Timisoara de maine, explorata din perspectiva tinerei generatii, la Universitatea Politehnica

TIMISOARA. La Universitatea Politehnica Timisoara creativitatea, inovatia si imputernicirea tinerilor sunt fundamente pe care se sprijina intreg procesul de invatamant, atat prin cursurile sustinute in aceasta institutie, cat si prin proiectele care sunt derulate de membrii comunitatii academice.

Proiectul „Re-imaginirea si co-crearea orasului de la fereastra mea”, initiat de Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) prin Centrul de Consiliere si Orinetare in Cariera (CCOC), in colaborare cu College of Green Development (HGUt) din Norvegia, isi propune sa creeze tinerilor un cadru in care sa constientizeze ca felul in care va arata orasul in viitor depinde de implicarea, creativitatea si actiunile lor. In acest cadru, tinerii (studenti UPT si liceeni) care invata in Timisoara, dar provin din diverse zone ale tarii, vor fi invitati sa gandeasca perspective de dezvoltare a unui oras durabil, modern, verde, al viitorului, si sa se implice in recrearea lui.

Activitatile prin care initiativa doreste sa isi atinga obiectivele debuteaza in luna mai cu un curs interdisciplinar de 3 zile, sustinut de experti din Romania si Norvegia, concentrat pe teme precum fotografie, cultura digitala, urbanism, ecosisteme urbane, orase verzi si wellbeing. Acest curs va continua cu o parte practica in care tinerii vor fi invitati sa surprinda, de la ferestre din oras, Timisoara din prezent, dupa care, sub atenta indrumare a specialistilor, sa transforme fotografiile astfel incat sa reimagineze orasul, transformandu-l intr-unul in care cetatenii vor fi bucurosi sa locuiasca.

Alte rezultate importante al acestui proiect sunt: o conferinta internationala interdisciplinara, o expozitie cu lucrarile participanților la curs (in luna octombrie) si elaborarea unei brosuri cu aceste lucrari.

Prin acest parteneriat romano-norvegian, echipa de proiect isi propune – intr-un an de promovare a culturii timisorene – sa contribuie si la reducerea provocarilor si disparitaților regionale, prin promovarea principiilor si valorilor Capitalei Culturale Europene Timisoara 2023 si inspre alte localitati, cele din care provin tinerii ce vor fi selectati sa participe la activitatile din proiect.

In 3 martie, echipa de proiect s-a intalnit prin intermediul platformei zoom pentru discutii organizatorice.

Proiectul „Re-imaging and co-creating the city from my window”, beneficiaza de un grant in valoare de 41.807 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE si norvegiene reprezinta contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei pentru o Europa verde, competitiva si incluziva. Sunt doua obiective generale: reducerea disparitaților economice si sociale in Europa si consolidarea relațiilor bilaterale intre statele donatoare si 15 state UE din centrul si sudul Europei si statele baltice. Cele trei state donatoare coopereaza indeaproape cu UE in baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). intre 1994 si 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE si norvegiene se ridica la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro

Peste doar doua saptamani, alta echipa de experti UPT va avea o deplasare in Trondheim, la Norwegian University of Science and Technology (NTNU), dar si la Ås –Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO) in vederea implementarii proiectului „The culture of parks in cities – Culture of parks”, finantat prin acelasi apel,„Timisoara Capitala Europeana a Culturii” – EEA grants.

Informații suplimentare pot fi obtinute de la psih. Cristina Halbac-Cotoara-Zamfir, director de proiect 912 , „Re-imaging and co-creating the city from my window”, [email protected], sau director proiect 820 –,, The culture of parks in cities – Culture of parks”, conf. dr. ing Rares Halbac Cotoara Zamfir: [email protected]

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...