Noutati :

Timisoara cu bune si cu rele in drumul sau spre Capitala Europeana a Culturii in 2021

22 decembrie, 2015 - 10:41 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: CULTURA
1

TIMISOARA.Inca din anul 2010 Timisoara anunta ca intra in competitia interna pentru a fi desemnat drept orasul din Romania care sa devina Capitala Europeana a Culturii in 2021. Iata ca dupa cinci ani de la acest anunt, Timisoara se afla pe lista scruta a oraselor candidate pentru acest titlu.

S-a muncit mult, dar acest lucru nu inseamna ca totul e roz si ca nu sunt probleme. Iar problemele cele mai mari sunt legate de bani. Primaria Timisoara, cel mai important finantator al proiectului se afla in imposibilitatea de a aloca sumele necesare de bani din cauza unui audit al Curtii de Conturi care a mentionat intr-un raport ca este ilegala finantarea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Cu toate acestea, Timisoara are un dosar de candidatura bine intocmit in care sunt mentionate atat plusurile cat si minusurile orasului.

Urgentele orasului sunt, printre altele, absenta energiei civice a orasului. Ne unim doar in momente dificile nu cand trebuie sa luam atitudine. Apoi toleranta fata de grupurile vulnerabile: romi, persoane cu dizabilitati, imigranti. Apoi inexistenta unui profil international, dar si inexistenta unei viziuni comune asupra viitorului orasului”, a declarat Teodora Borghoff care a lucrat la dosarul de candidatura a Timisoarei.

Timisoara are si puncte tari, reiese din acelasi studiu care a stat la baza intocmirii dosarului de candidatura, printre care:caracterul transfrontalier, infrastructura culturala, accesibilitatea pe caile de transport, capacitatea de primire a turistilor, precum si un angajament durabil din partea autoritatilor locale si judetene.

Asadar, angajamentele autoritatilor sunt legate de bani. In cazul in care Timisoara este desemnat oras castigator va avea un buget total de 48,5 milioane de euro, din care aproximativ 20 milioane de euro vor fi alocati de la Consiliul Local, iar 5 milioane de euro de la Consiliul Judetean.

Oricum, pana la momentul desemnarii orasului castigator, in septembrie 2016, Timisoara trebuie sa intocmeasca un nou dosar de candidatura, va participa la o noua audiere si mai multi experti vor veni sa ne viziteze orasul.

157 de institutii si voluntari s-au implicat pana acum in primul concept, iar in al doilea concept ne-am organizat pe 20 de ateliere de lucru”, a declarat Simona Neumann, presedintele Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana in 2021.

Cat despre turistii asteptati in Timisoara in 2021, daca vestile sunt pozitive, cei de la Asociatie estimeaza ca in orasul nostru vor veni 1,5 milioane de turisti.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cum am mai spus la aceasta tochitura de bani uni au avut sansa vietii lor sa aiba un job bine platit pentru nimic , dupa este tacere sau un alt proiect fara rezultat.