Noutati :

Timisenilor le plac salile de judecata, dar grefierii fug de ele. Personalul auxiliar isi ia des concediu, pe perioade lungi

10 februarie, 2011 - 03:07 PM
Autor: Alina Sabou      
Categorie: SOCIAL
0

Orele multe de munca, zecile de dosare si stresul le vin de hac grefierilor de la Tribunalul Timis. Una dintre problemele cele mai mari ale institutiei este faptul ca personalul auxiliar care intregeste un complet de judecata isi ia foarte des concedii medicale, pe 2-3 luni.

Datele statistice cu privire la volumul de activitate din ultimii doi ani au aratat ca numarul de dosare care au ajuns pe rolul completelor de judecata de la Tribunal a crescut cu peste 20% in 2010, fata de 2009. Instanta a avut de solutionat peste 25.000 de cazuri.

Avem un numar tot mai mare de dosare si din cauza legislatiei care s-a schimbat si cred ca si pentru ca se pare ca poporul indrageste tot mai mult salile de judecata”, a declarat Eduard Smintina, presedintele Tribunalului Timis.

Din fericire, schema de personal judecatoresc a fost aproape completa in 2010 (doar un post de judecator este vacant din schema de 40), insa nu la fel se poate spune despre personalul auxiliar. Unii dintre cei 39 de judecatori nu au avut la dispozitie o echipa complet functionala si asta pentru ca grefierii au cam lipsit de la lucru cu lunile. Cauza principala invocata de ei a fost stresul la locul de munca.

Multi isi iau concedii medicale de 2-3 luni si din cauza de stres si a volumului mare de munca. Avem 40 de grefieri, cam 4-5 dintre ei si-au luat aceste concedii medicale. Nu este foarte mult, dar sunt suficiente cazurile pentru a ne dezechilibra activitatea”, a adaugat Smintina. Sarcinile lor au fost preluate de colegi, iar aceste lipsuri au dus si la intarzieri in redactarea sentintelor.

Volumul mare de lucru i-a afectat si pe judecatori, care au avut pe mana sute de dosare. Recordul il detine un judecator care a avut 750 de solutii pronuntate in timpul unui an. Cele mai multe cauze se inregistreaza la sectiile Civil si Contencios-Administrativ. „O cauza pentru cresterea volumului de munca este schimbarea legislatiei. Se inregistreaza litigii de munca mai multe, sunt radieri si dizolvari de societati”, a explicat jud. Ramona Iotcovici, purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...