Timisoara nu si-a trimis dupa gratii toti responsabilii de crimele Revolutiei din Decembrie 1989

Generalul in rezerva Vasile Paul este una dintre cele mai controversate personalitati ale Timisoarei revolutionare, nu atat pentru rolul jucat in episodul masacrului din Calea Girocului, unde 2 oameni au fost ucisi si alti 6 raniti, cat, mai ales, datorita ascensiunii rapide in ierarhia militara.

Daca in decembrie 1989, Vasile Paul era maior la o unitate de tancuri din Lugoj, dupa nici zece ani de la Revolutie a ajuns general maior si a fost numit la conducerea unui departament important din Ministerul Apararii Nationale, respectiv Directia de Planificare Strategica. Faptul ca ofiterul nu a fost incriminat pentru crimele revolutiei de la Timisoara, dar si evolutia sa profesionala de dupa decembrie 1989, par o recompensa pentru modul in care a raspuns la comenzile celor care au preluat puterea in zilele fierbinti ale revolutiei.

Tancuri recuperate cu orice pret. Inclusiv prin foc!

In seara zilei de 17 decmbrie 1989, generalul Stefan Guse i-a dat ordin maiorului Vasile Paul sa recupereze cinci tancuri ajunse in stapanirea demonstratilor. Acestia blocasera o intersectie din Calea Girocului si transformasera tancurile in baricada. Ajuns la fata locului in fruntea unui grup de militari de la U.M. 01140 Lugoj, maiorul Vasile Paul a ordonat foc asupra demonstrantilor.

“Reusisem sa deblochez tancurile din Calea Girocului, folosind efective conduse de un maior foarte destoinic – Paul Vasile. Daca luau foc, tancurile explodau ca niste bombe. Distrugeau cartierul. Am dat ordin sa fie deblocate cu orice pret. Recunosc: cu orice pret! Inclusiv prin foc!”, recunoastea Stefan Guse dupa revolutie, marturia sa fiind consemnata intr-o carte scrisa de Pavel Corut.

In ciuda marturiilor revolutionarilor care-l incriminau, maiorul Vasile Paul a beneficiat de protectii inalte, astfel ca dosarul in care a fost anchetat pentru omor a fost blocat la parchetele militare.

„Dosarul privind masacrul din Calea Girocului, in mod paradoxal, desi este gata – si e demonstrata acolo vinovatia generalului Paul Vasile – sta din cauza unei expertize medico-legale care, dintr-un motiv sau altul, intarzie sa ajunga la noi, ca s-o punem la dosar. Eu nu am competenta si nici nu trebuie sa fac presiuni asupra medicilor legisti, sa ma amestec in munca lor, insa acolo se gaseste ordonanta noastra prin care sunt rugati sa faca aceasta expertiza psihiatrica, este obligatoriu sa o punem la dosar. Acest general Paul Vasile a gasit mereu pretexte ca sa se sustraga verificarii de la Institutul Medico-Legal, ba ca e bolnav, ba ca este in concediu, ba ca e plecat din tara si, in felul asta, s-a pierdut foarte mult timp si s-a intarziat trimiterea dosarului la instanta”, a declarat procuroul Dan Voinea.

Avansat la conducerea Directiei de Planificare Strategica din cadrul Ministerului Apararii Nationale, generalul Vasile Paul a fost cooptat si in invatamantul superior, la catedra de Stiinte Politice, predand o perioada studentilor de la Universitatea de Vest.

In mod absolut socant, printre studentii obligati sa-i asculte peroratiile s-a aflat si Geanina Juganaru, masteranda la stiinte Politice, al carei tata a fost impuscat mortal in seara zilei de 17 decembrie 1989, in Calea Girocului.

Generalul in rezerva Vasile Paul nu a putut fi contactat pentru a-si spune opinia vizavi de rolul sau in masacrul din Calea Girocului. Vinovatia pentru crimele revolutiei a intrat in prescriere, astfel ca Vasile Paul a devenit un pensionar linistit…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Romica Vlad spune:

  Parerea mea: Vasile Paul, acest individ care la revolutie, in calea girocului, ameninta oamenii ca-i impusca, a fost protejatul lui ion iliescu. Sa nu-mi spuna cineva ca nu-i asa. Daca s-ar fi dorit, Paul facea parte din lotul celor 22 de la timisoara si condamnat la ani grei de inchisoare. De ce cu Stanculescu si Chitac s-a putut, numai cu Paul nu?

 2. gyl spune:

  OARE PE OFITERI SI SUBOFITERI DE LA UM 01125 DE CE NU II INTREABA NIMENI DE CRIMELE INFAPTUITE IN PERIOADA REVOLUTIEI?NU AM VAZUT NICI UN NUME ?DE CE??A FOST PRIMA UNITATE CARE A PROTESTAT IMPOTRIVA REVOLUTIONARILORCU….CARTUSE DE RAZBOI!!!DA!INTERESATI_VA.ASTEP O DEMARARE A UNEI ANCHETE DE20 DE ANI SI ….NIMIC!!!????

 3. NICU spune:

  Nu pot fi condamnați deoarece armata a trecut de partea revoluției. Dacă nu o făcea, nu mai mișca nimeni în țară, să fim serioși.