Noutati :

Timisoara devine Capitala Teatrului ca rezistenta in fata confuziei, deprimarii si lipsei de incredere, reactivate de COVID. Isi deschide portile, in aer liber, Festivalul European al Spectacolului

18 august, 2020 - 09:35 AM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Teatrul National din Timisoara lanseaza, la inceputul lunii septembrie, in deschiderea stagiunii 2020 – 2021, cea de-a XXV-a editie a celui mai important festival dedicat dramaturgiei romanesti, plasate in context european, Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR).

Dedicat, deopotriva, evolutiei spectacolului de teatru romanesc si publicului sau, Teatrul National raspunde acestui prezent complet neasteptat, bulversant, care a luat intreaga lume prin surprindere si face toate eforturile pentru a nu-i permite sa devina noua normalitate, pastrandu-i caracterul acut.

Pornim de la o realitate dura: comunitatea din care facem parte este greu incercata la toate nivelurile sale. Teatrul National din Timisoara este decis sa lupte impotriva pandemiei cu tot ce a invatat sa faca mai frumos, sa lupte pentru umanitate, pentru continuitatea spiritului uman in formele sale cele mai inalte. De aceea, editia din acest an a FEST-FDR se va numi S.O.S. 2020.

Intr-adevar, aceasta editie a festivalului se construieste ca o forma de rezistenta in fata degringoladei, a confuziei, a deprimarii si a lipsei de incredere pe care pandemia de Covid-19 le-a reactivat in ultima perioada.

De aceea, in ciuda faptului ca – la fel ca peste tot in lume – capacitatea si modalitatile de functionare ale teatrului au fost drastic modificate de pandemie, pe parcursul lunii septembrie, Teatrul National pune in practica o noua formula a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, coland o serie de spectacole ale teatrului, repaginate in aer liber, cu selectia nationala de spectacole a FEST-FDR pe noua scena de teatru in aer liber creata de Teatrul National in acest scop„, transmit organizatorii festivalului.

In aceasta formula, FEST-FDR, eveniment sustinut de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Timisoara, va transforma Nationalul din Timisoara in epicentrul teatrului romanesc. Desigur, pentru a asigura respectarea normelor de siguranta si protectie impotriva Covid-19, Teatrul National construieste o scena in aer liber – un nou spatiu pentru teatru in Parcul civic, in jurul Salii 2.

Totodata, FEST-FDR, astfel contextualizat, va reprezenta o necesara gura de oxigen atat pentru iubitorii de teatru, cat si pentru artisti, sufocati cu totii de o realitate profund constrangatoare si, ca atare, FEST-FDR va relansa afectiv, intelectual si emotional spiritul individului ca parte a comunitatii.

Astfel, primele spectacole ale lunii septembrie sunt programate dupa cum urmeaza:
marti, 1.09 si miercuri, 2.09, ora 20, Aeroport de Stefan Caraman, regia artistica Ion-Ardeal Ieremia;
sambata, 5.09 si duminica, 6.09, M-am hotarat sa devin prost dupa Martin Page, regia artistica Antonella Cornici;
marti, 8.09 si miercuri, 9.09, Cloaca de Maria Goos, regia artistica Mihaela Lichiardopol.

Vom reveni cu detalii privind selectia spectacolelor incluse in festival.

Bilete se pot achizitiona online pe www.tntimisoara.com. Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic) se vor redeschide incepand de vineri, 21.08.2020, avand orarul de functionare intre orele 11 si 19, de marti pana duminica.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...