Timisoara a predat stafeta. Care sunt urmatoarele Capitale Europene ale Culturii si ce pregatesc in acest an. Concerte cu Conchita Wurst sau evenimente dincolo de Cercul Polar

TIMISOARA. Orasul Timisoara a predat stafeta viitoarelor Capitale Europene ale Culturii in 2024. Ceremonia a avut loc la Atena, in Grecia, iar de la Timisoara au participat viceprimarul Cosmin Tabara si Ramona Laczko-David, coordonatoarea proiectului cultural national Timisoara 2023.

Bodø in Norvegia, Tartu in Estonia si Bad Ischl in Austria sunt Capitale Europene ale Culturii in 2024.

Bad Ischl din Austria este destul de cunoscut in vestul Romaniei. Orasul din regiunea austriaca Salzkammergut este o destinatie turistica populara. Sute de mii de oameni vin aici in fiecare an pentru privelistile montane, pajistile verzi luxuriante vara, crestele acoperite de zapada iarna si lacurile cristaline. Toate acestea au adus in zona, de-a lungul vremii, si nobilimea austriaca. Imparatul Franz Joseph I si imparateasa Sisi au petrecut numeroase veri in Bad Ischl si chiar s-au logodit aici, in 1853.

In regiunea Salzkammergut se extrage sare de 7000 de ani.

Ceremonia de deschidere a Capitalei Europene a Culturii la Bad Ischl se va desfasura in 20 ianuarie cand va avea loc un spectacol cu Tom Neuwirth, cunoscut sub numele de Conchita Wurst, care a castigat concursul Eurovision in 2014. Artistul provine din regiunea Salzkammergut. El va urca pe scena alaturi de un grup de muziciene rap si un cor de o mie de voci care vor canta iodlere si folclor alpin.

Bad Ischl are doar aproximativ 14.000 de locuitori. Regiunea a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1997.

Orasul Tartu din estul Estoniei este mai putin cunoscut. Cu aproximativ 100.000 de locuitori, este al doilea oras ca marime din tara, dupa Tallinn, fiind un centru universitar si comercial.

Sub motto-ul ”Survival Art”, Capitala Europeana a Culturii Tartu ofera peste o mie de evenimente. Ceremonia de deschidere este programata in data de 26 ianuarie. In vara vor fi mai multe evenimente, precum ”Kissing Tartu” (eveniment de sarut in masa), Festivalul de discutii in sauna ”Adevarul gol” sau piesa ”Business as usual” despre scandalul de spalare a banilor Danske Bank din Estonia. Tartu Pride va avea loc in perioada 12-18 august – in 2024 casatoria intre persoane de acelasi sex va fi legala in Estonia pentru prima data.

A treia capitala culturala din acest an este Bodø, oras situat sus, in nord, pe coasta de vest a Norvegiei, ceea ce inseamna ca este prima Capitala Culturala Europeana dincolo de Cercul Polar. Organizatorii spera sa atraga peste 500.000 de oameni pe tot parcursul anului.

Bodø isi propune sa fie cea mai durabila dintre toate Capitalele Culturale Europene de pana acum si sa gazduiasca cel mai sustenabil concert ”Pure Music” din lume, in primavara. Cultura sami, populatia indigena din regiune, va primi, de asemenea, o atentie speciala cu, printre altele, o piesa de teatru muzical in mai multe parti.

In data de 3 februarie cand va avea loc un spectacol portuar cu colectivul de artisti berlinezi Phase7 pe o scena plutitoare special construita. Un mare eveniment in aer liber este planificat si pentru noaptea de 22 iunie – cand poate fi admirat soarele de la miezul noptii si cand zilele se scurteaza din nou si va fi mai mult noapte, in noiembrie si decembrie, are loc primul Nordland Light Festival.

Sursa: dw.com

 

 

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Le dorim sa se ridice la nivelul la care Dominic a organizat TM2023!

 2. nici nu se putea mai logica continuarea….. de la caliu la conchita

 3. Acum, ca am aflat ca s-a predat stafeta, sint mai linistit…desigur, ma intreb cum a fost posibil sa pierdem noi un spectacol cu femeia-cu-barba zis/a si Conchita Carnat…fara aceasta stire, viata E PUSTIU…

 4. le da conchita numai wurst…mare succes pt gheisoara: mai putini turisti in 2023 decat in 2022….oricum pleaca mizeria de neamt in septembrie

  • fierbe pipota in tine

 5. mai sunt 2 zile pana la concert conchita wurst! abia acuma ne anuntati???????

 6. Chiar ne subestimați inteligența și religia cu această Conchita Wurt…ceva mai urât de atât nu am văzut niciodată

 7. Cultura se schimba. Altadata, Mozart, Bach Bethoven reprezenta cultura europeana. In ziua de azi nici nu stiu daca poti sa-i mai zici cultura.