Noutati :

TESZT: Statul- protest radical, Un mort se intoarce la iubita lui, Antihristul

24 mai, 2016 - 02:57 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Cu Nicolae Ceausescu spunand in fata Marii Adunari Nationale ca romanii vor alege capitalismul ”cand a face plopu’ pere si rachita micsunele” a inceput, luni, spectacolul ”Padurea nebuna” al Centrul Cultural de Tineret din Skopje, Macedonia, un proiect inspirat de Revolutia declansata in decembrie 1989 la Timisoara. Ziua de 23 mai a mai adus in fata spectatorilor o trupa –vedeta a fiecarei editii a festivalului, Compania Forte, cu spectacolul ”imparatia ta”. Ziua de marti, 24 mai, este una dintre cele mai bogate ale editiei a noua a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, cu doua reprezentatii ale performance-ului Statul, cu spectacolul sloven ”Un mort se intoarce la iubita lui” si inca un spectacol-eveniment al regizorului Urbán András, ”Scurta povestire despre Antihrist”.

Coproductie a Companiei Forte cu Trafó Casa Artelor Contemporane, Budapesta, spectacolul ”imparatia ta”, in regia lui Horváth Csaba si-a adus spectatorii in lumea ”celor umiliti, schiloditi, oameni mici alungati catre marginea hartii, inspre periferiile societatii, cei care n-au primit niciodata vreo sansa”, in uzinele socialiste, caminele muncitoresti, carciuma satului unde se-aduna cei ce-au pierdut pariul cu viata. Bazat pe scrierile lui Tar Sándor, spectacolul spune, cu tristete senina, fara inversunare, povestea tragica a unor oameni pe care tavalugul istoriei ii zdrobeste, jucata spectaculos, cu mijoacele teatrului fizic, muzicii, dansului, acrobatiei, de una dintre cele mai performante trupe de actori ale Europei.

 

Festivalul TESZT continua cu marti, 24 mai, cu versiunile in engleza si in romana ale performance-ului ”Statul”, conceput de bulgarul Alexander Manuilov, o experienta cu totul inedita pentru publicul timisorean.

padurea nebuna

De la ora 18, in sala Cercului Militar (Piata Libertatii), Teatrul Prešernovo, Kranj / Teatrul Orasenesc, Ptuj (SLO) prezinta spectacolul ”Un mort se intoarce la iubita lui”, de Svetlana Makarovič, bazat pe un cantec popular si o balada renumita cu titlul Lenora, scrisa de poetul romantic sloven France Prešeren. Limba oarecum arhaica i-a inspirat pe Lorenci si echipa sa in inventarea unui teatru muzical specific, alimentat cu o iconografie si sunet arhetipal folcloric, dar care s foloseste si un mod de expresie teatrala indraznet. Spectacolul este jucat in slovena, cu supratitrare in romana, maghiara si engleza.

De la ora 21, in Sala Mare a Teatrului Maghiar din Timisoara, regizorul Urbán András vine cu o ”Scurta povestire despre Antihrist”, productie a Teatrului Bitef din Belgrad (SRB), bazat pe Trei dialoguri de Vladimir Soloviov.

Spectacolul se compune dintr-un dialog intre teatru si textul Trei dialoguri al lui Vladimir Soloviov, mai precis Dialogul al treilea – Scurta povestire despre Antihrist, o lucrare filozofica polemica din 1900, in care autorul prezinta o viziune apocaliptica asupra viitorului omenirii. El se apropie de sfanta traditie ortodoxa, afirmand ca toate religiile, inclusiv cele ale crestinismului, vor fi unite de Antihristul, cel numit „omul faradelegii”. Acest spectacol studiaza realitatea spirituala sci-fi a lucrarii lui Soloviov in relatie cu realitatea spirituala a timpurilor noastre. Spectacolul va fi jucat in limba sarba, cu supratitrare in romana, maghiara si engleza,

Editia 2016 a Festivalului TESZT al Teatrului Maghiar Csiky Gergely aduce la Timisoara, pana in 29 mai, spectacole din Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia. Detalii despre toate spectacolele festivalului sunt disponibile pe www.teszt.ro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...