
  Cine e atat de slab de minte sa isi rupa spatele pentru 1700/1800 si tichete de masa.Pentru ca apoi sa dea aproape 200 euro chirie/facturi pe o camera de 15 mp.
  Mai bine ai un teren la tara si muncesti la vecini cu ziua.Esti mult mai realizat la tine acasa decat printre straini.A si mai ofera si statul ajutor social