Noutati :

Timisoara electorala: Minte-ma frumos! Demagogia electorala a candidatilor la fotoliul de primar transforma Timisoara intr-un oras de… 7 stele!

7 iunie, 2012 - 12:37 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: TIMISOARA MEA
24

TIMISOARA. Cea mai subliminala campanie electorala din perioada postrevolutionara s-a transformat, in ultimele zile, intr-o autentica tabla de sah politic si admnistrativ. Dupa ce au fost scosi la inaintare la inceputul ostilitatilor, pionii sunt retrasi din joc, rand pe rand, de catre strategii din umbra, in timp ce caii si nebunii, aproape incontrolabili, continua cursa catre ziua matului festiv, cand regele orasului va imparti prada de razboi. Juriul care asista la aceasta partida electorala, in care nu se stie cine joaca doar cu piesele albe, este realmente bulversat de zecile de promisiuni de-a dreptul halucinante ale candidatilor.

Piete, poduri, sali de sport, gradinite, crese, spitale, azile, muzee, parcuri, parcari, locuinte sociale si chiar un aer mai curat vor transforma Timisoara in cea mai mandra dintre flori, singura  conditie fiind – sa se stampileze cat mai bine! Cititi o radiografie a ofertelor fantasmagorice cu care se vor prezenta candidatii, in ziua alegerilor, la „targul de joburi” pentru Primaria Timisoara si votati in consecinta…

Demagogia electorala a candidatilor la fotoliul de primar transforma Timisoara intr-un oras de… 7 stele! Atipica si focalizata mai mult catre ochiul alegatorului si mai putin catre inteligenta lui, campania din acest an a imbogatit, realmente, firmele de productie publicitara

Zeci de “hectare” de mesh-uri au invadat fatadele blocurilor situate pe arterele importante ale orasului, candidatii dorind, parca, sa ademeneasca electoratul sa voteze figurile bine cosmetizate in Photoshop, lasand mesajele de campanie sa pluteasca in deriva in marea de cerneala tipografica.

Candidatul cu cea mai mare expunere publica ne zambeste, sigur de victorie, din mesh-urile primite in dar de la sponsorii de campanie si intinse pe sute de metri patrati de bloc, de parca in curand se va lansa intr-o mare productie cinematografica. Dupa toate aparentele, in drum spre shooting-ul electoral, domnia sa a trecut pe la coafor pentru a-si “masca” tamplele incaruntite cu gel estompator, convins ca firele albe ar putea sa-i tradeze o anumita tinerete pierduta… Grabit sa faca ordine in oras si in Primaria Timisoara, nici nu si-a dat seama cand l-a determinat pe sindicalistul Tiberiu Negrei sa abdice de la anumite reguli ale administratiei publice si sa-i jure sustinere vesnica, demersul sau politicianist revoltand un alt pretendent la fotoliul de primar. Ce retine atentia in oferta electorala a acestuia? In primul rand, domnia sa spune ca, odata ajuns primar, va construi rapid trei poduri si subpasaje, ceea ce ar putea sa insemne ca, prin intermediul unui alt pod imaginar, va lega Primaria Timisoara de unii oameni de afaceri potenti financiar. Scuipandu-ne in san pentru a inlatura gandul ca orasul ar putea fi condus, vreodata, si din alta parte decat din cladirea de pe C.D. Loga nr. 1, sa vedem ce ne mai promite candidatul care conduce in sondaje! In primele sase luni de la instalare, nimic nu-l va impiedica sa demoleze monstruoasa cladire de sticla din Piata Operei, sa repare trotuarele din centrul istoric si aleile de pe malul Begai, sa curete orasul de cainii fara stapan, cersetori si vagabonzi, sa elimine gropile din asfalt, sa imbunatateasca frecventa mijloacelor de transport si sa dea avize cat mai repede cetatenilor care apeleaza la serviciile primariei.

