‘Timisoara e culoare’, proiectul maraton prin care 1500 de copii si 100 de profesori au celebrat diversitatea culturala si educatia de calitate. Foto

TIMISOARAUn succes uriaș. Așa se poate defini proiectul „Timișoara e culoare” al Asociației “Inițiativă în Educație” , care a adus împreună peste o mie cinci sute de elevi, scriitori, cadre didactice și membri ai comunității.

Timp de 3 zile, intre 17 și 19 februarie, în mai multe cartiere ale Timișoarei, s-a desfășurat un maraton de peste 60 de activități educaționale cu conținut intercultural și artistic: promovarea culturii scrise prin întâlniri cu scriitori, ateliere de scriere de poezie și povești, cerc de povești, tururi ghidate pentru descoperirea orașului și a patrimoniului, ateliere de creație și artă, întâlniri cu artiști vizuali, sesiuni de educație pentru cadre didactice și, în ultima zi a proiectului, o serie de activități pentru publicul larg.

Astfel, în cadrul atelierelor de lectură, copiii au interacționat cu scriitoare precum Mihaela Coșescu, Raluca Popa, Lidia Patricia Popescu Cevei sau Ramona Miza și au descoperit magia cărților prin intermediul proiectului Biblioteca Mobilă BookTruck, creat de scriitorul Victor Miron.

Prin atelierele de pictură au descoperit pictori renumiți și picturi celebre, precum și propria abilitate de a contribui la conturarea unui tablou dinamic al comunității timișorene.

În tururile ghidate, copiii au explorat istoria Cartierului Fabric într-un mod interactiv și inedit, iar cei mai mari s-au implicat și în activități de educație civică și la dezbateri despre problemele sociale și culturale.

Sâmbătă, 18 februarie, s-a desfășurat conferința regională “Educație prin cultură”, prin care cadrele didactice au fost încurajate să interacționeze cu instituțiile culturale reprezentative, pentru a crea împreună un context educațional ce poate susține comunitatea prin informație și inspirație.

Conferința a cuprins un panel și prezentări în plen, iar după-masa au fost organizate patru ateliere pentru cadrele didactice cu tematici diferite, precum improvizație teatrală, jocuri muzicale, comunicare și dezvoltarea competențelor civice și de cetățenie activă.

Cu această ocazie dorim să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, inclusiv elevilor, profesorilor, artiștilor și partenerilor locali, tuturor partenerilor și minunaților voluntari. Proiectul „Timișoara e culoare” a fost o oportunitate extraordinară de a promova diversitatea culturală și de a încuraja tinerii să devină cetățeni activi și responsabili ai comunității lor“, a declarat profesorul Andrada Mazilu, coordonatorul proiectului.

În urma succesului acestui proiect, Asociația “Inițiativă în Educație” se angajează să continue să promoveze valorile de toleranță și incluziune în rândul tinerilor din Timișoara și din regiune și să ofere noi contexte de învățare și dezvoltare comunității.

Proiectul „Timișoara e culoare” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.inedu.ro și pe pagina de Facebook a asociației https://facebook.com/InitiativaInEducatie/

Despre inEdu:

Misiunea ONG-ului Iniţiativă în Educaţie este de a susţine şi contribui la îmbunătăţirea mediului educaţional și a crea contexte de învățare și dezvoltare pentru a construi o lume mai bună.

Activitatea noastră este ghidată de următoarele valori: integritatea, colaborarea, bunătatea, evoluţia, responsabilitatea, contribuţia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.