Opinia Timisoarei

Timisoara ar putea ramane, de marti, fara caldura si apa calda. Avem carbune si gaz doar pana luni. A fost convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta

TIMISOARA. Avem carbune si gaz pana luni pentru Colterm, insa de marti furnizarea caldurii si apei calde pentru timisorenii abonati la sisteul centralizat al companiei de termoficare sta sub semnul intrebarii.

Vineri dupa-amiaza a avut loc o videoconferinta cu prefectii sustinuta de ministrul de Interne Marcel Vela pe situatia alimentarii cu incalzire si apa calda din localitatile care au sisteme centralizate de alimentare cu energie termica.

In ceea ce priveste Timisoara, conform datelor Colterm, exista stocuri de carbune si gaze doar pana luni, iar furnizorii nu vor sa livreze decat cu plata in avans, din cauza datoriilor companiei„, a explicat in cadrul videoconferintei prefectul de Timis Liliana Onet.

Institutia Prefectului a transmis vineri un proiect de hotarare de Guvern, la solicitarea Primariei Timisoara, pentru a se atribui sume din fondul de rezerva al Guvernului pentru sprijinirea Colterm, astfel incat sa nu se ajunga la sistarea alimentarii cu apa calda si caldura in Timisoara.

Prefectul a convocat sambata Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a se identifica o solutie.

Viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau, a precizat ca s-au platit o parte din datorii catre Complexul Energetic Oltenia pentru a se continua alimentarea cu carbune, fiind in curs se contractare inca doi furnizori care sa aprovizioneze Colterm cu carbune.

Prefectul de Timis Liliana Onet spune ca a discutat sambata dimineata cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar acesta i-a contactat pe reprezentantii Complexului Energetic Oltenia care au acceptat sa sprijine, in continuare, Colterm, dar cu conditia platii sumelor esalonate in continuare.

Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, avand in vedere faptul ca furnizorul accepta livrarea doar cu plata in avans„, transmit reprezentantii Prefecturii Timis.

Liliana Onet a cerut conducerii Primariei Timisoara sa continue discutiile cu E.ON Gaz, in incercarea de a se gasi o solutie pentru furnizarea in continuare de gaze catre Colterm.

Datoriile companiei de termoficare din Timisoara catre furnizorul de gaz, numai in ultimii trei ani, se ridica la peste 10 milioane de euro.

In incercarea de a mai acoperi din creante, recent, Colterm a scos din nou la licitatie fostul sediu din centrul orasului, de pe strada Piatra Craiului.

In ultimii ani, Primaria a crescut subventia la gigacalorie si astfel a alocat mai mult in fiecare an catre Colterm din bugetul local. In plus, municipalitatea a contractat un credit de 100 de milioane de lei si a mai platit din facturile EoN Gaz, insa sunt in continuare pe rol procese cu furnizorul din pricina restantelor.

UPDATE: Primarul Dominic Fritz cere din nou ajutorul Guvernului pentru ca Timisoara sa nu ramana fara apa calda si caldura, de marti 

Exit mobile version