Cand va ispravi cu aceste realizari, se va apuca de cele mult mai mari. Adica, trei poduri peste Bega (nu e vorba despre magazinul cu acelasi nume, evident!), cinci parcari, o sala polivalenta cu 15.000 de locuri, patru bazine semiolimpice, reabilitarea a 200 de blocuri de locuinte in fiecare an de mandat, construirea unui spital ultramodern si a unui muzeu dedicat stiintei banatene, curatarea buruienilor, dar si realizarea unui show de muzica si lumini pe Bega (raul?!). Peste toate acestea se va intinde un aer absolut curat, pentru ca s-a tratat cu noxele si acestea au promis ca-si vor reduce mult “efectivele”, poate chiar de cinci ori. De unde bani pentru toate acestea? Nu va faceti probleme, dragi alegatori, pentru ca se vor atrage fonduri europene, vor fi realizate parteneriate public-private si, cum este de asteptat, vor aparea investitorii privati. Ca doar nu degeaba acestia pompeaza sute de mii de euro in campania electorala…

 

Caricatura de Eduard Nichitenco

Crescut in umbra “marelui Urs”, dupa cum suna un vers din Phoenix, candidatul recomandat cu cea mai mare caldura si strangere de mana de catre primarul Gheorghe Ciuhandu nici nu concepe sa nu salveze continuitatea la Primaria Timisoara. Procentele sale stau in votul angajatilor si rudelor angajatilor din administratia locala, dar si in cutiile cu amintiri ale membrilor consiliilor de cartier, ale seniorilor timisoreni. Aflat pe locul doi in sondajele de opinie, vesnicul number 2 din administratia locala crede ca, in sfarsit, a venit vremea sa ocupe fotoliul de primar. Promisiunile sale par desprinse din darile de seama ciuhandiste, electoratul fiind incunostiintat ca se vor reabilita liniile de tramvai, pe care vor circula 30 de tramvaie noi, se va moderniza Piata Iosefin, Cantina de Ajutor Social, Sala de sport “Constantin Jude”, Gradina de Vara, Gradina Zoologica, Aerodromul Cioca, Centrul de zi pentru copiii cu dizabilitati, Serviciul Protectia Copilului si Familiei si altele.  Achizitia de “vaporetto” si introducerea transportului public pe Bega nu reprezinta noutati, dar da bine la electorat, la fel cum si construirea a 20 de sali de sport in cartierele orasului ar putea sa fie o promisiune care va smulge voturi. Analistii de conjunctura spun ca preferatul lui Gheorghe Ciuhandu ar putea produce marea surpriza a alegerilor locale din Timisoara, in conditiile in care, mai direct – mai pe ocolite, electoratul de centru-stanga este indrumat sa voteze “continoutatea”, adica sa mentina actuala echipa de conducere a orasului, din care face parte si liderul social-democrat Sorin Grindeanu.

Intrat in competitia electorala mai mult fortat de partid, specialistul in chirurgie plastica a refuzat sa fie doar un pion pe tabla de sah a alegerilor locale si merge inainte catre testul urnelor. Promisiunile sale nu poarta amprenta demagogiei electorale, alegatorii fiind indemnati sa-l voteze daca doresc o maternitate la standarde europene, gradinite si crese noi, rezolvarea problemei cainilor vagabonzi, o zona de agrement la Padurea Verde, descongestionarea traficului, reabilitarea portilor de intrare si iesire din oras, dezvoltarea de edificii culturale si a mediului universitar. Domnia sa nu pare sa se fi prins in hora promisiunilor delirante, in care danseaza cu foc candidatii exotici la Primaria Timisoara.

