Noutati :

Tezaurul Romaniei nu va fi returnat de Rusia, a hotarat Consiliul Europei

3 octombrie, 2012 - 11:17 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

Amendamentul 10 privind restituirea tezaurului romanesc de catre Rusia a fost respins marti in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Amendamentul, elaborat de parlamentarii romani Viorel Badea si Tudor Pantaru.  „Restituirea tezaurului romanesc poate incepe cu transferarea catre Banca Nationala a Romaniei, a unui lot de lingouri si monede de aur, de 93,4 tone„, se arata in amendament.

Tezaurul Romaniei, dus in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial, includea, pe langa multe obiecte de patromoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate pana acum, si care sunt evaluate in prezent la 3,2 miliarde de euro. Din aceasta cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub forma de lingouri.

Toate acestea au fost transportate in Rusia tarista cu scopul de a le proteja de armata germana, care ocupase o parte insemnata a Romaniei.

Dupa Revolutia bolsevica din Octombrie 1917, puterea sovietica a sechestrat tezaurul si a refuzat restituirea integrala a acestuia. Cea mai mare parte a ramas la Moscova, iar acest fapt ramane un subiect sensibil in relatiile diplomatice dintre Romanie si Rusia.

Dupa ce am fost numit Guvernator si am vizitat Tezaurul, fostul Guvernator a intrat in birou, a incuiat usa, ceea ce m-a si speriat putin, a deschis seiful personal si a scos un dosar mai invechit.  Era dosarul Tezaurului„, a povestit Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul Forumului „Romania Juna”.

Juramantul lui Isarescu: Nu vom renunta niciodata la Tezaur

In 1922 s-a intocmit acest dosar cu documentele originale, acordul dintre Guvernul nostru si cel tarist. Vreau sa va spun ca, din 1922, se preda din mana in mana de la Guvernator la Guvernatorul urmator, fiind un juramant ca BNR nu va renunta niciodata la Tezaur. Sa va asteptati ca, atunci cand vi se va preda stafeta, sa primti si responsabilitati„, a spus Mugur Isarescu.

Tezaurul Romaniei a fost trimis in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial, cu scopul de a fi adapostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupasera o parte insemnata a Romaniei, si nu a mai fost niciodata returnat in intregime. El includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti private, societati comerciale, persoane particulare, colectii de arta, bijuterii, arhive.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. … si sa nu-i f_ _ _ m pe europeni. Dintodeauna am fost ciuca astora ( n. europeni, turci etc)… Imi repugna lipsa de reactie a autoritatilor ” romane”.

  2. din pacate ne-am obisnuit sa ne tot caciulim pe la „inaltele porti”,acum la mila U.E.!uniunea lui peste prajit e o porcarie fara margini .sper sa se destrame cat de curand aceasta turma numita pompos uniune .

  3. Este consecinta faptului ca am acceptat sa ne conduca tradatori de tara si de neam. Nu meritam alta soarta