Noutati :

Timisoara, cel mai important centru de cercetare practica in artroscopie! Medici din tara si din strainatate opereaza pe mulaje speciale

28 noiembrie, 2013 - 04:30 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SANATATE
0

TIMISOARA. Artroscopia pune Timisoara pe harta marilor centre de cercetare practica din Europa! Medici ortopezi din tara si din strainatate participa  la Cursul National de Artroscopie organizat la Timisoara si ajuns la cea de-a patra editie.

Pe langa partea teoretica, participantii au ocazia sa faca practica pe mulaje speciale folosind artroscopia, o tehnica revolutionara in chirurgia genunchiului. In fapt, o procedura chirurgicala ce permite interventia minim invaziva asupra articulatiilor cu ajutorul imaginilor obtinute cu ajutorul unei camere video in miniatura.


Cei aproape 80 de participanti care s-au inscris la acest curs au ocazia sa urmareasca operatii transmise live si sa audieze cursuri sustinute de lectori din tara si de peste hotare, medici extrem de bine cotati in domeniul ortopediei, in care li se prezinta cele mai noi tehnici din domeniu. Dupa partea teoretica, cursantii au ocazia sa exerseze pe mai multe linii de artroscopie.

“ Cand eram eu mai tanar se spunea ca meseria se fura, dar era si bratara de aur, asa ca toata lumea trebuia sa invete, sa “fure” de la cei care stiau deja. Tehnologia nu era asa avansata si atunci invatarea unei meserii care are aplicabilitate practica era neaparat necesar sa fie facuta de la un maestru. La ora actuala datorita faptului ca tehnologia a avansat si posibilitatiile chirurgicale si tehnice sunt foarte inalte, exista posibilitatea de a invata pe mulaje, ca si la aviatori, ca si la militari, se pot face anumite tehnici inainte de a a ajunge in sala de operatie. Aplicabilitatea practica a acestui curs este faptul ca tinerii nostrii colegi care nu au facut acest tip de chirurgie pot sa o faca acum inainte de a intra in contact cu pacientul, sa o invete si sa intre apoi in operatii foarte bine pregatiti, actul chirurgical fiind mult mai sigur” a declarat prof. dr. Radu Prejbeanu, presedintele comitetului de organizare a manifestarii.

Astfel de cursuri sunt organizate frecvent in intreaga lume, existand orare anuale de pregatire. La Timisoara cursul este organizat sub egida Societatii Europene , la un interval de doi ani, asigurandu-se pregatirea a noi si noi generatii de tineri medici ortopezi.

“Cu cat mai multe astfel de manifestari, cu atat sansa de a se pregatii mai bine e mai mare, pentru tineri. Cu cat baza materiala – avem aici de fata o adevarata tehnologie – e mai buna ne creaza noua conditiile unor simulari perfecte ale unor astfel de interventii chirurgicale. Tinerii care au sansa sa se pregateasca astfel pot sa parcurga mai repede etapele formarii si sa intre in procesele chirurgicale efective, in beneficiul pacientilor. Cu cat mai multi specialisti care pot sa aburdeze acest gen de practica chirurgicala, cu atat sansa pacientilor de a ajunge in zone cu profesionalism medical ridicat este mai mare”. a expicat prof. dr. Florin Birsasteanu.

Cursul National de Artroscopie de la Timisoara se desfasoara in perioada 28 noiembrie – 1 decembrie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...