De departe, in intrecerea celor mai trasnite oferte postelectorale pentru timisoreni conduce reprezentantul partidului intrupat in noptile cautarilor Elodiei. Suma fixa de 20.000 de euro va fi virata, imediat dupa preluarea puterii locale, in contul fiecarui alegator, fara a mai discuta despre casele de 3.000 de euro care vor fi inchiriate familiilor cu probleme sociale contra sumei de 25 de euro pe luna. Daca va intrebati de unde va avea acest partid banii necesari pentru plata celor 20.000 de euro de caciula, va invitam sa evaluati avererea creatorului sau. Nu mai putin de 30 de milioane de euro, un yaht (2,5 milioane euro), o vila in Primaverii (2,5 milioane euro), un bloc in Baneasa (2,7 milioane euro), o vila la Sinaia (300.000 euro), un bloc pe bulevardul Carol (10 milioane de euro), un apartament in Constanta (600.000 euro), un Rolls Royce Phantom (385.000 euro), un Rolls-Royce Drophead (340.000 de euro), un Bentley Flying Spur (200.000 de euro), un elicopter (5 milioane euro), un avion Cessna (4 milioane euro). Asadar, s-ar putea gasi bani pentru decontarea promisiunilor electorale, cu conditia ca el lider maximo sa ramana, ca un alt presedinte postrevolutionar, cat mai sarac si… cinstit. Va pup pe suflet, vorba unuia dintre ideologii demagogiei de partid.

Candidatii exotici promit pana si mutarea Primariei din loc!

Indiferent de rezultatul de la urne, nu putem trece cu vederea zbaterea unui alt candidat nervos la Primaria Timisoara, care intentioneaza sa darame stadionul “Dan Paltinisanu” si sa vanda terenul cu 50 de milioane de euro pentru a construi locuinte, urmand ca arena de sport sa fie mutata in afara orasului, intr-o locatie neprecizata. “Am fost sfatuit sa o las mai moale cu aceasta promisiune, pentru ca risc sa deranjez marile interese funciare ce se invart pe terenurile din zona stadionului! Nici n-am apucat bine sa vorbesc despre aceasta perspectiva, ca am si primit telefoane”, spune candidatul in discutie, al carui principiu electoral este atacul la persoana.

Domnia sa a decis sa atace toate tabuurile verzi ale orasului, astfel ca parcurile vor fi ciopartite pentru a se construi gradinite si cluburi pentru pensionari in incinta, fiindca bunicii care merg cu nepoteii la gradinita sa poata ramane in zona pentru a-i astepta. Ingenioasa miscare! Mai mult, candidatul cu sange de maramuresean vrea sa cheltuiasca bugetul orasului pe o saptamana, adica trei milioane de euro, pentru a construi 1.500 de locuri in crese si gradinite. Alte sume din bugetul local vor merge catre construirea a 250 de apartamente sociale pe an, restructurarea Politiei Locale si desfiintarea Telpark-ului si inventarea unui sistem nou de parcare. Iute la manie, cum ii sade bine osanului, se va bate – dupa cum spune – pentru o gigacalorie mai ieftina si medicamente de stricta necesitate, “nu doar pentru un cinic bilet de tramvai pentru pensionari”. Cea mai mare dorinta a sa din campania electorala a fost sa-i prinda la o masa rotunda pe principalii contracandidati, pentru a incerca sa-i umileasca cu eruditia sa, aproape la fel de laborioasa ca a sefului sau politic de la Bucuresti. Nu a reusit sa-si satisfaca aceasta dorinta fierbinte, pentru ca aproape toti competitorii au preferat sa vorbeasca “doar din fotografii”, cum ar spune Nicolae Guta, si sa fuga de discursul face-to-face. Atacurile la persoana principalului contracandidat au vizat perspectiva ca orasul sa fie condus, in curand, de doi abili oameni de afaceri in care Timisoara si-a investit aproape intreaga economie, insa aluziile sale au ramas fara replici acide sau dezmintiri de conjunctura din partea adversa.

