Noutati :

TESZT Forte: in lumea exilatilor si a marginalilor

18 mai, 2016 - 12:26 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Spectaculoasa Trupa Forte din Budapesta, una dintre vedetele fiecarei editii a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, revine la Timisoara cu un nou spectacol al regizorului Horváth Csaba: ” Imparatia ta”. O piesa coplesitoare, despre exilatii istoriei: cei umiliti, schiloditi, oameni mici alungati catre marginea hartii, inspre periferiile societatii, cei care n-au primit niciodata vreo sansa.

Coproductie a Companiei Forte cu Trafó Casa Artelor Contemporane Budapesta, spectacolul ”Imparatia ta” va fi jucat in cadrul Festivalului de Teatru TESZT in 23 mai 2016, la ora 20, in Sala Mare a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timisoara. Reprezentatia se desfasoara in limba maghiara, cu supratitrare in romana si engleza.
„stie inca sa faca liniste intr-o carciuma”, a scris Bodor Ádám despre Tar Sándor, autor maghiar cu o soarta tragica, dar si cu o voce incredibil de autentica in ceea ce priveste adancurile vietii maghiare. Eroii sai sunt muncitori dispretuiti, care, toata viata lor, au contribuit la construirea asa-numitului socialism si care, pana la urma, raman totusi singuri, iar schimbarea de regim ii paralizeaza si ii ucide complet.

Kovago_Nagy_Imre_INK0987

 

Piesa lui Keresztury Tibor, un alt cunoscator al limbii invinsilor, prezinta cu mare empatie si mult umor aceasta istorie inconsolabila, o povestire dramatica si absurda. intamplari brutale se dizolva intr-o viziune poetica in spectacolul Trupei Forte, iar spectatorul este introdus in lumea marginalizatilor cu o forta imensa tipica acestei companii: energia lor creativa si mijloacele lor teatrale radicale ne fac sa devenim captivi in toate sensurile cuvantului.

Regizorul si coregraful Horváth Csaba şi-a infiintat propria companie, Forte, in 2005 la Budapesta. Perfomantele tinerilor actori si dansatori care alcatuiesc trupa Forte i-au adus acesteia o impresionanta recunoastere nationala şi internationala. Compania experimenteaza un limbaj teatral inovativ, care imbina teatrul de proza si cel de miscare/dans contemporan, avand la baza atat texte noi, cat si piese clasice, reinterpretate. Aceasta concept artistic este recunoscuta indeobste sub numele de teatru fizic.

A noua editie a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, se desfasoara in perioada 22-29 mai 2016 si aduce in Timisoara spectacole din zece tari: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia. Detalii despre toate spectacolele festivalului pot fi aflate pe www.teszt.ro.
Pentru spectacolele invitate, jucate in Sala Mare sau in sala de spectacole a Cercului Militar (Piata Libertatii), biletele au pretul de 30 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere, si pot fi cumparate la Agentia Teatrului Maghiar (strada Alba Iulia).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...