Noutati :

Timisoara citeste in iarba verde din Piata Unirii. A inceput festivalul international de literatura Litvest 2018. Ce urmeaza? Foto si video

26 septembrie, 2018 - 02:23 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Sute de timisoreni s-au adunat miercuri in Piata Unirii pentru a da startul festivalului international de literatura, Litvest.

CITESTE SI: Salarii tot mai mari in Timisoara si in judet, someri tot mai putini. Unde se castiga cel mai bine 

Elevi de la licee si scoli gimnaziale din Timisoara, reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai Penitenciarului Timisoara, dar si invitati din strainatate au intins paturile in Piata Unirii si s-au apucat de citit.

Unii au adus carti recomandate la scoala, altii carti care au fost deja ecranizate, iar cei mai mici au venit cu carti de povesti.

Fiind un festival international, invitatii au citit texte in mai multe limbi, urmate de traducerile acestora, lecturate de elevii prezenti in piata.

De jur imprejur au fost amplasate sevalete pe care au fost expuse fotografii de la evenimentele din trecut organizate de Biblioteca Judeteana Soin Titel.

Este vorba de a saptea editie Litvest care propune si cateva concepte noi. Nu facem doar o alta editie, incercam sa inovam si mai cu seama sa grupam cateva dintre brand-urile Bibliotecii Judetene Timis sub o umbrela. Este vorba despre lecturi aprinse, de o noua colaborare, intr-un nou format cu Timisoara Bikers, e vorba de patura care citeste, care are loc cu participarea tuturor invitatilor la festival, de pe trei continente. Este vorba despre faptul ca anul acesta avem un invitat simbolic, un poet timisorean, Dan Emilian Rosca, care a murit. Vom avea aceasta initiativa si la anul, cumva de a readuce in memorie figuri definitorii ale Timisoarei literare, si vom incerca sa punem si literatura si scriitorii in lumini cat mai inedite pentru ca pana la urma tine de o incercare de a ilustra prin expresivitate arta si nu prin discursuri ex-catedra… Patura care citeste inseamna un picnic urban de lectura. Autorii vor citi textele in limbile in care au fost scrise, si fiecare autor va fi dublat de lectura unui elev, al unei personalitati, a unui cetatean al Timisoarei. E o alta initiativa de a pune fata in fata cititorul si scriitorul„, a declarat managerul Bibliotecii Judetene Timis, Tudor Cretu.

Litvest le pregateste timisorenilor patru zile pline de evenimente. De la o lectura la lumina farurilor de motocicleta, pana la un tur literar al Timisoarei cu tramvaiul turistic.

Iata programul complet al celei de-a sapta editii a festivalului!

Miercuri, 26. 09

Ora 18, FotoSinteza, retrospectiva fotografica a lecturilor publice marca B.J.T., Sectia de Arte „Deliu Petroiu”, Bastion Theresia, corp A.

Joi, 27. 09

Ora 11, Literatura intra-n joc. Lecturi si dialoguri în licee.

Ora 18:30, LiteraTura TM, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timisoara. O redescoperire literara a orasului, a „statiilor”/ reperelor sale literare. Punct de pornire: Piata Libertatii.

Vineri, 28. 09

Ora 11, Masa de lucru, actori cooordonati de catre Claudiu Dogaru, vor recita fragmente din creatia invitatilor la LitVest 2018. Pe strada Vasile Alecsandri vor fi amplasate mese de scris si rafturi cu carti.

Ora 19, Lecturi aprinse. Texte putere, Piata Unirii, intrarea dinspre str. V. Alecsandri. Lecturi în faruri de motocicleta, un nou format în colaborare cu Timisoara Bikers.

Sâmbata, 29. 09

Ora 22, BlackOut, text-concerto Blazzaj. Concep/rt experimental, cu inserturi literare. Reflektor Venue, Bd. Liviu Rebreanu colt cu Calea Sagului.

VIDEO: Remus GradinariuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...