In acelasi ton glumet-agresiv si-a dimensionat discursul electoral si un alt candidat exotic la Primaria Timisoara.  De profesie avocat si “proprietar” de surse de incredere in palatul de putere local, acesta spune ca, in cazul in care va ajunge primar, va dovedi cu acte certe ca exista imobile si bani pentru constructia unui nou spital de copii. Adica, cel vechi poate sa ramana sanatos in stapanirea rromilor… Aa, dar inainte de a face aceasta dovada, va muta Primaria.. in alt loc, va reabilita centrul istoric, va salva clubul Poli de la prabusirea in abisul campionatului judetean prin infratirea cu un club faimos din Italia, va mansarda gradinitele si scolile pentru a le suplimenta numarul de locuri, va da locuinte sociale in maximum 90 de zile la tinerii casatoriti si nu va renunta niciodata la ideea igienizarii orasului si a canalului Bega. Mare iubitor de presa, unde a aparut deseori in diverse ipostaze, micutul candidat promite infiintarea unei televiziuni si a unui post de radio sub conducerea Primariei Timisoara, respectiv a sa personala, dar si “cumpararea de centre pentru batrani”. Convins ca poate sa contribuie la renasterea dragostei oamenilor pentru oras, indiferent de etnie, religie sau convingere politica, promite ca va da “festivaluri si spectacole” la toate cartierele. Desi ne-am fi asteptat ca domnul candidat sa vorbeasca si despre eventuala “primenire” a personalului din Primarie, acesta a trecut cu vederea una dintre promisiunile ce se regasesc in discursul competitorilor – respectiv concedierea vesnicului secretrar Ioan Cojocari – poate si pentru ca intre cei doi, dupa cum se zvoneste, ar exista anumite relatii de prietenie.

Cu CV-urile incarcate de promisiuni electorale, care de care mai elucubrante, candidatii se vor prezenta, duminica, la „targul de joburi” pentru Primaria Timisoara. Ramane ca timisorenii care se vor prezenta la urne sa citeasca printre randuri, sa evalueze trasaturile celor ce doresc sa ne conduca orasul, pentru ca fata poate fi o autentica oglinda a sufletului, si sa decida in consecinta. Fie ca jocul politic sa fie cat mai corect, fara fraude, iar cel mai bun sa castige!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 24comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Demult n-am mai citit un material atat de bun. Felicitari dle Ilas!

 2. Robu e solutia cea mai buna :D!

  • Asa e, din cauza analgezicelor robu va dormi in primarie asa cum face sefu lui la bucuresti, zeul somnului zis si crin somnorescu:)

 3. Bravos Opiniei pt acest articol ! Profesionist ! F*****-i pe toti politicienii ! Din pacate ONGurile s-au politizat ! Ramaneti voi, Presa,” cainele de paza ” a societatii romanesti !

 4. Interesant articol…felicitari pentru el…Nicolae Robu ramane cel mai bun candidat pentru functia de primar

 5. Misto intr-adevar analiza, cum dracu insa sa zici ca tot robu e cel mai bun candidat cand a varsat in urechile electoratului cele mai gogonate promisiuni. sunt gata sa pun pariu ca daca va ajunge primar nu va face nici 1 la suta din ce-a promis. Oameni buni, treziti-va, daca atunci cand au fost la guvernare PSD si PNL n-au dat doi bani pe Timisoara noastra, de ce as crede ca acuma vor rasturna sacul cu bani aicia????? Minte prostul asta de Robu de ii ingheata bypasurile.

  • :))))))))))))))))))))))))))))) tare

 6. Cu totii mintim la un moment dat,eu zic sa lasati jignirile de prost gust acasa…asta in cazul in care exista cei 7 ani ….ca observ ca nu prea…nu cred ca Robu minte aiurea,e un om care a facut ceva!!! Sunteti de prost gust!!!

  • De prost gust esti tu care incasezi bani de la Pinocchio cu Perfuzii ca sa-i ridici osanale gretzoase. Cum sa zici ca elimini toate gropile din asfaltul Timisoarei in 6 luni, alungi toti vagabonzii, tot in 6 luni, si ridici 3 poduri peste Bega in urmatorii 4 ani. Aaa si sa nu uit ca anvelopeaza cate 200 de blocuri anual, reface toate fatadele, ne trage stadion si sala polivalenta, etc. DOAMNE, CAT DE CRETIN SA FII CA VOTANT CA SA CREZI ASEMENEA ABERATII?????????????

 7. Chestiunea este ca Robu a facut tot ceea ce a promis, la Politehnica, si chiar mai mult. Nu-i place sa i se arate cu degetul ca nu a facut ceea ce a promis. Spre deosebire portretul ‘Batran cu un handicapat’.

  • Buuueii, ce rahat a facut niki perfuzie in patru ani in senat??? NIMIC PT TIMISOARA. Deci mucles. VOTEZ ORZA CA ESTE SINGURUL CARE STIE ADMINISTRATIE SI ARE PUTERE DE MUNCA. Restu, mergeti si cresteti-va nepoteii!

 8. Bai fratilor mai lasatin-ne cu Poli! Robu si-a dat testul la Senat si l-a picat cu brioooooo!

 9. Din apcate Robu nu mai e o varianta. De cand a iesit din spital nu a facut altceva decat sa trimita scrisorele, e clar ca omu nu poate, asta e viata dar din pacate vad ca nu stie sa renunte sau nu poate.

 10. Robu poate schimba Timisoara.

  • sigur ca da, din pozitia de senator 4 ANI N-A FACUT ABSOLUT NIMIC PT TIMISOARA. sigur are sa faca de acum inainte kktu praf. terminati cu rahaturile astea k nu va crede nimeni

   • Mai exact, de 8 ani n-a facut nimic nici pt UPT, nici pt echipa Poli, nici pt romani in general. Senatorul zero barat, rectorul zero barat, iar acum vrea sa devina si primarul zero barat.

 11. daca toti din primarie le este frica ca o s/a ajunga robu primar foarte bine cei mai multi au uitat ca i///// de bodo ne/a trimis somatii pentru asigurarile locuintelor desi majoritatea erau platite a trimis somatii si la cei morti la primarie e jale mare si daca va ramane orza o sa fie exact ca si basescu .boc barbos/u o sa ii spuna ce sa faca si la care tig/// sa le ma/i retrocedeze cladiri din acest oras foarte frumos odata nu odata am vazut ca politia comunitara face exces de zel doar cu cetatenii simpli si cu restul de ex tig/// face exceptii

  • Somatiile pt asigurarile de locuinte le-au trimis niste smecheri de la o firma de asigurari (nu ii dau numele), care si-au umplut buzunarele inca o data pt a putea disparea in neant cat de curand…

 12. votaTI ROBU

 13. Iepure lia in fitzuica ” ziua de vest „ii face campanie non-stop lui robu si blameaza pe ceilalti candidati , daca vreau sa comentez ceva scrie Ip-ul dv a fost interzis …Faaaa! cu ce drept ma interzici ? …nu mai cititi fitzuica ziua de vest .

 14. de ce sa nu ne delectam cu zdv? eu am citit crima la sri timis si m-am spart de ras, parca rodica olog brasoveanu s-a apucat de scris comedii de tudor musatescu

 15. intr-un comunicat de vraja, cunoscuta specialista in premonitii politice Ciresica a identificat primarul Timisoarei intr-un individ pe nume Emil C. Dar, asta nici nu apare pe listele cu primari 🙂 Ce proaste-s si cititoarele astea in cele 5 stele ale Timisoarei

 16. S-a observat diferenta ! Nicolae Robu s-a dovedit a fi cel mai bun candidat la Primaria Timisoarei! Robu primar !

  • Zi-mi UN SINGUR LUCRU bun pe care l-a facut Robu asa cum trebuie!